IDF treft doelen van het Syrische leger nabij de grens nadat het eerder Israël had beschoten

Israëlische gevechtshelikopters hebben vrijdagavond verschillende militaire doelen in het zuiden van Syrië geraakt die tot het Syrische leger behoren, als reactie op munitie die eerder op de dag op Israël was afgevuurd, aldus het Israel Defense Forces.

De doelen waren onder meer ‘observatieposities en instrumenten voor het verzamelen van inlichtingen binnen Syrische posten’, aldus het leger. Het Syrische staatspersbureau SANA zei dat tijdens de aanvallen twee soldaten hebben verwond, drie locaties hebben geraakt en branden hebben veroorzaakt.

Arabische media melden dat raketten luchtafweerbatterijen hebben geraakt in de buurt van Quneitra op de Syrische Golanhoogte. Het incident in de ochtend zag explosies langs de grens en granaatscherven die een huis en een auto aan de Israëlische kant in de Druzische stad Majdal Shams raakten en lichte schade veroorzaakten.

De oorzaak was naar verluidt ofwel luchtafweergeschut op een IDF-observatieballon, ofwel een artilleriegranaat, mogelijk per ongeluk vanuit Syrië op Israël afgevuurd.

“De IDF houdt het Syrische regime verantwoordelijk voor de brand tegen Israël eerder op de dag”, zei het leger in een verklaring. “De IDF zal vastberaden blijven opereren en zal reageren op elke schending van de Israëlische soevereiniteit.”

De incidenten vonden plaats temidden van verhoogde spanningen tussen Israël en de terreurgroep Hezbollah, die aanwezig blijft op de Syrische Golanhoogte, nadat een van de strijders van de organisatie werd gedood bij een luchtaanval die maandagavond aan Israël werd toegeschreven.

De Amerikaanse voorzitter van de gezamenlijke stafchefs, generaal Mark Milley, bracht vrijdag onaangekondigd een bezoek aan Israël, waar hij een ontmoeting had met minister van defensie Benny Gantz, luitenant-generaal van de IDF, luitenant-generaal Aviv Kohavi en Mossad-directeur Yossi Cohen, samen met andere topmannen. Israëlische televisiecommentatoren speculeerden over de mogelijke betekenis van het bezoek, met name over de dreiging van Iran en zijn Libanese bondgenoot Hezbollah.

De IDF versterkte vrijdag verder haar verdediging langs de noordgrenzen van het land, zei het leger, uit bezorgdheid dat de terreurgroep Hezbollah mogelijk een vergelding tegen militaire doelen langs de grens zal uitvoeren als vergelding en waarschuwde Beiroet dat het de verantwoordelijkheid zou dragen voor elke mogelijke aanval van Hezbollah.

“In het licht van een situatiebeoordeling in de IDF en in overeenstemming met het defensieplan van het Noordelijk Commando, zal de inzet van de IDF veranderen in zowel de militaire als de civiele arena met als doel de verdediging langs de noordgrens te versterken”, zei de IDF in een verklaring.

In het verleden heeft Hezbollah gezworen wraak te nemen op de verliezen van zijn soldaten in Syrië met aanvallen op Israël. Dit was het geval in september, toen de terreurgroep drie anti-tank geleide raketten afvuurde op Israëlische militaire doelen langs de Libanese grens, waarbij ze ternauwernood een gepantserde IDF-ambulance met vijf soldaten misten, nadat de IDF twee van haar strijders in Syrië de maand had gedood. Voordat. Bij een stilzwijgende dreiging waarschuwde de IDF Beiroet preventief dat het de staat Libanon beschouwt als ‘verantwoordelijk voor alle acties vanuit Libanon’.

Beginnend om 20.00 uur Op vrijdagavond zijn langs een aantal snelwegen wegversperringen aangebracht om te voorkomen dat op bepaalde wegen rijden voertuigen die kwetsbaar zijn voor aanvallen van antitankgeleide raketten die vanuit Libanon of Syrië zijn afgevuurd.

De toegang tot sommige gemeenschappen waar het leger aanwezig is en wordt blootgesteld aan aanvallen, werd ook geblokkeerd voor IDF-voertuigen. Aangezien het leger beoordeelde dat Hezbollah van plan was alleen IDF-doelen aan te vallen, kunnen burgervoertuigen vrij door het gebied reizen.

De IDF zei echter dat sommige boeren die velden direct langs de grens hebben, mogelijk worden geblokkeerd om hun land te bewerken. Het leger heeft ook een aantal troepen direct langs de grens verwijderd, waardoor ze dieper Israël binnenvielen, zodat ze geen duidelijk doelwit voor Hezbollah zouden vormen, terwijl ze toch de grens konden verdedigen.

De IDF heeft de afgelopen dagen ook haar inspanningen voor het verzamelen van inlichtingen langs de grens opgevoerd. Vrijdag brachten Libanese media de hele dag door berichten over grote aantallen Israëlische drones die boven hun hoofd vlogen.


Bronnen:

♦ naar een artikelIDF strikes Syrian army targets near border after munitions fired at Israel” van 24 juli 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “IAF retaliates, strikes Syrian army posts; Two Syrian soldiers were reportedly wounded in the strikes” van 25 juli 2020 op de site van The Jerusalem Post