Israël wil Joden uit Frankrijk naar huis halen omwille van toenemend antisemitisme en Jihad

De vicevoorzitter van de Wereld Zionisten Organisatie, Chair Yaakov Hagoel, werkt samen met het Israëlische ministerie van Integratie een strategie uit om honderdduizenden Franse Joden thuis te brengen naar Israël.

De situatie in Frankrijk zou met de dag erger worden, het antisemitisme zou toenemen, Frankrijk zou zich onderwerpen aan de jihad, zei hij.

Tot 500.000 repatrianten
“De Joden zullen Frankrijk verlaten”, is hij van overtuigd. Er zouden 500.000 Joden in Frankrijk zijn die in de nabije toekomst terug naar huis kunnen, en nog eens 500.000 die later kunnen komen. Een databank met potentiële werkgevers voor nieuwkomers maakt ook deel uit van zijn terugkeerstrategie.

Het zou niet goed zijn voor toekomstige generaties wanneer dit nu niet snel aangepakt zou worden. De joodse gemeenschap, die nog in Frankrijk blijft, is verbonden met het zionisme. Uit peilingen blijkt dat Franse Joden Israël op verschillende manieren ondersteunen, bijvoorbeeld door daar hun vakantie door te brengen.

Sinds 2015 zou het aantal van de uit de diaspora naar huis teruggekeerde Joden (Aliyah) zijn afgenomen. Er zou sprake zijn van teveel hindernissen om een leven in Israël in te richten.

Samenhang in eigen cultuur
De coronacrisis, de slechte economische situatie en de toename van de radicale islam zouden een unieke gelegenheid zijn om de bureaucratische barrières uit de weg te ruimen en de Joden van Frankrijk naar Israël te brengen, zegt Hasoel.

Iedere in de nieuwe immigranten geïnvesteerde sjekel zou de komende 10 jaar als 15 sjekel terugkomen. Dat zou zionisme, dat zou Jodendom zijn, “dat is onze traditie”.

Afgezien van een waardevolle investering in het eigen land zou men van een nieuw elan en een sterkere, verenigde gemeenschap profiteren, waarvan de leden al eeuwenlang bij elkaar zijn. Israël zou zich niet op de toekomst kunnen verheugen zonder de Franse Joden tot de Aliyah te bewegen.

door Kornelia Kirchweger


Bronnen:

♦ een artikel van Kornelia Kirchweger in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikelIsrael will Juden aus Frankreich zum Schutz heimholen” op de site van Wochenblick (WB) van 24 juli 2020