Archeologen ontdekken een 2000 jaar oud uniek ondergronds complex aan de westelijke muur

Archeologen ontdekken een 2000 jaar oud uniek ondergronds complex aan de westelijke muur aka Kotel. Het gebouw werd later in de Byzantijnse periode verzegeld onder de vloeren van een groot gebouw ongeveer 1400 jaar geleden en bleef eeuwenlang onaangeroerd [beeldbron: Shai Halevi/IAA/J-Post]

Tweeduizend jaar geleden sloegen de inwoners van Jeruzalem voedsel en water op, kookten en leefden misschien zelfs in een unieke ondergrondse structuur met meerdere kamers, amper 30 meter van de heilige tempel. Deze nieuwe ontdekking werd dinsdag voorafgaand aan Jerusalem Day onthuld door de Israel Antiquities Authority (IAA) en de Western Wall Heritage Foundation.

Afdalen in de ondergrondse kamers van de Western Wall Plaza – schitterend van licht en nog steeds onder de coronavirusregels en een hittegolf – is niets minder dan een reis terug in de tijd voordat Jeruzalem werd verwoest door de Romeinen, toen de stad nog steeds bruiste van joden Leven en rituelen.

Dr. Barak Monnickendam-Givon, mededirecteur van de opgraving namens de IAA samen met Tehila Sadiel, vertelde aan The Jerusalem Post:

Ten tijde van de Tweede Tempel, 2000 jaar geleden, was dit een openbare ruimte, het burgercentrum van het oude Jeruzalem. We denken dat de openbare straat slechts een paar meter hiervandaan is gepasseerd en we staan ​​naast wat wij archeologen de ‘grote brug’ noemen die de bovenstad met de Tempel zelf verbond.

Het complex beschikt over twee kamers die met elkaar verbonden zijn door een trap en een open binnenplaats. De ingang vertoont duidelijke tekenen van de aanwezigheid van deurscharnieren en -bouten, terwijl de muren verschillende nissen bieden voor olielampen en uitgesneden planken.

De structuur werd ontdekt onder de witte mozaïekvloer van een monumentaal Byzantijns gebouw van ongeveer 1400 jaar geleden. De grote holle ruimte waar zowel het gebouw als de oudere kamers staan, heeft muren die zijn opgetrokken in de typische Jeruzalem-stenen van verschillende groottes, zwart gemaakt door de eeuwen heen, stukken Romeinse zuilen en vloeren gebouwd in een verscheidenheid aan materialen en op verschillende niveaus.

De opgravingen zijn aan de gang. In een hoek werkte een IAA-conservator aan het behoud van het Byzantijnse mozaïek, terwijl een paar meter verderop twee archeologen door wat vuil ziftten om er zeker van te zijn dat het geen andere artefacten of scherven bevatte.

Kleiketels, olielampen en stenen containers, nuttig om water op te slaan en het risico op rituele onzuiverheid te minimaliseren volgens Halacha, behoren tot de objecten die de onderzoekers tot nu toe hebben gevonden, waardoor ze konden beoordelen of de gebeeldhouwde structuur in gebruik werd in de eerste eeuw na Chr.

Hoeveel eerder het daadwerkelijk werd gebouwd, blijft een mysterie, een van de vele die in de loop van de studies zullen worden behandeld. Verschillende kenmerken maken de ontdekking uniek, zei Monnickendam-Givon, eraan toevoegend dat er maar heel weinig gebouwen uit die periode in de stad bewaard zijn gebleven.

Archeoloog Monnickendam-Givon vertelde:

Na de Romeinse belegering en vernietiging in het jaar 70 na Chr. werd Jeruzalem afgebrand en verwoest, en werd het hele Joodse volk verbannen. Een paar decennia later begonnen de Romeinen het helemaal opnieuw op te bouwen. Bovendien werden in die periode gewoonlijk bouwwerken in steen gebouwd, terwijl degenen die de kamers ondergronds houwden ervoor kozen om ze uit het harde gesteente te snijden, wat een aanzienlijke inspanning vereiste. Afgezien van begrafenissen, hebben we zelden volledige uit steen gehouwen kamers uit die tijd gevonden. De meeste mensen in het oude Jeruzalem woonden in stenen huizen. Wat was de functie van dit uitgehouwen systeem net onder het straatniveau? Was het een huis, een opslagruimte? Iets anders? Het doordringen van de geheimen van de site vereist nog eens 20 of 30 jaar opgravingen.

“Een van de doelen is om het te verbinden met het gebied waar de hoofdstraat is gepasseerd. Zelfs het doel van het Byzantijnse gebouw waarvan de vloer eeuwenlang de oude kamers beschermde, is nog steeds gehuld in mysterie. We weten niet of het een religieus of een burgerlijk gebouw was”, vertelde IAA-archeoloog Michael Chernin aan de Post.

“We weten dat het tijdens een aardbeving aan het begin van de 11e eeuw is ingestort. Het gebied werd verlaten tijdens de kruisvaardersperiode en werd opnieuw bewoond in de Mamluk-periode (13e-16e eeuw),” zei hij.

De onderzoekers ontdekten artefacten uit deze verschillende tijden, waaronder botgereedschap, kleivaten, een zeef en een kandelaar. “We willen de functie van deze structuren begrijpen, evenals hun verband met de topografie van het Romeinse en Byzantijnse Jeruzalem”, zei Chernin. “Het is mogelijk dat er ook meer ondergrondse ruimtes ontstaan.”

Directeur van de Western Wall Heritage Foundation, Mordechai ‘Suli’ Eliav, zei in een persbericht:

Ik ben opgewonden, aan de vooravond van Jerusalem Day, om de Joodse natie een nieuwe schatkamer van indrukwekkende en fascinerende bevindingen te onthullen die licht werpen op het leven in Jeruzalem Door de generaties heen in het algemeen en aan de vooravond van de vernietiging in het bijzonder. Deze bevinding belichaamt de diepe band van joden met Jeruzalem, hun hoofdstad. Zelfs als er fysieke beperkingen waren, hield het gebed aan de voet van het overblijfsel van onze tempel nooit op, en dit is een tastbaar bewijs hiervan.

Video: de Kotel (Klaagmuur)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rosella Tercatin “Archaeologists discover 2,000-year-old unique complex by the Western Wall” van 22 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.