Voormalig nazi-bewaker Bruno Dey veroordeeld voor moord op 5.232 Joden tijdens WOII

Plaatje hierboven: 4 juli 1946 Biskupia Gorka (Stolzenberg in West-Pruisen) nabij Gdansk (Danzig) in Polen. Executie door ophanging van 12 oorlogsmisdadigers en bewakers van het concentratiekamp van Stutthof. Ook SS-Mann Bruno Dey was een lid van de SS-Totenkopfsturmbahn en deed dienst als bewaker van het kamp [beeldbron: Dachau KZ]

In wat waarschijnlijk een van de laatste van dergelijke processen is, kreeg een 93-jarige voormalige bewaker van een concentratiekamp donderdag een voorwaardelijke straf van twee jaar opgelegd – een beslissing die de nazi-jager van het Simon Wiesenthal Center een aanfluiting noemt.

Een rechtbank in Hamburg achtte Bruno Dey schuldig als medeplichtig aan de moord op 5230 mensen in het Stutthof-kamp bij Gdansk, tegenwoordig in Polen maar toen een deel van Duitsland. De telling is naar verluidt gebaseerd op het aantal mensen dat is vermoord terwijl Dey daar was gestationeerd.

Efraim Zuroff van het kantoor van het Wiesenthal Center in Jeruzalem vertelde het Jewish Telegraphic Agency dat de voorwaardelijke straf de verkeerde boodschap had gestuurd. In een telefonisch interview zei Zuroff:

Hij gaat gelukkig naar huis en overlevenden moeten leven met hun nachtmerries. Meer dan 14 gevallen van voormalige concentratiekampwachters en leden van nazi-massamoordteams worden onderzocht. Er is geen enkel gedocumenteerd geval van een Duitser die wordt geëxecuteerd omdat hij weigerde Joden te vermoorden.

Hun hoge leeftijd en die van overlevenden maken toekomstige beproevingen moeilijk. Dey, die wegens zijn leeftijd ten tijde van de misdaden voor de jeugdrechter werd berecht, had van augustus 1944 tot april 1945, nadat hij bij de Duitse Wehrmacht was opgeroepen, toegegeven SS-bewaker in Stutthof te zijn geweest. Hij werd toegewezen aan het kamp nadat hij ongeschikt was bevonden om aan het front te dienen.

Volgens een BBC-rapport zei Dey dat hij geschokt was door de getuigenissen van de overlevenden tijdens zijn proces en verontschuldigde hij zich voor “degenen die door de hel van deze waanzin zijn gegaan”. Maar hij zei ook dat hoewel hij gaskamers had gekend en mensen had zien lijden, hij niet op de hoogte was van de omvang van de gruweldaden.

Van de naar schatting 100.000 mensen die naar daar werden gedeporteerd, stierven er meer dan 60.000. De meeste gevangenen waren niet-joodse Polen, samen met enkele Poolse joden. Staatsaanklager Lars Mahnke beweerde dat Dey wist wat er aan de hand was en dat hij actief de vlucht voorkwam.

“Als je deel uitmaakt van de machinerie van massamoord, is het geen verdediging om te zeggen dat je de andere kant opkeek”, zei hij tegen de rechtbank, volgens berichten in de Duitse media. Duitsland heeft verschillende beschuldigde medeplichtigen aan nazi-oorlogsmisdaden vervolgd sinds de veroordeling in 2011 van de voormalige concentratiekampbewaker John Demjanjuk in München, die schuldig werd bevonden als medeplichtig aan de moord op bijna 30.000 Joden in het vernietigingskamp Sobibor in het door de nazi’s bezette Polen.

Die zaak schiep een precedent doordat bewaker in een vernietigingskamp voldoende was om medeplichtigheid aan moord te bewijzen. Sindsdien heeft Zuroff tips gezocht over mogelijke daders in een poging met de titel Operation Last Chance. Maar geen van de oorlogsmisdadigers die sindsdien zijn veroordeeld, heeft in de gevangenis gezeten, zei hij.

Video: Voormalige nazi-bewaker
Bruno Dey schuldig verklaard
by Kare – 23 juli 2020


Bronnen:

♦ naar een artikel van Toby Axelrod “Former concentration camp guard, 93, gets suspended sentence as accessory to murder” van 23 juli 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel “La storia di Bruno Dey” van 19 juli 2020 op de site van Italia Israele

Een gedachte over “Voormalig nazi-bewaker Bruno Dey veroordeeld voor moord op 5.232 Joden tijdens WOII

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.