Amerikaans-Jordaanse neonazi veroordeeld voor beschadigen van synagoge in Wisconsin

Plaatje hierboven: Amerikaanse blanke supremacist toont zijn kleuren

Een man uit Wisconsin pleitte schuldig aan federale beschuldigingen dat hij een synagoge had beschadigd als onderdeel van zijn betrokkenheid bij een blanke supremacistische en neonazistische groep.

Amerikaans-Jordaanse neonazi Yousef Omar Barasneh, wiens vader immigreerde van de Jordaanse hoofdstad Amman, was 22 jaar oud toen hij in januari werd gearresteerd als onderdeel van een landelijk onderzoek naar de neonazi haatgroep The Base.

De groep was van plan om gecoördineerd vandalisme van synagogen in het hele land uit te voeren in een poging die de haatgroep Operatie Kristallnacht heette, meldde de Milwaukee Journal-Sentinel.

Barasneh schilderde een hakenkruis en andere nazi-beelden, evenals het woord ‘Jude‘, Duits voor Jood, op het gebouw van de Beth Israel Sinaï-gemeente in Racine in september 2019. Racine is ongeveer 12 mijl van zijn huis in de buitenwijken van Milwaukee.

Volgens de pleidooiovereenkomst die vrijdag werd goedgekeurd, gaf Barasneh toe dat hij online gesprekken had met andere leden van The Base over ‘gewelddaden tegen Joodse Amerikanen en niet-blanke Amerikanen, militaire trainingskampen in de basis en manieren om geïmproviseerde explosieven te maken’, Journal-Sentinel gerapporteerd.

De Amerikaans-Jordaanse neonazi Barasneh krijgt een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar en een boete van $ 250.000.

The Base
Yousef Omar BarasnehThe Base is een collectief van hardcore neonazi’s die opereren als een paramilitaire organisatie, heeft de oorlog verklaard tegen minderheidsgemeenschappen in de Verenigde Staten en daarbuiten, zei de FBI, die de groep actief vond in Wisconsin. Zes andere mannen die bij de groep betrokken waren, werden tegelijkertijd met Barasneh gearresteerd.

Organisatoren van The Base rekruteren collega-blanke supremacisten online (met name op zoek naar veteranen vanwege hun militaire opleiding), gebruiken versleutelde chatrooms en trainen leden in kampen in militaire stijl in het bos, volgens experts die extremistische groepen volgen.

In versleutelde chatrooms hebben leden van The Base blijkbaar gesproken over het plegen van gewelddaden tegen zwarten en joden, manieren om geïmproviseerde explosieven te maken en hun wens om een ​​blanke ‘etnostaat’ te creëren, heeft de FBI in rechtszaken gezegd.

Een man uit New Jersey – de 18-jarige Richard Tobin – die volgens de autoriteiten recruiter was voor The Base, werd in november gearresteerd door de FBI nadat hij naar verluidt de groep had gebruikt om mede-neonazi’s te vinden om synagogen in Michigan en Wisconsin te vernielen.

De autoriteiten zeiden dat het plan van de groep om synagogen met antisemitische graffiti te vernielen en ramen te breken deel uitmaakte van wat de groep ‘Operatie Kristallnacht’ noemde, een verwijzing naar een incident uit 1938 waarin nazi’s synagogen in Duitsland in brand staken, Joodse huizen en bedrijven vernielden en een 100-tal mensen vermoordde.

MJS meldt dat Barasneh’s plannen in gevaar waren gebracht nadat een van de leiders van de groep informant was geworden. Hoewel de naam van de informant niet bekend is gemaakt, is het bekend dat hij in een andere staat federaal is aangeklaagd voor zijn rol in het plannen van Operatie Kristallnacht.


Bronnen:

♦ naar een artikelMan in neo-Nazi group pleads guilty to vandalizing Wisconsin synagogue” van 23 juli 2020 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikelYousef Omar Barasneh, Part of Neo Nazi Group ‘The Base’, Arrested for Antisemitic Vandalism” van 18 januari 2020 op de site van Stop Antisemitism

♦ naar een artikel van Yulia Karra “Neo-Nazi with Jordanian roots charged with vandalizing U.S. synagogue” van 19 januari 2020 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.