Krasnaya Sloboda is een volledig Joodse stad, niet in Israël maar in Azerbeidjan!

Plaatje hierboven: Bergjoden van Krasnaya Sloboda in Azerbeidjan vieren een verloving, circa 1910 [beeldbron: Archief Krasnaya Sloboda]

De bergen zijn bedekt met witte sneeuw en er is zachte bloesem op de notenbomen. De Gudialcay-rivier, breed, grijs en met rotsen bedekt, stroomt oostwaarts naar de Kaspische Zee; Een paar mijl ten noorden ligt de grens met Dagestan.

Dit is Azerbeidzjan, waar een hete ochtendzon van het blikken dak van de moskee langs de rivier schijnt. De oude stad Guba staat bekend om zijn tapijten en walnotenhalva. Minder bekend is de joodse stad aan de linkeroever van de Gudialcay. Gyrmyzy Gasaba (in het Russisch, Krasnaya Sloboda of ‘Rode Daken’) is misschien wel de enige volledig Joodse stad ter wereld buiten Israël.

Waar Guba arm en misschien een beetje versleten lijkt, lijkt Gyrmyzy Gasaba welvarend en bloeiend te zijn – hier wonen 3.600 bergjoden, die hun jodendom met trots en zonder angst dragen. ‘Shalom!’ Keer op keer word ik begroet: “Shalom Aleichem!” Jongens met keppels zijn druk in de weer en elk huis toont ten minste één grote Magen David (Davidster).

Azerbeidzjan is trots op zijn tolerantie tegenover minderheden. De nationale religie is de sjiitische islam, maar Azerbeidzjanen worden door hun Iraanse buren in het zuiden veracht als slechte, lakse moslims. Dat Azerbeidzjan vriendschappelijke betrekkingen met Israël onderhoudt, lijkt alleen maar het Iraanse punt te bewijzen.

De mensen van Gyrmyzy Gasaba zijn ook vriendelijk, zij het voorzichtig. “Ben je hier om ons af te schilderen als antropologische eigenaardigheden?” vraagt ​​Rabbijn Adam. Hij staat op de trap van de yeshiva, een licht gebogen, bebaarde figuur, grijs gekleed en indrukwekkend pullover ondanks de beukende hitte.

Ik verzeker hem dat ik dat niet ben, als kind van een gemengd huwelijk tussen Sefardi en Ashenazi. “Wij zijn ook Sefardim”, gebaart hij, terwijl zijn bewegingen de grote herenhuizen langs de Isaac Khanukov-straat in zich opnemen, en eraan toevoegt: “Maar we kunnen ook goed overweg met Asjkenazim, vooral die uit Litouwen.”

Bij een glas zwarte thee in de luchtige vestibule van de yehiva spreekt Rav Adam over de reis van de bergjoden naar Guba (Quba). We zitten omringd door alle tekenen van het vrome leven, vergezeld van de geuren die uit de fontein aan onze linkerkant komen, waar de shammas schalen en een emmer vis fileren.

Rabbijn Adam wisselt een paar woorden met hem – ze spreken Juwuro-Tat, een taal die is gebaseerd op het oude Perzisch en vervolgens gekruid met Aramees, Arabisch en Hebreeuws.

Er zijn veel theorieën over wie de bergjoden zijn en hoe ze hier zijn gekomen. De ene suggereert dat ze afstammen van de Khazaren (onwaarschijnlijk – de Khazaren kwamen later), een andere dat ze etnische Perzische Tats zijn die tot het Judiasme zijn bekeerd; Sommige etnologen beschouwen Tats als bergjoden die zich tot de islam hebben bekeerd.

Buiten de yeshivah is rabbi Adam geabonneerd op geen van deze scholen. “Onze mensen kwamen rond 720 v. Chr. uit Zuid-Perzië hierheen”, zegt hij langzaam. “Het lijkt erop dat er wat opschudding was in wat nu het zuiden van Iran en Irak is. We waren Joodse militaire kolonisten die loyaal waren aan Parthische en Sassanidische heersers, die hier naar de Kaukasus werden gestuurd om te waken tegen Mongoolse invasies van de Pontische steppe.”

Bergjoden vestigden de oostelijke Kaukasus in steden in heel Dagestan, Tsjetsjenië en Azerbeidzjan. “Er waren tijden dat we werden vervolgd, en tijden van vrede”, zegt Rav Adam. “Arabieren kwamen in de 8e eeuw, en er waren gedwongen bekeringen …’ De Safavid-heerser Nadir Shah was bijzonder wreed, maar na medische tussenkomst van een Joodse arts die het leven van zijn zoon redde, schonk Fatali, de Khan van Guba, het bergjoden-heiligdom in zijn landen. Zo werd Gyrmyzy Gasaba in 1742 formeel opgericht. ‘Het stond toen – en nu – bekend als’ Klein Jeruzalem ‘en als een centrum voor het leren van de Thora’, legt rabbi Adam uit.

Een troep tienerjongens in gebreide keppels arriveert. Terwijl ze hun schoenen uitdoen om de yeshivah binnen te gaan, laat rabbi Adam me achter met de jonge Rabbi Elezar om door de stad te rijden. De rabbijn (die ook de gemeenschapsshochet is) en ik stappen in zijn Mercedes en vertrekken met een statige 15 mijl per uur. “Er waren ooit alleen elf sjoels in deze straat’, zegt hij, en hij pauzeert om de golven van passerende gemeenteleden terug te geven.

Dat veranderde allemaal met de Russische revolutie van 1917, toen de joden van Gyrmyzy Gasaba verbannen werden om Hebreeuws te spreken of hun religie openlijk te beoefenen. “We hielden het vuur van het jodendom brandend, maar in het geheim”, zegt rabbi Elezar. “Alle sjoels waren gesloten, ook deze …”

We zijn aangekomen bij de High Holydays Synagoge: “De Sovjets hebben er een schoenen- en kousenfabriek van gemaakt.” Het werd teruggegeven aan de gemeenschap in 1991, toen Azerbeidzjan onafhankelijk werd.

Plaatje hierboven: De indrukwekkende High Holydays synagoge van Gyrmyzy Gasaba (Krasnaya Sloboda), compleet met decoratieve Davidsterren. Het is een Joods dorp en gemeente in het district Quba in Azerbeidzjan [beeldbron: JC]

De sjoel is prachtig en enorm versierd met Magen Davids. Binnenin is een 200 jaar oude Torah ingepakt in massief zilver; De vloer is bezaaid met fijne Guba-tapijten; Er zijn mahoniehouten hokjes voor gemeenteschoenen en sokken in de lobby met kroonluchters.

In 1917 waren hier 18.000 Joden, maar door de Sovjetvervolging en de daarmee gepaard gaande hongersnoden vluchtten vele duizenden naar Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan en daarbuiten. Velen van hen verhuisden tussen 1979 en 1990 naar Israël en sommige naar Rusland en de Verenigde Staten.

In het dorp Auguz, waar ongeveer 800 joden wonen, is onlangs een synagoge teruggegeven aan de joodse gemeenschap en gerenoveerd. Het werd in 1906 gebouwd en in 1930 door de Sovjets in beslag genomen en tot voor kort als opslagplaats gebruikt. De Georgische synagoge in Bakoe werd in 1991 gesloten, nadat veel Georgiërs vanwege een burgeroorlog naar Israël waren gevlucht.

De sjoel werd in 1996 heropend. Terwijl joodse instellingen worden beschermd door gewapende bewakers, voelen joden zich veilig in het openbaar met keppels. In Azerbeidzjan hebben zich ook veel incidenten op begraafplaatsen voorgedaan. In oktober 2001 werden 47 grafstenen op de City Cemetery, een van Baku’s twee joodse begraafplaatsen, geschonden.

Na de ontdekking van de aanval, die naar verluidt plaatsvond de dag na de installatie van de huidige Israëlische ambassadeur in Azerbeidzjan, startte de procureur-generaal een grondig onderzoek en begon het Baku Mayor’s Office met reparaties op de begraafplaats. De joodse gemeenschap heeft warme betrekkingen onderhouden met de Azerbeidzjaanse regering. Joodse organisaties helpen de regering bij de zorg voor de duizenden vluchtelingen (voornamelijk uit Nagorno-Karabach) in het land.

De welvaart volgde en in de afgelopen tijd hebben berg-Joodse oligarchen Telman Ismailov en Irmik Abayev de wedergeboorte en groei van Gyrmyzy Gasaba energetisch ondersteund. Naast het bezit van lokaal onroerend goed, winkelbedrijven en landbouwgrond, zijn bergjoden ook van groot belang in de financiële en olieservicesindustrie in Bakoe.

Rabbi Elezar is trots om te vertellen dat zijn gemeenschap nu twee sjoels heeft, 30 jongens en 20 meisjes die studeren aan de yeshivah, en een mikvah. Oligarchische en gemeenschapsondersteuning is vooral duidelijk op vijf minuten rijden, waar de laatste hand wordt gelegd aan de Bet Knesset-synagoge, die airconditioning heeft, en een vuurtorenachtig daklicht van waaruit een enorme menora naar alle richtingen uitstraalt.

De Azerbeidzjaanse smaak is voor versierde zinken daken, en in Gyrmyzy Gasaba neemt dit de vorm aan van metalen Magen Davids die overal boven regenpijpen, op overhangende plafonds en in de dakrand van de goed onderhouden huizen, winkels en banketsuites ontkiemen.

Guba’s moskee ligt op een hoge oever direct tegenover de Bet Knesset shul, 500 meter over de rivier. In de zomer valt maariv samen met de avondoproep tot gebed. Hoe zijn de relaties tussen de gemeenschappen? Rabbi Elezar straalt: ‘Uitstekend! Vriendelijk! Respectvol!’

Ik dwaal langs de joodse apotheek met de joodse taxichauffeur erbuiten, langs de joodse fotowinkel en het theehuis waar joodse mannen citroenthee zuigen door suikerklontjes. Rabbi Adam verwelkomt me weer bij de yeshivah en laat me de 18e-eeuwse chumash zien die nog steeds dagelijks wordt gebruikt. Hij glimlacht even breed als de Gudialcay: ‘Dit is het joodse leven, en we leven het goed.’


Bronnen:

♦ naar een artikel van Joanna Sloame “Azerbaijan Virtual Jewish History Tour” op de site van The Jewish Virtual Library (JVL)

♦ naar een artikel van Kavin Gould “It’s an all-Jewish town, but no, it’s not in Israel” van 14 juli 2011 op de site van The Jewish Chronicle (JC)

♦ naar een artikel van Lee Gancman “A glimpse into Azerbaijan’s hidden all-Jewish town” van 22 juni 2016 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Herb Keinon “Netanyahu to strengthen ties with Muslim allies, visits Azerbaijan and Kazakhstan” van 13 december 2016 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Krasnaya Sloboda is een volledig Joodse stad, niet in Israël maar in Azerbeidjan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.