Polen heeft een ernstig antisemitisme probleem; de wortel-en-stok strategie kan misschien helpen

Plaatje hierboven: Een deel van een Poolse antisemitische cartoon uit 1920: Het Judeo-Maçonnieke Complot [beeldbron: Wikimedia]

Tijdens mijn vier jaar als speciale gezant van het ministerie van Buitenlandse Zaken om antisemitisme te controleren en te bestrijden, werd ik bij talloze gelegenheden blootgesteld aan een van de grote truïsmen van de afgelopen eeuwen van jodenhaat.

Er zijn twee vormen van kwaad die vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: antisemitisme en autoritarisme. Er is geen betere illustratie van de relatie tussen toenemend autoritarisme en antisemitisme dan de recente presidentiële campagne in Polen.

De succesvolle campagne van de regerende partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS) om president Andrzej Duda te herverkiezen, ging niet alleen over joden. Het was een campagne die sterk leunde op aanvallen tegen buitenlanders en minderheden van alle lagen, met name de LGBTQ-gemeenschap.

Duda beloofde de adoptie van LGBTQ en het homohuwelijk te verbieden. Hij zei: ‘LGBT-ideologie [was] destructiever dan communistische indoctrinatie.’ De regeringspartij gebruikte de slogan ‘LGBT zijn geen mensen’. Ze vertoonden ook op schokkende, grove manieren antisemitisme.

Hoewel Polen ooit de thuisbasis was van een van de grootste joodse gemeenschappen ter wereld, zijn er vandaag nog maar ongeveer 10.000 Poolse joden over, een kleine minderheid in een land van 40 miljoen. De aanvallen op joden tijdens deze campagne tonen aan dat antisemitisme kan gedijen in een land waar de controle op de staatsmacht, de rechterlijke onafhankelijkheid en de persvrijheden snel worden uitgehold, zelfs als er maar weinig joden zijn die het doelwit zijn.

Sommige van de regelingen die worden gebruikt door de campagne Recht en Rechtvaardigheid (of PiS) leken op het soort effectief antisemitisme tegen hondenfluitjes dat wordt gebruikt door steeds autoritairere leiders in landen als Hongarije. Dergelijke retorische tactieken gebruiken nooit rechtstreeks het woord ‘Jood’, maar onverdraagzame kiezers ontvangen de boodschap nog steeds.

Door de belastingbetaler gefinancierde televisie in Polen, die de afgelopen jaren werd gecontroleerd door de regerende partij, bond de oppositiekandidaat Rafał Trzaskowski de strijd aan tegen de bekende joodse filantroop George Soros. Voor de goede orde suggereerden de overheidsmedia ook dat Trzaskowski geen goede katholiek is en verklaarden dat hij het bod van ‘een krachtige buitenlandse lobby’ doet.

Duda en zijn bondgenoten breidden het idee uit dat joden in Polen niet volledig Pools zijn door een krachtige afwijzing van restitutie voor joodse eigendommen van vóór de Tweede Wereldoorlog. De echte machtsmakelaar in Polen – de oprichter en president van PiS, Jarosław Kaczyński – sloot de overheidscampagne af door te worden geïnterviewd door het rechtse katholieke en traditioneel antisemitische radiostation Radio Maryja.

Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de oppositiekandidaat, Trzaskowski, te vervolgen omdat hij zelfs de teruggave voor Joods eigendom had overwogen. Hij zei dat ‘[alleen] iemand zonder een Poolse ziel, een Pools hart en een Poolse geest zoiets zou kunnen zeggen …’ De staatstelevisie herhaalde dit sentiment door te vragen of de oppositiekandidaat ‘aan de Joodse eisen zal voldoen’.

President Duda heeft de kwestie van restitutie voor joods Joods eigendom van voor de Tweede Wereldoorlog zelf uitgebuit. Hij protesteerde tegen een regeling van joodse claims en verklaarde dat hij de ene etnische groep nooit boven de andere zou belonen. Dit soort retoriek bracht de Poolse opperrabbijn Michael Schudrich ertoe te antwoorden dat ‘de Joodse gemeenschap van Polen geschokt was dat president Duda een verklaring aflegde die specifiek de stemmen van antisemieten aansprak.’

De regering heeft geen middel onbeproefd gelaten om deze boodschap naar huis te sturen. Op een bepaald moment in de campagne groef de staatstelevisie een verklaring op van de burgemeester van Warschau dat hij geloofde in de god van Spinoza – de joodse 16e-eeuwse verlichtingsdenker. Uit dit citaat leidde het station af dat de katholieke oppositieleider vijandig moet staan ​​tegenover katholieken omdat hij een bewonderaar was van deze ‘joodse filosoof’.

Sommigen, misschien met een wensdroom, hebben gespeculeerd dat Duda’s campagnetactieken slechts handige politieke waren. Ze beweren dat de regeringspartij, nu de verkiezingen voorbij zijn, deze zondebok van de kleine Joodse gemeenschap zal opgeven. Misschien hebben Kaczyński, Duda en andere PiS-beroemdheden geen kwade bedoelingen jegens joden. Maar zelfs als dit waar is, ontslaat het de regeringspartij niet.

Over de kwestie van restitutie wegens gestolen joodse eigendommen en medeplichtigheid aan de gruweldaden van WO II door sommige Polen is de afgelopen jaren hevig gediscussieerd. Enquêtes tonen een stijgend niveau van antisemitische attitudes onder veel Polen. De cynische manipulatie van onverdraagzaamheid door de regeringspartij bij deze recente verkiezingen kan alleen negatieve, reële gevolgen hebben voor de Pools-Joodse gemeenschap.

Wat kan er worden gedaan om potentiële autoritairen te ontmoedigen om haat tegen politiek gewin aan te wakkeren? Geen enkele actor, of het nu een multilaterale organisatie is, een internationale NGO of zelfs de regering van een supermacht, kan in zijn eentje het misbruik van mensenrechten in een andere natiestaat stoppen.

De Trump-regering bevindt zich echter in een unieke positie om de herkozen regering van Polen rechtop te laten zitten en op te letten. De Poolse regering vertrouwt op de Verenigde Staten voor kritische ondersteuning bij veel kwesties, waaronder de bescherming tegen mogelijke Russische agressie.

De Trump-regering heeft invloed op de bescherming van minderheden in plaatsen als Polen. De zondebok van minderheden voor politiek voordeel in de aanloop naar de Poolse presidentsverkiezingen kan niet ongedaan worden gemaakt.

Toch kunnen we een deel van onze invloed gebruiken om een ​​bericht te sturen naar de Poolse regering en de politieke actoren die op dezelfde manier zouden handelen dat er een prijs moet worden betaald voor homofobe en antisemitische demagogie.

Dat kan niet door alleen wortels uit te delen, zoals uitnodigingen voor het Witte Huis. Het is tijd om wat stokken te gebruiken ter ondersteuning van de mensenrechten in Polen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ira N. Forman “Poland has an anti-Semitism problem. Here’s how the Trump administration could help fight it” van 21 juli 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Polen heeft een ernstig antisemitisme probleem; de wortel-en-stok strategie kan misschien helpen

  1. “Polen heeft een sterke antisemitisme probleem”.

    En het nieuws is?

    Maar om stééds opnieuw met de ‘misbruik’ van de Joodse George Soros aan te komen is totaal fout, daar de goede George zelf een van de ergste Joden/Israelhaters is en er niet vies van is om daar miljoenen tegen aan te gooien.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.