Jordanië zou de Israëlisch-Palestijnse binationale staat kunnen steunen, zegt premier

De Jordaanse premier Omar Razzaz zei dat zijn land mogelijk één enkele Israëlisch-Palestijnse staat zou kunnen steunen, als het alle burgers gelijke rechten zou bieden.

Razzaz zei in een dinsdag gepubliceerd interview met de Britse krant The Guardian dat een binationale staat onder die omstandigheden een alternatief zou kunnen zijn voor de tweestatenoplossing die momenteel de basis vormt van internationale verwachtingen om het Israëlisch-Palestijnse conflict te beëindigen.

Het voorgestelde één-statenformaat komt naarmate Israël van plan is de soevereiniteit uit te breiden in Judea & Samaria aka de Westelijke Jordaanoever, zoals zou worden toegestaan ​​onder het vredesvoorstel van de Amerikaanse president Donald Trump, dat voorziet in een Palestijnse heerschappij en uiteindelijk een staat op het resterende grondgebied.

Critici zeggen dat de Israëlische intenties om de soevereiniteit toe te passen in Israëlische gemeenten en steden in Judea & Samaria en in de strategische Jordaanvallei, zo’n 30 procent van het grondgebied, een einde zouden maken aan de mogelijkheid van een levensvatbare tweestatenoplossing.

De Jordaanse premier Omar Razzaz zei:

Als je de deur sluit voor de tweestatenoplossing, zou ik hier heel positief naar kunnen kijken, als we duidelijk de deur openen voor een democratische oplossing met één staat. Maar niemand in Israël heeft het daarover, en dus kunnen we niet zomaar een suikerlaagje geven aan wat ze doen. Wie heeft het over de eenstaatsoplossing in Israël? Ze hebben het in alle opzichten over apartheid. Ik daag iedereen uit Israël uit om ja te zeggen, laten we de tweestatenoplossing beëindigen, het is niet haalbaar. Maar laten we samenwerken aan een democratische oplossing met één staat. Dat zullen we, denk ik, zeer gunstig beschouwen. Maar het ene sluiten en wishful thinking over het andere is gewoon zelfbedrog.

Hij waarschuwde dat Israël in toenemende mate geïsoleerd zou kunnen raken in niet alleen de regio, maar ook in de wereldgemeenschap, als het doorgaat met annexatie, en een parallel trekt met de internationale houding tegenover Zuid-Afrika toen het onder een apartheidsregime stond. “Zuid-Afrika was geen probleem voor de buurlanden; Zuid-Afrika was een probleem voor de wereld. Als Israël op dit spoor doorgaat, wordt het een probleem voor de wereld‘, zei hij.

Razzaz sloot ook elke integratie van Palestijnen in Jordanië uit als onderdeel van een overeenkomst om het conflict te beëindigen:

Jordanië zal de overdracht van Palestijnen niet opnemen. Jordanië zal niet ‘het’ Palestina worden, zoals de Israëlische extreemrechtse wenst. En Jordanië zal zijn voogdij over [heilige moslim- en christelijke plaatsen in] Jeruzalem niet opgeven. Deze drie zijn duidelijk voor ons.

De geplande annexatie van premier Benjamin Netanyahu is onlangs uit de krantenkoppen verdwenen te midden van een heropleving van het coronavirus en een aarzelend Witte Huis. Netanyahu had gezworen het proces begin juli te beginnen, maar de inspanningen zijn blijkbaar tot stilstand gekomen te midden van interne ruzies en een gebrek aan groen licht uit Washington.

Er is hevige internationale kritiek geweest op de voorgestelde zet, die grotendeels uit Europa komt, samen met Jordanië en andere Arabische staten. Jordanië heeft Israël naar verluidt duidelijk gemaakt dat het zelfs geen beperkte annexatie van land in Judea & Samaria zal accepteren.

Het koninkrijk heeft gedreigd het vredesverdrag van 1994 met Israël te schrappen of te verlagen als de annexatie doorgaat en koning Abdullah zou zo woedend zijn over de bedoelingen van Israël dat hij niet langer de oproepen van Netanyahu accepteert.

Een soortgelijk standpunt werd ingenomen door de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, die dreigde met een harde reactie als Israël zelfs maar een ‘centimeter’ zou hechten.


Bronnen:

♦ naar een artikelJordan could support Israeli-Palestinian binational state, its PM says” van 21 juli 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “West Bank annexation by Israel would lead to ‘massive conflict’ with Jordan, its king says” van 15 mei 2020 en een artikelPro-Israel think tank with influence on Trump administration supports Jordan Valley annexation” van 23 juni 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Jordanië zou de Israëlisch-Palestijnse binationale staat kunnen steunen, zegt premier

 1. Wat zijn die Palestijnse Arabieren uit Jordanie/Palestina toch grappige mensen.

  “Ik zou kunnen leven met een binationale staat Israel Palestina” zegt de Jordaanse premier Razzaz. de op papier benoemde Premier van Jordanie/Palestina.

  Wake up call voor Omar Razzaz…..gaat niet gebeuren.

  Waarom hij wél kan leven met Israel/Palestina (met gelijke rechten voor alle inwoners) maar niet met Jordanie Palestina (waar 75% sowieso palestijn is) moet hij toch even uitleggen.

  Wonen in een binationale staat met al die rare Joden, kwaadaardige Israeli’s met die vreselijke Joden religie i.p.v. te leven met Arabische Moslims, lekker samen in vrede in hun eigen staat met hun eigen religie, gewoonten, normen & waarden tussen hun eigen broeders & zusters en zonder één Jood waar ze zich aan kunnen storen.

  Dat is toch hét ideaal.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.