Assad en bondgenoten winnen meerderheid bij parlementsverkiezingen

Plaatje hierboven: President van Syrië, Bashar al-Assad aka de ‘Slager van Damascus‘, blijft stevig op zijn post zitten dankzij de steun van Hezbollah, Iran, Rusland en China; naar een cartoon van de Israëlische tekenaar Ronny Gordon [beeldbron: Arutz-7]

Volgens de AFP hebben de Syrische regerende Baath-partij en haar bondgenoten een meerderheid behaald bij de parlementsverkiezingen in de door de regering beheerde gebieden van het door oorlog verscheurde land.

Bij een algemeen verwachte overwinning bij een stemming die door de verbannen oppositie als een ‘klucht’ werd bestempeld, namen de partij van president Bashar Al-Assad en de geallieerde kandidaten op de lijst ‘Nationale Eenheid’ 177 van de 250 zetels in de peilingen van zondag. De opkomst bedroeg 33 procent, vergeleken met 57 procent in 2016, zei hoofd van de kiescommissie Samer Zamreeq.

De verkiezingen komen nadat de regering van Damascus een groot deel van het verloren grondgebied heeft heroverd aan het begin van de oorlog, maar in strijd met internationale sancties en een afbrokkelende economie.

Onder de winnaars behield Hussam Qatirji, een zakenman onder sanctie van de Europese Unie, zijn zetel. De EU beschuldigt hem van het steunen van pro-regime-milities, maar ook van het faciliteren van de handel in wapens, munitie en brandstof tussen het regime en verschillende actoren, waaronder de Islamitische Staatsorganisatie.

Meer dan 7.000 stembureaus zijn op zondag geopend in door de regering beheerde delen van Syrië, zeiden staatsmedia, ook voor het eerst in voormalige bolwerken van de oppositie. Miljoenen Syriërs die het conflict zijn ontvlucht, kwamen echter niet in aanmerking om te stemmen.

Washington heeft de verkiezingen maandag afgewezen als ‘in scene gezet’ en ‘onvrij’. “Syrië heeft geen vrije en eerlijke verkiezingen gezien sinds Assad’s Baath-partij aan de macht kwam, en dit jaar was geen uitzondering“, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Morgan Ortagus.

De stemming was oorspronkelijk gepland in april, maar werd tweemaal uitgesteld vanwege de nieuwe pandemie van het coronavirus, die officieel 540 mensen heeft besmet en 31 in de door de regering beheerde gebieden heeft gedood.

Het is niet verwonderlijk dat tijdens de laatste peilingen in 2016 de heersende Baath-partij van Assad en haar bondgenoten een meerderheid van de 250 zetels van de kamer wonnen. De Baath-partij heeft Syrië de afgelopen halve eeuw met ijzeren vuist bestuurd.

In 2012 stond Damascus echter voor het eerst kandidaten van buiten de partij toe om deel te nemen aan parlementsverkiezingen. In 2014 werden er presidentsverkiezingen gehouden, die door Assad werden gewonnen, hoewel er twee andere kandidaten tegen hem waren.

586.100 doden
Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) berichtte per 14 maart 2020 dat er sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 tot nog toe 586.100 doden zijn gevallen. Dat zijn er haast zoveel als de slachtoffers wereldwijd van het coronavirus COVID-19, met name 619.520 (dd 22 juli 2020).

Onder de vergeten Syriërs zijn er andere vergeten mensen die onder dezelfde omstandigheden lijden als de Syriërs. Het zijn de Palestijnen in Syrië die ook veel hebben geleden tijdens de Syrische genocide. Meer dan 4000 Palestijnse Syriërs zijn gedood en duizenden anderen gevangen of vermist.

Die Palestijnse dodentol is zelfs zwaarder dan de laatste drie oorlogen van Israël tegen Hamas samen (vgl. 3.416 Palestijnen gedood sinds 2006 tot vandaag). Minstens 4.006 dode Palestijnen waar de Europeanen niks van gehoord hebben.

Hoezo, niks gehoord? Omdat er uiteraard geen Jood of Israëliër bij betrokken is. Europa geeft in wezen geen lor om het lot van de Palestijnse vluchtelingen. Kijk maar naar Syrië. Israël is het werkelijke en enige doelwit.

Opmerkelijk
Overigens is de officiële vlag van de Baath Partij geleid door Bashar al-Assad en die in 1947 werd opgericht, identiek dezelfde vlag als die van de PLO/PA en ‘Palestina’. De Palestijnen noemden zich tot 1964 ‘Groot-Syriërs’ of ‘Arabieren’ totdat hun volk in Caïro door de Egyptenaar Yasser Arafat werden uitgevonden. Of waar de ‘Palestijnen’ hunne mostaard haalden …

Vlag van de Syrische Baath partij vs. de Palestijnse vlag:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Assad and allies win majority in parliamentary elections” van 22 juli 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Bassam Tawil “The 4,006 Palestinians the Europeans Have Not Heard Of” van 13 november 2019 en een artikel “The Palestinians No One Talks About” van 27 november 2018 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikel “The forgotten Palestinians in the Syrian hell” van 3 augustus 2017 op de site van Middle East Monitor (MEMO)

♦ naar een artikel van Fabio Bosco “Four Thousand Palestinian Refugees From Syria Killed Since 2011” van 21 juli 2019 op de site van IWF-FI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.