Laatste Joden van Buchara vrezen dat hun gemeenschap zal verdwijnen [deel 1]

Plaatje hierboven: Vier generaties van de Kalantarov familie van de Joodse Buchara gemeenschap in Israël, vieren samen het Chanoekafeest in Tel Aviv op 31 december 1959 [beeldbron: Wikipedia]

De term ‘Buchara-joden’ verwijst naar de Centraal-Aziatische joden van het khanaat van Buchara, die van Samarkand en de Ferghana-vallei. Tegenwoordig is de regio verdeeld tussen de voormalige Sovjetrepublieken Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgizië.

De meerderheid van de Boecharan-joden woont in de Oezbeekse steden Samarkand, Buchara, Tasjkent en Kokand, in de hoofdstad van Tadzjikistan, Dushanbe, en in de hoofdstad van Kirgizië, Bishkek.

Ook heeft een groot aantal Boecharaanse joden alijah gemaakt en zijn zij in Jeruzalem bijeengekomen. Tegenwoordig wonen de meeste Boechariem ca. 120.000 Joden in Israël met een aanzienlijke bevolking in Amerika. Er blijven slechts 1.000 Joden in Tadzjikistan, 1.500 in Oezbekistan en slechts 150 in Bukhara.

Bucharan-joden noemen zichzelf Isro’il of Yahudi en spreken Buchori of Judeo-Tadzjieks, een duidelijk dialect van de Tadzjiek-Perzische taal waarin een aantal Hebreeuwse woorden zijn verwerkt.

Vroege geschiedenis
Sommige Boecharische joden beweren dat ze afstammelingen zijn van de tien verloren stammen van Israël die in de 8ste eeuw v.Chr. door de Assyriërs werden verbannen. Of dit nu het geval is of niet, de Bukharianen kunnen hun afkomst herleiden tot de verovering van Babylonië door Cyrus, de koning van Perzië, in 539 v.Chr. Cyrus bepaalde dat alle Joden in ballingschap vrij waren om naar Jeruzalem terug te keren, hoewel velen in Perzië bleven.

De Joden leefden vreedzaam in Perzië tot 331 v.Chr., toen Alexander de Grote de Sogdian-koning Spitamenes versloeg en de regio veroverde. Bij de plotselinge dood van Alexander in 323 v.Chr. kregen de Seleuciden de controle, gevolgd door de Parthen, die het Perzische rijk herstelden.

De Parthen gaven de joden het staatsburgerschap en lieten hen vrij het jodendom beoefenen. Onder de Parthische heerschappij bloeiden de Bukharische gemeenschappen. In 224 na Christus veroverden de Sassiniden de regio echter. Ze maakten het zoroastrisme tot de officiële religie en vervolgden de joden vanwege hun onwil om zich te bekeren. Sommige Boecharische joden trokken vanwege anti-joodse vijandelijkheden naar de noordelijke en oostelijke delen van de regio.

Islam bereikt Centraal-Azië
Tijdens de verspreiding van de islam in de 7e en 8e eeuw werd de controle over Bukhara overgedragen tussen veel verschillende Arabische heersers. De Saracenen overmeesterden Bukhara in 709 en stichtten de Umayyad-dynastie in het hele voormalige Perzische rijk.

Maar de Abbasiden, die sjiitische moslims waren uit Bagdad, versloegen snel de Saracenen. Ze behielden de controle over de regio tot 874, toen de Saminiden, die soennitische moslims waren, het overnamen en Buchara de hoofdstad van hun rijk maakten.

De Saminiden waren redelijk tolerant ten opzichte van de Boekharan-joden, hoewel ze alle niet-moslims die weigerden zich te bekeren, dwongen zware belastingen te betalen. Joden kregen de status van dhimmi, of ‘beschermde ongelovigen’.

Onder de Saminiden vonden de Buchariem relatieve vrede, die werd beëindigd door de verovering van de Qarakhanids in 999. De Joden van Centraal-Azië waren nu volledig afgesneden van de Joden van Europa, maar ze slaagden erin enig contact te onderhouden met degenen in de Moslimrijk.

In 1219 veroverden de Mongolen, onder leiding van Dzjengis Khan, Buchara, plunderden en verbrandden de stad op de grond, waardoor de Joodse gemeenschap in Boekharan werd vernietigd. In 1300 herbouwde de nieuwe leider, Timur, Samarkand en Buchara toen de Mongolen besloten hun traditionele nomadische manier van leven op te geven. Timur importeerde Perzische joden om te werken als ververijen en wevers en om de textielindustrie van het rijk te ontwikkelen. Men zou een Boekharan-Jood aan zijn paarsgeverfde handen kunnen herkennen.

In de herbouwde stad Buchara woonden de joden in de makhallai yahudiyon, of joodse wijk in Tadzjieks. De gemeenschap was beperkt tot dit deel van de stad en het was ten strengste verboden ergens anders te wonen. Joodse winkels moesten een stap lager zijn dan moslimwinkels. Ondanks deze beperkingen richtten Joodse kooplieden lucratieve handelsbedrijven op en werden de vrouwen bekend om hun uitgebreide borduursels met gouddraad. De gemeenschap bouwde ook een prachtige synagoge die de komende 500 jaar werd gebruikt.

Plaatje hierboven: In Oezbekistan, in de oude binnenstad van Buchara, kun je nog steeds deze oude synagoge uit de 16e eeuw vinden, waar een Thora-rol van vijfhonderd jaar oud nog steeds in gebruik is door de honderden Bucharische Joden die rond de tempel wonen [beeldbron: All Jewish Travel]

Aan het begin van de 16e eeuw werd Perzië geregeerd door sjiitische moslims, terwijl Centraal-Azië in 1506 onder de soennitische Oezbeken viel. Joden in Perzië en Centraal-Azië waren verdeeld en de banden werden verbroken. De geïsoleerde joodse gemeenschap van Boecharan ontwikkelde haar eigen unieke vorm van jodendom. Tegelijkertijd was Bukhara het centrum van de joodse bedrijvigheid in de regio geworden, vooral na een verwoestende aardbeving in 1720 in Samarkand en de joodse bevolking ertoe bewoog naar Bukhara te verhuizen.

Onder de Oezbeken, Turkse nomaden uit het Oosten, ondervonden Boecharaanse joden golven van relatieve tolerantie en die van discriminatie. Ze moesten een gele en zwarte jurk dragen om zich te onderscheiden van de rest van de bevolking. Als niet-moslims werden de hoofden van joodse huishoudens in het gezicht geslagen toen ze hun jaarlijkse belasting betaalden, een vernedering die ze eeuwenlang hebben doorstaan.

Halverwege de 18e eeuw werden de Boekharaanse joden verder geïsoleerd. De Durrani-dynastie creëerde het Afghaanse koninkrijk en militaire conflicten tussen Bukhara’s Manghit-dynastie en de Durranis. Door de aanhoudende vijandelijkheden werd het Centraal-Aziatische Jodendom een ​​aparte entiteit, genaamd de ‘Gemeenschap van Boecharische Joden’.

Tegen het einde van de 18e eeuw begonnen de mullahs van Bukhara gedwongen bekeringen van de joden in te stellen. Bekeerde joden werden chala’s genoemd, wat in Tadzjieks noch het een, noch het andere betekende, omdat ze in het geheim het jodendom beoefenden terwijl ze zich voordeden als moslims. Zowel de moslim- als de joodse gemeenschap keken neer op de chala’s, wat leidde tot de oprichting van een afzonderlijke anusim-gemeenschap.

De komst van Maman
Honderden jaren isolatie van het Europese jodendom en de gedwongen islamisering van de 18e eeuw leidden tot een afname van de joodse religieuze en spirituele activiteit in Buchara. De gemeenschap miste een sterke religieuze leider tot de komst van rabbijn Joseph Maman Maghribi (of Joseph ben Moses Mamon al-Maghribi) in 1793. Onder de leiding van Maghribi, een sefardische Marokkaanse jood, begon een heropleving van de Boechaarse religieuzen.

Groei van de gemeenschap
De joodse bevolking van Buchara groeide in de 19e eeuw, wat de moslimautoriteiten ertoe aanzette joden toe te staan ​​buiten de joodse wijk te verhuizen. Joden kwamen samen in de wijken New Mahalla en Amirabad. Joodse wijken werden ook gecreëerd in de steden Marghelan, Samarkand en Dushanbe.

Nadat een menigte sjiitische fundamentalisten de Joodse wijk Meshed, Perzië had verbrand en met geweld de hele Joodse bevolking had bekeerd, vluchtte een golf van Joden naar Buchara. Ze vestigden zich meestal in de Boecharan-steden Shahrisabz en Merv. In 1849 bestond de joodse gemeenschap van Boecharan uit 2500 families.

De joodse gemeenschap in elke stad werd geleid door een gekozen kalontar. De joden van Bukhara hebben een netwerk van joodse scholen opgericht, genaamd khomlo. Omdat de emir van Bukhara de joden had verboden nieuwe synagogen te bouwen, lieten rijke families diensten houden in hun grote huizen.

De Rubinov Huissynagoge is een van deze geïmproviseerde synagogen die nog steeds bestaat:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Joanna Sloame “Virtual Jewish World: Bukharan Jews” op de site van The Jewish Virtual Library (JVL)

♦ naar een artikelBukharan Jews in Israel” en een artikelEmirate of Bukhara” en een artikelBukharan Jews” from Wikipedia, the free encyclopedia

♦ naar een artikel van Cnaan Liphsiz “Why Uzbekistan’s Jews already miss the iron fist of their late ruler” van 15 september 2016 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Laatste Joden van Buchara vrezen dat hun gemeenschap zal verdwijnen [deel 1]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.