Iran executeert man die beschuldigd wordt van spionage voor Israël en de CIA

Iran heeft maandag een man geëxecuteerd die is veroordeeld voor het bespioneren van zijn strijdkrachten voor de VS en Israël, waaronder het helpen bij het lokaliseren van een Iraanse topgeneraal die is omgekomen bij een Amerikaanse drone-aanval, aldus de rechterlijke macht.

“De straf van Mahmoud Mousavi Majd werd maandagochtend uitgevoerd op beschuldiging van spionage, zodat de verraad aan zijn land voor altijd zal worden afgesloten”, meldde de website van de rechterlijke macht op Mizan Online. Iran beweerde dat Majd voor zowel de CIA als de Israëlische Mossad werkte.

Majd werd veroordeeld voor het bespioneren van de Iraanse strijdkrachten ‘in het bijzonder de Quds-troepenmacht en van de verblijfplaats en bewegingen van de martelaar-generaal Qasem Soleimani’ voor grote sommen geld van zowel de Israëlische Mossad als de US Central Intelligence Agency,” vertelde gerechtelijke woordvoerder Gholamhossein Esmaili aan een televisienieuws Conferentie eerder deze maand.

Iran heeft in februari een soortgelijke straf uitgesproken voor Amir Rahimpour, een andere man die is veroordeeld wegens spionage voor de VS en samenzweert om informatie te verkopen over het nucleaire programma van Iran.

Teheran kondigde in december aan dat het acht mensen had gearresteerd ‘die banden hebben met de CIA’ en die betrokken waren bij landelijke straatprotesten die de vorige maand uitbraken na een verrassende gasprijsstijging.

Het zei in juli 2019 ook dat het een CIA-spionage had ontmanteld, tussen maart 2018 en maart 2019 17 verdachten had gearresteerd en een aantal van hen ter dood had veroordeeld.

President Donald Trump verwierp de claim destijds als ‘volkomen vals’. Soleimani, een van de topleiders van de Iraanse Revolutionaire Garde, werd op 3 januari gedood tijdens een gerichte aanval door Amerikaanse troepen op de internationale luchthaven van Bagdad.

Sinterklaasfeest op z’n Perzisch in Teheran

Zijn knecht staat te lachen
en roept ons reeds toe.
Wie zoet is krijgt lekkers
wie stout is de roe!”

Plaatje hierboven: Zweepslagen cultuur in Iran. ‘Fout’ internetten in Iran is geen goed idee. In Iran werden eerder in oktober 2012) vier journalisten veroordeeld die hun vak uitoefenden op een eigen weblog op het internet. Zij kregen gevangenisstraffen opgelegd van drie jaar en drie maanden, naast zware geldboetes en zweepslagen


Bronnen:

♦ naar een artikelIran executes man accused of spying for Israel and the CIA” van 20 juli 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel “Iran executes man convicted of spying for CIA, Mossad” van 20 juli 2020 en een artikelIran: ‘Spy’ slated for execution gave Mossad, CIA intel on Quds Force in Syria” van 13 juni 2020 op de site van The Times of Israel