Verenigde Naties maken zich schuldig aan institutioneel racisme

Nu beschuldigingen van ‘institutioneel’ racisme in organisaties, beroepen, universiteiten en culturele instellingen de krantenkoppen blijven halen, klaagt niemand het institutionele racisme van de Verenigde Naties (VN) aan.

Wat is institutioneel racisme? De eerste vermelding op Google vertelt je: ‘Institutioneel racisme is een vorm van racisme die ingebed is in de samenleving of een organisatie’. Als u ‘racisme’ googled, definieert een Google-woordenboek het als: ‘Vooroordelen, discriminatie of antagonisme gericht tegen een persoon of mensen op basis van hun lidmaatschap van een bepaalde raciale of etnische groep, meestal een minderheid of gemarginaliseerd’.

De VN telt alle staten in de wereld als haar leden en ze zijn allemaal ogenschijnlijk gelijk in het internationale recht, waaraan de VN beweert zich te houden. Daarom moeten alle lidstaten van de VN, volgens hun eigen grondgedachte, door de verschillende organen van de organisatie gelijk worden behandeld en volgens dezelfde normen worden beoordeeld.

Als de VN systematisch een minderheid van slechts één lidstaat zou veroordelen om bijvoorbeeld te worden veroordeeld voor vermeende schendingen van de mensenrechten, en de gedocumenteerde schendingen van de mensenrechten van een hele reeks lidstaten volledig zou negeren, zou deze dubbele standaard neerkomen op systematische discriminatie of ‘racisme’, tegen die staat volgens de bovengenoemde definitie van ‘institutioneel racisme’.

Deze vorm van systematische discriminatie, of ‘racisme’, is in feite waar de VN zich al decennia lang mee bezighoudt tegen één land, Israël, een kleine staat van ongeveer 8,7 miljoen burgers – met een landmassa van ongeveer de grootte van New Jersey – op een totale wereldbevolking van 7,8 miljard mensen: de Algemene Vergadering van de VN, de VN-Mensenrechtenraad (UNHRC) en de VN-Commissie voor de rechten van de mens hebben een groot aantal resoluties en besluiten tegen Israël aangenomen.

Volgens de niet-gouvernementele mensenrechtenorganisatie (NGO), UN Watch: ‘Elk jaar keurt de Algemene Vergadering ongeveer 20 resoluties tegen Israël en slechts 5 of 6 tegen de rest van de wereld samen, met elk één over Iran, Syrië en Noord-Korea. De Algemene Vergadering neemt nulresoluties aan over systematische misbruikers zoals Cuba, China en Saoedi-Arabië ‘.

De discriminatie is te duidelijk om te negeren. Er zijn 193 lidstaten bij de VN. Er moeten twintig resoluties per jaar worden ondernomen in het enige democratische land in het Midden-Oosten, dat de mensenrechten en gelijkheid in de wet daadwerkelijk naleeft – maar slechts vijf of zes in de overige 192 staten, waaronder grote schendingen van het internationaal recht zoals China, Rusland, Noord-Korea, Cuba, Venezuela, Saoedi-Arabië, Turkije, Nigeria en Iran – spreekt van een zeer diepgewortelde vorm van door de staat gesteunde discriminatie of ‘racisme’.

China, een staat van 1,4 miljard mensen, blijft volgens Amnesty International de nummer één beul ter wereld. Het Chinese communistische regime vervolgt meedogenloos etnische en religieuze minderheden en onthoudt haar eigen burgers de meest fundamentele mensenrechten, zoals vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en vrijheid van vergadering, zoals eerder gemeld door het Gatestone Institute.

Elk van deze rechten is vastgelegd in de eigen verdragen en verklaringen van de VN. Bovendien blijft China Tibet bezetten, dat het binnenviel in 1950, en waar het miljoenen etnische Chinezen heeft verplaatst om het gebied te ‘siniseren’ – in strijd met artikel 49 van het Vierde Verdrag van Genève, waarin staat dat een bezettingsmacht kan Niet ‘delen van zijn eigen burgerbevolking deporteren of overbrengen naar het grondgebied dat het bezet’.

Hoewel China een vooraanstaande schender van het internationaal recht is en een van de meest buitensporige schendingen van de mensenrechten, heeft noch de Algemene Vergadering, noch de UNHRC haar acties veroordeeld. Er zijn talloze andere voorbeelden van VN-lidstaten die zelfs maar een fractie van de VN-verdragen en mensenrechtenverklaringen nakomen, maar die landen worden nooit genoemd.

De UNHRC heeft bijvoorbeeld geen enkele resolutie aangenomen tegen Saoedi-Arabië, een land met meer dan 33 miljoen mensen dat grotendeels blijft opereren volgens middeleeuwse mensenrechtennormen, ondanks de inspanningen van kroonprins Mohamed bin Salman om enkele hervormingen door te voeren.

Vorig jaar overtrof het koninkrijk zijn eigen executierecord, volgens Amnesty International, toen het 184 mensen onthoofde. Saoedi-Arabië heeft pas een paar maanden geleden besloten de geseling te beëindigen. Het woestijnland, dat het grootste deel van het Arabische schiereiland beslaat, heeft ook nog steeds een voogdijsysteem voor mannen, dat vrouwen behandelt als legale minderjarigen, zodat ze meestal alleen kunnen reizen en de meest alledaagse taken kunnen uitvoeren, zoals het aanvragen van een paspoort, onder de supervisie van een mannelijke voogd.

De UNHRC heeft geen enkele mensenrechtenresolutie aangenomen tegen Egypte, een van de top 5 van meest productieve beulen in 2019. Er zijn talloze andere voorbeelden van landen met gruwelijke mensenrechtenrecords die niet alleen niet door de VN en haar mensenrechtenorganen worden genoemd, maar ook daadwerkelijk in die organen dienen; Landen als Afghanistan, de Democratische Republiek Congo, Nigeria, Pakistan en Somalië, die momenteel allemaal in de VN-Mensenrechtenraad zitting hebben.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judith Bergamn “The United Nations’ Institutional Racism” van 19 juli 2020 op de site van The Gatestone Institute

2 gedachtes over “Verenigde Naties maken zich schuldig aan institutioneel racisme

 1. Institituoneel Racisme……….uitgevonden in de VN.
  Instituoneel Racisme…………gepraktiseerd in de VN.
  Institutioneel Racisme……….geoptimaliseerd in de VN.
  Institutioneel Racisme……….gelegitimeerd door de VN.

  De VN is (jammer genoeg) een totaal mislukt project, een verdienmodel voor de happy few en moet zo snel mogelijk ontmanteld worden en vervangen door een organisatie met oprechte mensen die zich wél het lot van de vluchtelingen, armen & hongerigen, analfabeten, moderne slaven & sexslachtoffers etc. aantrekken.

  Een organisatie die zijn best doet om oorlogen te vermijden & conflicten op te lossen….iets waar de VN al jaren geen boodschap meer aan heeft.

  Hun énige reden van bestaan is om ‘de Jood’ Israel te vernietigen!!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.