Wat was de Joodse rol in de Russische revolutie van 1917?

Van alle vele beladen kwesties die verband houden met de bloedige geschiedenis van de joden in de voormalige Sovjet-Unie, is er vandaag in dat deel van de wereld geen enkele zo gevoelig als hun rol in de revolutie van 1917 die de communisten aan de macht bracht.

De buitensporige prevalentie van joden in de gelederen van de revolutie die meer dan een eeuw geleden op 7 november uitbrak, bleef een steunpilaar van antisemitisch vitriool in het gebied. Tijdens de Holocaust diende het als voorwendsel voor de moord op talloze Joden in heel Oost-Europa door zelfbenoemde vijanden van het communisme en Rusland.

En het wordt nog steeds gebruikt om haat te zaaien tegen lokale joden, ook onder vrome christenen die vervolgd werden door de antireligieuze Sovjetautoriteiten. Wonen in religieuze samenlevingen die zich over het algemeen het slachtoffer voelen van het communisme of de gevolgen ervan, laten veel Russisch sprekende joden en hun leiders zwijgen over het communisme of bagatelliseren de rol van de joden daarin.

Het is een logische strategie, gezien de retoriek van hoge politici zoals Peter Tolstoy, de plaatsvervangend spreker van het Russische parlement. Op een persconferentie in januari gaf hij de schuld aan de joden die zich bemoeiden met een plan om een ​​kerk in Sint-Petersburg te verhuizen. Tolstoj zei dat joden hun posities in de media en de regering gebruiken om het werk voort te zetten van voorouders die in 1917 ‘onze kerken neerhaalden’.

Of de antisemitische haatcampagne tegen een joodse regisseur, Alexei Uchitel, wiens studio in dezelfde stad was gevestigd die een brandbom incasseerde in september, vermoedelijk vanwege zijn ongunstige weergave in een speelfilm van Nicholas II, de tsaar wiens regeerperiode de revolutie eindigde.

Maar in afwachting van het eeuwfeest, onthulde het belangrijkste Joodse museum van Rusland – dat sinds de opening in 2012 het onderwerp revolutionaire Joden in zijn permanente tentoonstelling rechtstreeks heeft aangepakt – een tentoonstelling die unapologically onderstreept hoe en waarom Joden centraal kwamen te staan ​​in de revolutie.

“Jarenlang wilden noch de autoriteiten het onderwerp aan de kaak stellen, dat mythes werd voor de ultranationalisten, neonazi’s en andere antisemieten”, vertelde Boruch Gorin, voorzitter van het Joods Museum en Tolerantiecentrum in Moskou. “Maar nu is het tijd om naar de feiten te kijken.”

De feiten komen naar voren uit honderden foto’s, documenten, propagandafolders en kunstwerken waaruit de tentoonstelling bestaat. Het opende vorige maand onder de titel ‘De geschiedenis van één volk tijdens de revolutie‘. Ze ontzenuwen enkele mythen, waaronder de denkfout die in 2013 werd herhaald door niemand minder dan president Vladimir Poetin, die in het museum zei dat antisemitische jodenvervolging in de voormalige Sovjet-Unie plaatsvond, ook al was ‘de eerste Sovjetregering voor 80-85 procent joods’ . ‘ (In feite had het één Joods lid – Leon Trotski, oprichter van het Rode Leger).

Joseph Stalin, Vladimir Lenin en de Joodse Léon Trotski in 1919

Maar de feiten bevestigen ook in wezen beweringen zoals die van Mark Weber, een voorstander van ontkenning van de holocaust. In 2003 schreef hij: ‘Hoewel officieel Joden nooit meer dan vijf procent van de totale bevolking van het land uitmaken, speelden ze een zeer onevenredige en waarschijnlijk beslissende rol in het bolsjewistische regime van de baby’, eraan toevoegend dat dit een ‘taboe’ was dat veel historici decennialang liever negeren.

De bolsjewieken waren lid van de radicale factie die uiteindelijk andere stromingen in de communistische revolutionaire beweging tegen de heerschappij van de tsaar domineerde. Ongeacht de exacte samenstelling van de eerste Sovjetregering, ‘was er een groot en onmiskenbaar enthousiasme onder in wezen alle elementen waaruit het Russische jodendom bestond tijdens de revolutie’, zei Gorin.

Hoewel de eerste Sovjetregering – de Raad van Volkscommissarissen – grotendeels niet-joods was, bekleedden de joden zeer prominente posities in de bolsjewieken en de communistische commandostructuren die enorm onevenredig waren met hun percentage van de algemene bevolking, bevestigde Gorin.

Joden in het hoogste echelon van de Communistische Partij tijdens haar vroege dagen aan de macht waren Yakov Sverdlov, haar uitvoerende secretaris; Grigori Zinoviev, hoofd van de Communistische Internationale; Perscommissaris Karl Radek; Commissaris voor buitenlandse zaken Maxim Litvinov; Evenals Lev Kamenev en Moisei Uritsky.

“Religieuze joden dachten in 1917 dat de communisten hun het joodse leven zouden laten verlengen, de zionisten dachten dat de revolutie hun doelen zou bevorderen en er was een gevoel van bevrijding”, zei Gorin. Maar het is niet zo dat Russische joden ooit echt een keuze hebben gehad. ‘In een tijd dat het Rode Leger posters had die antisemitisme aan de kaak stelden, hadden de monarchisten die voor de tsaar vochten posters die [antisemitisme] verspreidden als een pijler van waar ze voor vochten’, zei hij.

Evenzo, ware het niet dat de blanken – de vijanden van de communistische Roden – antisemitisme hadden aangenomen, ‘hebben veel Joden misschien wel een goede zaak bij de blanken veroorzaakt, die niet allemaal monarchisten waren maar ook democraten’, veronderstelde Gorin.

Zo is er oindermeer het verhaal van een joodse man en zijn zoon die door de monarchisten werden gevangengenomen, zoals door getuigen wordt bevestigd. De man bood zich aan om te bekennen dat hij voor de bolsjewieken had gespioneerd als de monarchisten het leven van de zoon hadden gespaard. Beiden werden opgehangen na de bekentenis in wat nu Oekraïne is.

“De revolutie bood de Russische joden veel kansen, gelijke rechten en onderwijs en een kans om het vacuüm op te vullen dat is achtergelaten door een elite die in ballingschap is gedwongen’, zei Gorin. ‘Maar het was vooral een toevluchtsoord van een golf van pogroms waarin 150.000 Joden in het huidige Oekraïne werden vermoord in wat sommige historici een generale repetitie noemen voor de Holocaust. Een Jood in 1917 had twee keuzes: revolutie of ballingschap.

Tijdens de Holocaust werd de afstemming van veel Joden op de communistische zaak aangehaald als rechtvaardiging voor grootschalige slachting door collaborateurs met de Duitsers. Ze hadden niet alleen een hekel aan het communisme, maar ook aan Russische overheersing in landen in Oost- en Centraal-Europa.

De joodse rol in het communisme wordt door antisemieten gebruikt om de Holocaust te rechtvaardigen. Zsolt Bayer, mede-oprichter van de Hongaarse heersende Fidesz-partij, schreef vorig jaar in een opinie: “Waarom zijn we verrast dat de eenvoudige boer wiens bepalende ervaring was dat de joden in zijn dorp inbraken, zijn priester doodslaan, dreigde zijn kerk in een bioscoop te veranderen – waarom vinden we het zo schokkend dat hij twintig jaar later zonder medelijden toekeek terwijl de gendarmes de joden uit zijn dorp wegsleepten?”

De hoop op joodse emancipatie door het communisme werd uiteindelijk vernietigd, waardoor sommige joden prominente daders van repressie werden en vele andere joden slachtoffer werden. “Vele joden dienden bij de NKVD”, zei Gorin, en noemde de gevreesde communistische veiligheidspolitie die een voorloper was van de KGB.

De NKVD was een instrument voor de moord op talloze mensen, voor en onder de bloeddorstige en antisemitische terreurregering van Sovjetleider Joseph Stalin. Gorin zei dat “uiteindelijk Joden een volk zijn dat bestaat uit zeer verschillende individuen met verschillende doelen die in 1917 voor een aantal zeer moeilijke keuzes stonden.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “What was the Jewish role in 1917 Russian Revolution? This Moscow museum gives a full picture” van B november 2017 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.