Sir Moses Montefiores riskeerde cholera, quarantaine voor 19de-eeuwse Joden in het Heilige Land

Terwijl de Spaanse grieppandemie van 1918 vaak wordt aangehaald tijdens de COVID-19-crisis, laten we aan het begin van de 19e eeuw verder teruggaan in de tijd naar het Heilige Land. Daar vinden we cholera-epidemieën – en de reizen van Sir Moses en Lady Judith Montefiore, de filantropische reuzen van de Victoriaanse wereld.

Mozes en Judith ondergingen lange, zware reizen over land en over zee vanuit Engeland, en reisden verschillende keren om financiële, sociale en politieke hulp te bieden aan degenen die in het Heilige Land woonden. Terwijl vandaag een retourvlucht van Londen naar Ben Gurion Airport een halve dag duurt, duurde de reis van Montefiores in 1827 10 maanden.

Slechts een week van die reis werd doorgebracht in het Heilige Land, op hun uiteindelijke bestemming Jeruzalem. De Montefiores werden tijdens hun verschillende reizen naar het Heilige Land met verschillende existentiële bedreigingen geconfronteerd, waaronder bloeddorstige Griekse piraten in de Middellandse Zee die tijdens hun eerste bezoek in 1827 in opstand kwamen tegen het Ottomaanse regime.

Maar tijdens dat eerste bezoek aan de stad van de dromen dromen van Sir Moses bleven ze gespaard van pest en quarantaine. Het was het volgende bezoek van het echtpaar in 1839 dat volgens het reisdagboek van Judith zij geplaagd werd door – nou ja, pest. Ze noemt 38 keer ‘quarantaine’. Cholera maakte toen deel uit van het leven – en, zoals de pest van vandaag, besmettelijk en ongeneeslijk.

Cholera was een heel andere kwaal dan het huidige coronavirus: bacterieel, niet viraal en met verschillende symptomen. Het zou zich snel door populaties kunnen verspreiden, met de dood en verwoesting als gevolg. Er werden noodzakelijkerwijs quarantainemaatregelen getroffen.

De mediterrane landen namen de quarantaine zeer serieus en de havens waren goed toegerust om cholera en andere ziekten te bestrijden, met name malaria die door muggen werd vervoerd. Maritieme ziekenhuizen die bekend staan ​​als Lazarettos – na Lazarus, de beschermheilige van melaatsen – werden uitdrukkelijk opgericht om reizigers, boten en vracht te controleren op de infectie en om de verspreiding ervan te voorkomen.

Een arts zou reizigers gezondheidscontroles uitvoeren, hun status vaststellen door hun algemene uiterlijk te inspecteren, hun huid en de binnenkant van hun mond te onderzoeken en hun pols te meten. Isolatie en sociale afstand werden waar nodig beoefend, en volgens het pestniveau op de plaatsen vanwaar de reizigers waren aangekomen. Er waren begassingsinstallaties en ruimtes bestemd voor het inchecken van bagage.

Wat de quarantaine betreft, leek het slapen anders te worden beschouwd, en hoewel de Montefiores hun nachten doorbrachten in een afgezet gebied buiten de stad, mochten ze overdag mensen ontmoetten en bezochten tijdens hun filantropische missie. Ondanks het waarnemen van sociale afstand tijdens hun reis naar het zuiden van Beiroet (los als het was soms), arriveerden de Montefiores op de Olijfberg en zaten in zelfopgelegde quarantaine buiten Jeruzalem.

Judith schrijft dat ze een infectie vreesden. Ze maakten zich steeds meer zorgen of ze überhaupt zouden binnenkomen, omdat het dagelijkse dodental van cholera al wekenlang meedogenloos hoog was. Ondanks de moeilijke en soms moeizame reis moesten ze nog een paar keer terugkeren naar het Heilige Land, wetende dat hun excursies quarantaine inhielden – zoals op weg naar huis in 1849 in Lazaretto Marseille, opnieuw als gevolg van cholera.

In 1849 reisden de Montefiores via Istanboel naar Damascus om de nasleep van de Damascus Bloedlaster  van 1840 aan te pakken. Ze waren van plan een leugenachtige plaquette te verwijderen waarop de Joden werden beschuldigd van een rituele moord op de Franciscaner priester Thomas da Sardecna uit Sardinië en zijn Griekese assistent Ibrahim Amarah, algemeen gekend als de Damascus Affaire.

Hun missie was uiteindelijk niet erg succesvol en de plaquette is tot eenieders verbijstering nog steeds aanwezig tot op de dag van vandaag (plaatje hierboven).

Moses Montefiore zou zijn laatste bezoek aan het Heilige Land brengen in 1875 op de rijpe leeftijd van 90 jaar. Het echtpaar had de vele gevaren van de oostelijke Middellandse Zee overleefd, waaronder oorlog, bandieten, hitte, kamperen en muggen, en de cholera-plaag.

Ze waren goed thuis in de beperkingen van quarantaine en alles wat daarbij kwam kijken. Maar hun ervaring met pest en quarantaine als welgestelde Victoriaanse reizigers zou heel anders zijn geweest dan die van minder bedeelde mensen.

Net als vandaag was er een grote sociale kloof: de joden die in erbarmelijke omstandigheden van vuil, hongersnood en angst in Jeruzalem leefden, vertrouwden bijvoorbeeld op de Montefiores en andere particuliere weldoeners voor materiële hulp waar er geen was die van de autoriteiten kwam.

Quarantainestations in de Middellandse Zee bleven functioneren tot 1936, bijna 20 jaar na de Spaanse grieppandemie. Men kan alleen maar hopen dat dit geen indicatie is van hoe lang de COVID-19-crisis zal duren.


Bronnen:

♦ naar een (ingekort) artikel van Sally StyleMontefiores risked cholera, quarantine for 19th-century Holy Land Jews” van 18 juli 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Sir Moses Montefiores riskeerde cholera, quarantaine voor 19de-eeuwse Joden in het Heilige Land

Reacties zijn gesloten.