Opnieuw cyberaanval op Israëlische waterfaciliteiten; schade beperkt

Onlangs hebben zich twee cyberaanvallen op Israëlische waterfaciliteiten voorgedaan, zo maakte de nieuwswebsite van Ynet donderdag bekend. Een van de aanvallen was gericht op waterpompen in Opper-Galilea en de tweede vond plaats in de regio Mateh Yehuda.

Israël’s Autoriteit voor Waterbeheer heeft de twee aanvallen bevestigd en benadrukt dat ze geen schade hebben aangericht. “Het gaat om twee kleine rioolwaterzuiveringsinstallaties in de landbouwsector die onmiddellijk en onafhankelijk zijn gerepareerd door de lokale verantwoordelijke voor de kibboets en de installatie, zonder onderbreking van de dienstverlening of daadwerkelijke impact’, aldus Waterbeheer.

Het rapport volgt op een cyberaanval die in april aan Iran werd toegeschreven en die probeerde computers binnen te dringen die de landelijke waterdistributiesystemen in Israël bedienen. Een maand later werd een Iraanse havenfaciliteit het doelwit van een cyberaanval die volgens de Amerikaanse en buitenlandse regeringsfunctionarissen afkomstig is van Israël.

In december van 2019 zei de Iraanse minister van telecommunicatie dat het land een cyberaanval had misbruikt die ‘erop gericht was de inlichtingen van de regering te bespioneren’.

Afgelopen zomer werd gemeld dat de VS een geheime cyberaanval op Iran hadden gelanceerd. De aanval heeft naar verluidt een kritieke database weggevaagd die door de paramilitaire arm van Iran wordt gebruikt om aanvallen op olietankers uit te zetten en het vermogen van Teheran om het scheepvaartverkeer in de Perzische Golf heimelijk aan te pakken, te verminderen.

Iran heeft een groot deel van zijn infrastructuur van het internet losgekoppeld na het Stuxnet-computervirus dat eind jaren 2000 duizenden Iraanse centrifuges op zijn nucleaire sites heeft verstoord.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Report: Israeli water facilities attacked again” van 17 juli 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIsraeli water infrastructure hit with more cyberattacks” van 17 juli 2020 op de site van Ynet News

♦ naar een artikelCyber attacks again hit Israel’s water system, shutting agricultural pumps” van 17 juli 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelCritical-Infrastructure Attack Attempted Against Israeli Water Supply” van 8 mei 2020 op de site van Cyber Risk Leaders