Antisemitisme in de Kaukasische republiek Georgië [deel 3] Rusland, Stalin en de Joden

Plaatje hierboven: Zicht op de Waterstraat in Tbilisi in het erg verpauperde Georgië omstreeks 1882 [beeldbron: Ermakov Photographs]

Russische annexatie
In 1801 annexeerde het Russische rijk Oost-Georgië. De lijfeigenen van de koning werden de lijfeigenen van de schatkist en moesten nu belasting betalen aan de tsaar.

In 1864-71 schaften de Russische autoriteiten het lijfeigenschap af en verhuisden joodse voormalige lijfeigenen naar steden en dorpen waar al vrije joden waren gevestigd. Uiteindelijk begonnen de Joden van Georgië een Joodse gemeenschap te ontwikkelen.

Elke groep verhuisde samen naar dezelfde steden en richtte hun eigen respectieve synagogen op. Ze bestonden meestal uit een aantal uitgebreide familiegroepen van drie of vier generaties. Elke gemeenschap had een gabbai die als rabbijn, shohet, mohel en heder diende en toezicht hield op religieuze en gemeenschappelijke aangelegenheden.

Deze kleine gemeenschappen ontwikkelden zich tot de Joodse wijk van hun specifieke steden. In het begin van de 19e eeuw werden Asjkenazische Russische joden door de Russische regering gedwongen naar Georgië te verhuizen. De Asjkenazische joden en de Georgische joden begonnen contact met elkaar te leggen, maar de betrekkingen waren gespannen.

Georgische joden beschouwden de Ashkenazim als goddeloos en seculier, terwijl de Ashkenazim neerkeken op de Georgische joden. Het zionisme was de enige verbindende oorzaak van de twee groepen en Ashkenazim sloot zich aan bij de zionistische organisaties en begon hun ideeën te verspreiden onder de Georgisch-joodse gemeenschappen.

In 1897 werd in Tbilisi de eerste zionistische organisatie opgericht. Op 20 augustus 1901 werd in Tbilisi het eerste congres van zionisten uit de Kaukasus gehouden. Rabbi David Baazov leidde het Georgische zionisme tijdens de late 19e en vroege 20e eeuw. In 1903 woonde Baazov het Zesde Zionistisch Congres in Bazel bij.

In 1918 vond het All-Jewish Congress in Tbilisi plaats, met vertegenwoordigers van elke Georgische en Russisch-Joodse gemeenschap in het land, behalve Kutaisi, dat het centrum van de antizionistische activiteit was geworden. Orthodoxe leiders, de Hakhams, vochten ook tegen de verspreiding van het zionisme in de Georgisch-Joodse gemeenschappen.

Vanaf 1863 begonnen groepen joden alijah te maken, voornamelijk om religieuze redenen. In 1916 woonden 439 Georgische joden in Palestina toen deel van het Ottomaanse Imperium, voornamelijk in Jeruzalem, vlakbij de Damascuspoort. Zeer weinig hakhams emigreerden naar Israël vanwege hun fervente anti-zionistische houding, en de meeste joden die alijah maakten waren armoedig en werkten als vrachtverwerkers in Jeruzalem.

Antisemitisme onder de Tsaren
Antisemitisme was een ernstig probleem in Georgië, vooral in de tweede helft van de 19e eeuw. Het antisemitisme, veroorzaakt door tsaristische functionarissen en de Russisch-orthodoxe kerk, werd aangevuld met het einde van de lijfeigenschap en de verstedelijking van de joodse bevolking.

Nu handelaren in plaats van veldhanden, vormden de joden thans een bedreiging voor Georgische arbeiders. Antisemitisme was al eeuwenlang een probleem in Rusland en begon, onder de annexatie, niet-joden in Georgië te beïnvloeden die, woedend omdat ze bezet waren door het tsaristische Rusland, hun woede en vreemdelingenhaat op de enige andere buitenstaander uitten: de joden.

In 1852, 1878, 1881, 1882, 1883 en 1884 vonden in Georgië zes bloedlibellen plaats. Het ergste en meest beruchte geval was in het dorp Sachkhere in 1878, toen negen joden ervan werden beschuldigd deel te nemen aan de rituele moord op een christen kind om het bloed te gebruiken om matzah te maken voor het Pascha.

Het proces met veel publiciteit vond plaats in Koetaisi en heette het Koetaisiproces. De verdachten werden niet schuldig bevonden, maar de bloedlichaampjes gingen door. Terwijl de regering de Joden eerder relatief accepteerde, namen de Russen na de revolutie van 1905 een harder standpunt in.

Georgische joden scheidden zich af van Russische joden en benadrukten hun loyaliteit aan de monarchie en hun wortels in de regio. In 1913 perst de adjunct-gouverneur van Koetaisi geld af van de joden van de stad, en degenen die zich niet aan de regels hielden, werden vermoord.

Nadat de Russische revolutie van oktober 1917 de regering van de tsaar had verworpen en vervangen door de bolsjewieken, schreeuwde Georgië om onafhankelijkheid van hun bezetters. Op 26 mei 1918 verklaarde de Georgische Republiek haar onafhankelijkheid. Met onafhankelijkheid kwamen vrijheid van meningsuiting, pers en organisatie, wat de economische situatie van de Joden van Georgië verbeterde.

Plaatje hierboven: Joodse organisaties tijdens de demonstratie van 1 mei op Marsovo Pole in Petrograd (Sint Petersburg), Rusland, 1919. [beeldbron: JTA/Joods Museum en Tolerantiecentrum]

Sovjetinvasie
Deze hernieuwde vrijheid duurde niet lang. Het Rode Leger viel Georgië binnen in februari 1921, wat leidde tot een massale uittocht uit de regio. Ongeveer 1.500-2.000 Joden verlieten Georgië, van wie 1.000-1.200 zich in Palestina vestigden. De rest vluchtte voornamelijk naar Istanboel, waar sinds de jaren tachtig een Georgisch-Joodse gemeenschap bestond.

Aanvankelijk stonden de Sovjets de joden toe hun religieuze gebruiken te handhaven, maar na een Georgische opstand in 1924 beëindigde de regering alle zionistische activiteiten, legde ze economische beperkingen op en discrimineerde ze in het algemeen de joodse gemeenschap.

Als gevolg hiervan gingen veel Joodse bedrijven failliet en vroegen 200 gezinnen een uitreisvisum aan. Slechts 18 mochten emigreren. Halverwege de jaren twintig richtten de Sovjets zich op het industrialiseren en seculariseren van de Joden in Georgië. Massale aantallen Joden werden gedwongen om in fabrieken te werken of zich aan te sluiten bij ambachtelijke coöperaties en collectieve landbouwprojecten.

In 1927-1928 richtte OZET, de organisatie voor de vestiging van joodse arbeiders op boerderijen, een aantal joodse collectieve boerderijen op. Deze kleine homogene gemeenschappen werden geïsoleerde Joodse gemeenschappen waar het Joodse leren werd voortgezet. De communisten erkenden dit en ontbonden de gemeenschappen in de jaren dertig van de vorige eeuw, verspreidden de joden over verschillende boerderijen en vernietigden het joodse gemeenschapsleven.

Ondertussen bleven de bloedlibels met volle kracht doorgaan, met gebeurtenissen in Sachkhere in 1921, Tbilisi in 1923 en Akhalzikhe in 1926. Als gevolg van de Sovjetvervolging en de dalende economische situatie richtten de zionistische leiders zich op het vergroten van de alijah-inspanningen.

De Sovjets waren fel gekant tegen de Joodse immigratie en bestormden in de jaren dertig zionistische organisaties en arresteerden of vermoordden veel van hun leden. In 1937-38 onderdrukten de autoriteiten deelname aan joodse religieuze diensten of culturele activiteiten. In september 1937 werden negen hakhams, van wie er twee Ashkenazi waren, in Tzkhinvali (destijds Staliniri) gearresteerd en zonder proces naar de gevangenis gestuurd en vermoord.

De enige nog bestaande Joodse instelling was het Geschiedenis- en Etnografisch Museum, maar ook deze werd al snel gesloten. De directeur, Aharon Krikheli, werd in 1948 gearresteerd en het museum werd begin jaren vijftig gesloten, wat de vernietiging betekende van de joodse cultuur in Georgië, die de Sovjets tijdens de vooroorlogse jaren hadden opgebouwd.

Plaatje hierboven: Inkom van de Joodse begraafplaats in Akhaltsikhe op de weg naar Batumi in het westen van Georgië. Op de begraafplaats staan verscheidene imposante tombes en sommige graven dateren van de 17de eeuw [beeldbron:   JGuide Europe]

Hedendaags Georgië
Tijdens de Eerste Wereldoorlog dienden duizenden Georgische joden in het Sovjetleger. Na de oorlog arresteerden de autoriteiten joden en sloten of vernietigden ze de synagogen en braken antisemitische gewelddadigheden uit.

Maar ondanks hun pogingen konden de Sovjets de beoefening van het jodendom niet volledig vernietigen en zelfs aan het einde van de jaren zestig en zeventig slaagden de meeste Georgische joden erin hun tradities te respecteren.

Gedurende de hele Sovjetregering bleven de joden de zondebok van de samenleving. Ze vormden de meerderheid van de Georgiërs die waren veroordeeld voor economische misdaden en werden zwaarder gestraft dan de rest van de bevolking. Bloedkwakkels gingen door met incidenten in Tzkhaltubo in 1963, Zestafoni in 1964 en Kutaisi in 1965.

Na de Zesdaagse Oorlog vroegen grote aantallen Georgische Joden een uitreisvisum aan om naar Israël te emigreren. In augustus 1969 schreven zeventien families naar de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties en eisten toestemming om alijah te maken. Dit was het eerste openbare aandringen van Sovjet-joden op immigratie naar Israël.

Als gevolg hiervan hebben de Israëlische regering en de joodse wereld zwaar campagne gevoerd namens de benarde toestand van de Georgische joden. In juli 1971 ging een groep Georgische joden in hongerstaking buiten een postkantoor in Moskou. De vastberadenheid van de Joden van Georgië bracht de Sovjets ertoe hun harde anti-joodse beleid te verminderen.

Georgische joden die wachten op emigratievergunningen, Georgië (Gruzia), SSR. In de jaren zeventig maakten ongeveer 30.000 Georgische joden alijah en duizenden anderen vertrokken naar andere landen. Ongeveer 17 procent van de Sovjet-Joodse bevolking emigreerde op dat moment. In 1979 bedroeg de joodse bevolking in Georgië 28.300 en in 1989 was deze gedaald tot 24.800.

Tweet hierboven: De twee grootste beulen van de Georgische Joden … waren Georgiërs. Hierboven chef van de Russische geheime dienst Lavrenty Beria, geboren als Lavrenti Pavles dze Beria in Merkheuli nabij Suchumi (district Kutaisi) en gehuwd met Nina Gegechkori. Naast hem Joseph Stalin, aka Ioseb Besarionis dzе Jugashvili en zoon van Besarion Djughashvili en Ekaterine Geladze die geboren werd in het Georgische stadje Gori nabij Tskhinvali

Stalin was een antisemiet
Ja, Stalin was een antismiet om de volgende redenen: Stalin verbood Lenins zus, Ola Ulynova, om Lenins Joodse nakomelingen bekend te maken. Ze wilde het joodse erfgoed van haar broer onthullen, denkend dat dit de opkomst van antisemitisme in de USSR zou bevatten.

Maar Stalin vroeg haar om absolute stilte over het onderwerp. Met andere woorden, hij aarzelde om het antisemitisme onder de communisten te bestrijden. Volgens het boek ‘Stalin: zijn laatste misdaad’ had Stalin voor de Tweede Wereldoorlog al een omstreden relatie met de joden, hij was alleen voorzichtig omdat veel van de bolsjewieken joods waren. Maar na de Tweede Wereldoorlog begon hij openlijk zijn antisemitisme te demonstreren.

Volgens hetzelfde boek begon de vervolging in 1947: een anti-kosmopolitische campagne die rechtstreeks gericht was op Joodse wetenschappers en intellectuelen.

De Pravda-krant – die een woordvoerder van de regering was – begon Joodse intellectuelen en wetenschappers ervan te beschuldigen kosmopolitisch te zijn. Resultaat: duizenden joodse intellectuelen werden vernederd, uit hun functie gezet, gearresteerd, verhoord en velen geëxecuteerd.

Het Joods Comité voor het antifascisme was een van de belangrijkste doelwitten van de Sovjet-antisemitische campagne. Twee acties van deze groep maakten Stalin woedend. Ten eerste begon deze commissie met het verzamelen van gegevens over de Holocaust in door de nazi’s bezette Russische gebieden.

En deze actie was in strijd met de officiële lijn van de Sovjetregering, wat de ontkenning van deze holocaust was. Ten tweede boden de leden van deze commissie steun en solidariteit aan de opkomende staat Israël. Stalin steunde aanvankelijk ook de oprichting van de staat Israël, maar kwam later op tegen Israël en het zionisme en noemde ze ‘agenten van het Amerikaanse imperialisme’.

De laatste druppel was toen de Joodse gemeenschap enthousiast was over het bezoek van Golda Meir aan de USSR. Het resultaat: de antisemitische campagne werd geïntensiveerd en de CJAF werd ontbonden, de leden ervan beschuldigd deel uit te maken van een zionistisch-Amerikaanse samenzwering, gearresteerd en velen van hen veroordeeld.

Eind jaren veertig was het nog niet zover en Stalin was er al in geslaagd de publieke opinie tegen joodse intellectuelen te krijgen. Hij wilde van de joden af, maar om dit macabere doel te bereiken, moest hij bewijzen dat ze een bedreiging vormden voor het Russische volk. Het legde vervolgens de basis voor de zogenaamde ‘Joodse samenzwering’ en werd in 1951 door het centrale comité aanvaard.

Video: Georgian Jews
ქართველი ებრაელები
20 nov. 2012


Bronnen:

♦ naar een artikelReligious belief and national belonging in Central and Eastern Europe: 8. Democracy, nationalism and pluralism” van 10 mei 2017 op de site van PEW Research Center

♦ naar een artikel van Joanna Sloame “Georgia Virtual Jewish History Tour” op de site van The Jewish Virtual Library (JVL)

♦ naar een artikel van Roni Pereira “Was Stalin antisemitic?” van 24 december 2017 op de site van Quora

♦ naar een artikelJewish Communities in Eastern and Central Europe” op de site van

♦ naar een artikel van Gershon Ben Oren “The history of the Jews of Georgia” op de site van Georgian Jews.org

♦ naar een artikel “History of the Jews in Georgia” from Wikipedia, the free encyclopedia

Een gedachte over “Antisemitisme in de Kaukasische republiek Georgië [deel 3] Rusland, Stalin en de Joden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.