Dateren sommige waterreservoirs in de Negev terug tot de tijd van Abraham?

Plaatje hierboven : Waterreservoir (cisterne) ten noorden van Makhtesh Ramon, in het zuiden van Isral die het Nabatean Koninkrijk bevoorraade. Het rijk bestond van ca. 300 v. Chr. tot aan de Romeinse verovering in 106 na Chr. De hoofdstad van dat koninkrijk was, Petra in Jordanië [beeldbron: Wikipedia]

Al vele jaren zijn onderzoekers verbaasd over de vraag hoe de Negev-woestijn in de oudheid de thuisbasis was van nederzettingen en gemeenschappen, ondanks de ongastvrijheid en droogte.

Nu heeft een groep onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit voor het eerst aandacht besteed aan de oude waterreservoirs die verspreid liggen over de hooglanden van de woestijn – het droogste gebied – die de sleutel zouden kunnen zijn tot het begrijpen van enkele van de geheimen van het menselijk leven in het gebied enkele duizenden jaren geleden.

Zoals uitgelegd in een artikel dat onlangs in het Journal of Archaeological Science is gepubliceerd, was een van de bevindingen van de studie dat enkele van de eenvoudigste structuren niet, zoals verondersteld, niet alleen dateren uit de ijzertijd die begint rond 1200 v.Chr., maar tot de vorige bronstijd, die meer dan twee millennia besloeg tussen 3500 en 1200 v.Chr.

Volgens de gangbare bijbelse interpretatie markeerde het tweede millennium v.Chr. ook de tijd van het leven van de joodse patriarch Abraham, die volgens de bijbel meer dan eens door de woestijn reisde.

“In de oudheid moedigde de combinatie van een semi-woestijn- of woestijnklimaat en de aanwezigheid van natuurlijke waterbronnen de bevolking aan om zich in die gebieden te vestigen, zoals we zien in de gevallen van Egypte, Mesopotamië en de Jordaanvallei. Maar nederzettingen in het hart van een regio zonder waterbronnen zoals de Negev, en vooral de hooglanden, zijn zeer verrassend”, legt Gabriel Ore, de belangrijkste auteur van de krant, uit aan The Jerusalem Post.

“De vraag is: waarom ontwikkelen we methoden voor het opvangen van afvloeiend water in een omgeving met zo weinig regengebeurtenissen per jaar?” vroeg hij. “Waarom hebben die oude populaties veel middelen geïnvesteerd in het ontginnen en graven van waterreservoirs in een dun gebied zonder natuurlijke vegetatie?”

De onderzoekers analyseerden verschillende soorten constructies die in de woestijn waren blootgelegd: open cisternes gegraven in mergel van zachte klei en klokvormige, kleine komvormige en overdekte cisternes die zijn opgegraven in harde kalksteen of krijt.

Erts wees erop dat er in de omgeving van de faciliteiten geen keramische vaten werden blootgelegd, behalve soms items uit een veelvoud van periodes omdat de cisternes veel later werden gebruikt door andere lokale groepen, waaronder de bedoeïenen.

Hoewel het gebrek aan aardewerk een obstakel vormde bij het dateren van de cisternes, konden de onderzoekers nog steeds een verband vinden tussen het type gesteente waaruit de cisternes werden gegraven en het type metalen dat daarvoor moest worden gebruikt.

“De historische metallurgische ontwikkeling ging van zachte metalen naar harde metalen – koper, brons, ijzer naar staal. Zachte metalen lieten de winning toe in zachtere rotsen, zoals klei en mergel; Voor hardere materialen waren hardere metalen nodig,” zei de archeoloog.

De groep kon een ruimtelijke verbinding identificeren tussen eerdere locaties en cisternes die in zachtere rotsen waren uitgehouwen, en latere locaties en cisternes die in hardere rotsen waren gehouwen, waarbij de eerste dateert uit de bronstijd en de laatste uit de ijzertijd.

Erts wees erop dat in het geval van de open cisternes, het mysterie over wat hun makers motiveerde nog dieper gaat. “Verdamping van open stortbakken in het woestijnklimaat gaat erg snel. Waarom hebben ze de moeite genomen om stortbakken te ontginnen als het water erin slechts een zeer korte tijd zou meegaan?” vroeg hij zich af.

Een hypothese, suggereerde Ore, zou kunnen zijn dat de constructies niet zijn gebouwd om een ​​bewoonde bevolking te dienen, maar eerder handelaren en konvooien die reizen over een oude handelsroute. “De Negev-hooglanden liggen precies op een rechte lijn die een zeer belangrijk kopermijnbouwgebied in de bronstijd verbindt – Feinen in het koninkrijk Jordanië ten zuidoosten van de Dode Zee – en de machtscentra van het faraonische Egypte’, legde hij uit aan de Post .

“De handelsroutes voor het vervoer van goederen in de oudheid waren van cruciaal belang om de afwikkeling mogelijk te maken en hun economie te ondersteunen,’ zei Ore. “Het is mogelijk dat die oude inwoners van de regio hebben geïnvesteerd in het ontwerp en de bouw van open cisternes voor de behoeften van de konvooien die koper en andere goederen vervoerden.”

Video: Petra en de verdwenen beschaving van de Nabateëers

Video: Petra Jordan – What they don’t show you! (2020)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rosella Tercatin “Do some cisterns in the Negev date back to the time of Abraham?” van 16 juli 2020 op de site van The Jerusalam Post

2 gedachtes over “Dateren sommige waterreservoirs in de Negev terug tot de tijd van Abraham?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.