Braziliaans ziekenhuis schorst dokter die de strijd tegen coronavirus vergeleek met de Holocaust

Een vooraanstaande Braziliaanse arts werd geschorst door het toonaangevende Joodse ziekenhuis van Latijns-Amerika nadat zij de angst voor de coronaviruspandemie met de Holocaust had vergeleken.

Nise Yamaguchi, een oncoloog en immunoloog in het Albert Einstein Israelite Hospital in São Paulo, maakte de vergelijking in een verschijning in de televisieshow ‘Impressoes’ op 5 juli jongstleden. Ze werd zaterdag door het ziekenhuis geschorst nadat ze daar 35 jaar had gewerkt.

Dokter Nise Yamaguchi zei in het kader van de bestrijding van het coronavirus COVID-19:

Angst is schadelijk voor alles. Ten eerste verlamt het u. Het maakt u gemakkelijk beïnvloedbaar. Om het even wie. Denkt u dat een paar nazi-soldaten de hongerige joodse kudde hadden kunnen bedwingen als ze hen niet eerst zouden onderwerpen aan die dagelijkse vernedering?

[origineel: “El miedo es dañino para todo. Primero, te paraliza. Te hace fácil de manipular. A cualquiera. ¿Crees que unos pocos soldados nazis podrían controlar el hambriento rebaño judío si no los sometieran a esa humillación diaria?”]

De schorsing trok veel media-aandacht in Brazilië. Het Albert Einstein-ziekenhuis is een van de sterkste Joodse instellingen van Brazilië en wordt door velen beschouwd als het beste ziekenhuis van heel Latijns-Amerika.

Sidney Klajner, de president van het ziekenhuis, aan de krant Correio Brasiliense, vertelde:

Yamaguchi’s opmerkingen waren ongelukkig en een ongegronde analogie. De Holocaust is voor ons een buitengewoon belangrijk moment, waarbij 6 miljoen Joden werden gedood en veel overlevenden hebben bijgedragen aan de oprichting van ons ziekenhuis.

De joodse federatie van Sao Paulo veroordeelde ook Yamaguchi en zei dat ze haar opmerkingen maakte ‘om de gruwelen van het nazisme te minimaliseren en de herinnering aan slachtoffers, overlevenden en hun families te beledigen‘.

Yamaguchi verontschuldigde zich op zondag en zei dat haar opmerkingen nooit antisemitisch waren, als eerbetoon aan haar laat-joodse mentor en terugdenkend aan haar steun voor de bekering van haar zus tot het jodendom.

Yamaguchi was een fervent verdediger van het controversiële medicijn hydroxychloroquine als behandeling voor COVID-19, maar Klajner ontkende dat dit verband hield met haar schorsing.

Ze kreeg ook steun van de president van de Brazil Israel Zionist Association, Felix Soibelman, die de beslissing van het ziekenhuis een ‘nieuwe inquisitie namens de naam van Albert Einstein‘ noemde. ‘Haar opmerkingen beschuldigen ons leed als joden helemaal niet, of kleineren het niet! Integendeel, we voelen ons beloond door het feit dat de herinnering aan onze slachting wordt gebruikt om het geweten van een door apathie gehamerd volk wakker te maken,” zei Soibelman.

Het Hospital Israelita Albert Einstein is een Braziliaans ziekenhuis, gelegen in het Morumbi-district, aan de zuidkant van São Paulo. Het wordt beschouwd als een van de beste ziekenhuizen van Latijns-Amerika. Een groep Joodse gemeenschapsleden in São Paulo richtte in 1955 de Sociedade Beneficente Israelita Brasileira Albert Einstein (SBIBAE) op.

Drie jaar later, op 14 september 1958, begon de SBIBAE met de bouw van het Albert Einstein-ziekenhuis op land dat door Ema Gordon Klabin was geschonken. Het ziekenhuis werd op 28 juli 1971 ingewijd. In 1999 was het de eerste gezondheidsinstelling buiten de Verenigde Staten die door de Joint Commission International werd gecertificeerd. Oogarts Dr. Cláudio Lottenberg begon in december 2001 als president van Albert Einstein Hospitaal (plaatje hieronder).


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcus M. Gilban “Brazilian Jewish hospital suspends doctor for comparing COVID-19 to the Holocaust” van 15 juli 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van José Roberto Castro “Hydroxychloroquine defender suspended for anti-semitic comments” van 12 juli 2020 op de site van The Brazilian Report

♦ naar een artikelSuspenden a una médica de Brasil que comparó el coronavirus con el Holocausto” van 17 juli 2020 op de site van Radio Jai

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.