Robots helpen Israëlische artsen bij analyseren van bloedmonsters tijdens coronavirus pandemie

Orthopedische chirurgen in het Hadassah Medical Center op de berg Scopus in Jeruzalem hebben onlangs een nieuwkomer in hun team verwelkomd.

Ze is ongelooflijk efficiënt, heeft nooit een koffiepauze nodig, klaagt niet over de lange uren en maakt zich geen zorgen over het vangen van COVID-19. Dat komt omdat ze een robot is. Genaamd ROSA, een afkorting voor Robotic Surgical Assistant, heeft de kleine wit-en-blauwe robot haar waarde al bewezen in de operatiekamer.

Sinds ROSA vorig jaar arriveerde, heeft ze dankzij een beurs van USAID’s Office of American Schools and Hospitals Abroad in het hospitaal van Hadassah geholpen om de knieën van 20 patiënten te vervangen. “Onze eerste indruk is dat een operatie met ROSA beter is – we zien het klinische voordeel“, zegt prof. Meir Liebergall, voorzitter van de orthopedische afdeling van het ziekenhuis.

Robots zijn goed als je herhaalde bewegingen moet maken, maar niet alleen dat. De robot helpt de chirurg, creëert een dialoog over besluitvorming en verbetert de prestaties.” ROSA kan chirurgen bijvoorbeeld waarschuwen dat als ze het bot in een hoek van 5 graden snijden, dit een juiste uitlijning van het been kan voorkomen, terwijl een hoek van 3 graden resulteert in een betere positionering van het kunstmatige implantaat.

ROSA doet het werk niet in plaats van mij, maar brengt me op de juiste positie“, zegt Liebergall, wiens afdeling jaarlijks meer dan 300 knievervangingen uitvoert. “Het leidt me waar het bot moet worden gesneden en onder welke hoek – en het haalt die informatie uit de anatomie van de patiënt.

Robotchirurgie is niets nieuws bij Hadassah. De afgelopen 15 jaar hebben Hadassah-artsen het ACMazor Robotics Renaissance Guidance System gebruikt om met extra veiligheid en precisie schroeven in de wervelkolom van patiënten te plaatsen. Een andere robot, Siemens ‘Artis Zeego, biedt realtime 3D-beeldvorming tijdens operaties, waardoor de noodzaak voor CT-scans vóór de operatie en röntgenfoto’s na de operatie overbodig wordt.

Met deze technologie hebben we duizenden schroeven geplaatst. Het is een van onze beste vrienden in de operatiekamer en het is 99% nauwkeurig. Meestal maakt de robot geen fouten, maar soms treden er problemen op. We weten wanneer we moeten opgeven en teruggaan naar de oude manier” zei Liebergall

Robots helpen ook een hand – of beter gezegd een mechanische arm – voor de essentiële tests voor COVID-19 die het Hadassah-ziekenhuis heeft op zich genomen. Om te helpen tijdens de pandemie van het coronavirus, heeft Hadassah robotica ingezet om de plotselinge, enorme behoefte aan dringende analyse van bloedmonsters voor COVID-19 aan te pakken.

We moesten overschakelen van tientallen monsters per dag naar duizenden“, zegt Dr. Asaf Gertler, klinisch laboratoriumdirecteur op de Ein Kerem-campus in het Hadassah Medical Center. “Zonder robots zou dit onmogelijk zijn geweest.” De kamers waarin hij werkt, bevatten miljoenen dollars aan machines gemaakt door Roche, Tecan en Qiagen.

In totaal gebruikt Hadassah acht soorten robots om het RNA van het virus te extraheren; Elk gebruikt verschillende stoffen. ‘Vanuit ons oogpunt is elk instrument dat ons bevrijdt van het uitvoeren van handmatige processen en het zelf doet, een robot‘, zei Gertler. ‘Het is nauwkeuriger, het is herhaalbaar, het is altijd hetzelfde en het wordt niet moe.’


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gordon Watts “Covid-19 will accelerate march of the robots” van 22 juni 2020 op de site van Asia Times

♦ naar een artikel van Larry Luxner “Robots are helping Israeli doctors analyze blood samples during coronavirus outbreak” van 17 juli 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.