De laatste Jood van Afghanistan bezorgt de Taliban hevige hoofdpijn

Zoals het oude gezegde luidt: twee joden, drie meningen. Voeg één hoofdpijn toe voor de Taliban. Maak kennis met de 66-jarige Zabulon Simentov, waarvan wordt aangenomen dat hij de laatst overgebleven Jood in Afghanistan is. In 1948 waren er nog meer dan 5000 joden in Afghanistan voornamelijk in Kaboel.

De geschiedenis van de joden in Afghanistan gaat bijna 1500 jaar terug, maar door emigratie is de gemeenschap sterk verminderd. “Met de Sovjet-invasie van 1979 en de daaropvolgende jaren van verwoesting kromp de Joodse bevolking snel. De meesten emigreerden naar Israël en de Verenigde Staten. In New York wonen nu bijvoorbeeld ongeveer 200 joods-Afghaanse families. Ze beschouwen Afghanistan nog steeds als hun thuisland“, schrijft Feroz

Emran Feroz heeft onlangs Simentov geprofileerd voor Foreign Policy en heeft een aantal ongelooflijke verhalen over de pittige Afghaan blootgelegd – waaronder dat de Taliban hem ooit gevangen hadden gezet omdat hij ruzie had gemaakt met een mede-jood, en hem vervolgens eruit schopten omdat het voortdurende gekibbel te irritant werd.

Er is al veel informatie beschikbaar over Simentov, gezien zijn nieuwswaardige titel als de laatst overgebleven Jood van Afghanistan. Hij draagt ​​altijd een keppel en viert de joodse sabbat, hoewel hij televisie zal kijken als een niet-jood die voor hem heeft aangezet.

Hij woont in de laatste synagoge van Afghanistan – die hij zelf heeft gerenoveerd – in het hart van de bloemenwijk van Kaboel. Elke Sabbat leest hij de Thora voor uit de bimah van het oude heiligdom. Hij heeft een hekel aan de Taliban en is op zoek naar het terugwinnen van een Torah die gestolen is door zijn binnenlandse bediening.

Hij rekent naar verluidt een aardige cent (of euro) aan voor interviews. Maar het artikel van Feroz, rondom de aanstaande terugkeer van de Taliban naar Afghanistan, draagt ​​veel bij aan het verhaal. “Iedereen in deze straten kent [hem]“, vertelde een buurman aan Feroz. “Hij is erg opvallend en soms erg cholerisch. Maar we beleven veel plezier aan hem.

Joden hebben een geschiedenis van meer dan duizend jaar in Afghanistan. De eerste Joden arriveerden reeds in de 7de eeuw na Chr.  Pas na  de Tweede Wereldoorlog begonnen ze langzaam te emigreren. Maar de opkomst van het communisme, de vervolging van religieuze mensen door het Rode Leger in Centraal-Azië en de Sovjet-invasie van Afghanistan in 1979 brachten de Joden van Afghanistan ertoe om voorgoed naar Israël, de Verenigde Staten en elders te vertrekken.

Toen de Taliban eind jaren negentig Afghanistan overnamen, ging Simentov met zijn gezin naar Israël, waar zijn vrouw, dochters en zussen nu wonen, maar keerde na twee maanden terug naar Kaboel. “Ik wilde daar niet blijven. Afghanistan is mijn thuisland” vertelde hij aan Foreign Policy.

Toen hij terugkeerde, ontmoette Simentov Yitzhak Levi, bijna twee decennia ouder dan hij, in de synagoge van Kaboel. De twee slaagden er niet in: ze “maakten fel ruzie over wie van hen [getweeën] de rechtmatige eigenaar van het land was”, volgens een profiel van Simentov van de Jewish Telegraphic Agency uit 2017.

Ze trokken naar verschillende vleugels van de synagoge. In 1998 schreef Levi een brief aan de minister van Buitenlandse Zaken van de Taliban waarin hij Simentov beschuldigde van diefstal van Joodse relikwieën. Simentov antwoordde door de Taliban te vertellen dat Levi een geheim bordeel had waar hij alcohol verkocht, wat Levi ontkent.

Simentov verspreidde ook geruchten dat Levi zich tot de islam had bekeerd, wat Levi ook ontkende. “Ik praat niet met hem, hij is de duivel“, vertelde Simentov in 2002 aan The New York Times. “Een hond is beter dan hij … Ik heb niet veel klachten over de Taliban, maar ik heb veel klachten over hém.” Levi antwoordde dat Simentov “een dief en een leugenaar” was.

De Taliban waren zo geïrriteerd door hun voortdurend gekissebis dat ze hen in de gevangenis gooiden. Maar uiteindelijk schopten ze hen er weer uit toen ze ook in de gevangenis bleven ruzieën. Levi stierf in 2005. “[De Taliban] heeft me veel geslagen”, vertelde Simentov aan Foreign Policy.

Ik ben meerdere keren gevangengezet vanwege deze charlatan Levy [sic]. Hij wilde van me af om de synagoge te verkopen. Maar godzijdank was hij niet succesvol.” Helaas lieten hun ruzies de Taliban er ook toe weglopen met de Thora van de synagoge. Afgeschreven in de 15e eeuw, werd de rol naar verluidt meegenomen door de minister van Binnenlandse Zaken van de Taliban en verkocht op de zwarte markt.

Simentov belooft de Thora te vinden en zijn zoektocht voort te zetten tot zijn laatste dagen. Hij gelooft nog steeds dat de Thora weer zal opduiken, maar “of de Heilige Schrift nu weer opduikt of niet, er zal tenminste één Jood erop wachten – en hij zal in Kaboel blijven Ik ben een man zonder angst. Ik zal Afghanistan nooit verlaten vanwege de Taliban of wie dan ook,” vertelde Simentov aan Foreign Policy.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Laura E. Adkins “The last Jews in Afghanistan argued so much the Taliban kicked them out of prison and stole their Torah” van 21 oktober 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Emran Feroz “Afghanistan’s Last Jew Gets Ready for the Taliban—Again” van 29 oktober 2019 op de site van Foreign Policy (FP)

♦ naar een artikel van Emran Feroz “Judaism in Afghanistan: Kabul’s one remaining Jew” van 18 december 2015 op de site van Qantara.de

♦ naar een artikelHistory of the Jews in Afghanistan” From Wikipedia, the free encyclopedia

2 gedachtes over “De laatste Jood van Afghanistan bezorgt de Taliban hevige hoofdpijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.