Hamas geeft toe dat Hamasleider is overgelopen naar Israël en voert razzia’s uit

Hamas heeft twee nieuwsnetwerken in Saoedische handen, Al-Arabiya en Al-Hadath, geblokkeerd om in de Gazastrook te opereren vanwege beschuldigingen van valse rapportage, aldus meerdere bronnen donderdag, aldus AFP.

Het ‘ministerie van Binnenlandse Zaken’ van Hamas en Al-Arabiya bevestigden beiden het verbod, dat werd opgelegd naar aanleiding van een rapport waarin werd beweerd dat Hamas verschillende van haar leden had gearresteerd omdat ze met Israël hadden samengewerkt en dat één van de leden van de groep naar Israël was overgelopen.

Een journalist die samenwerkt met Al-Arabiya, die om anonimiteit verzocht, zei dat het bevel ‘iedereen of elk bedrijf dat diensten verleent’ verbiedt om met beide netwerken samen te werken.

Hamas ontkende aanvankelijk dat het een reeks arrestaties onder zijn leden had uitgevoerd, maar gaf vervolgens toe dat een lid van de Al-Qassam-brigades, met name commandant van de Brigades Mohammed Omar Abu Ajwa inderdaad was overgelopen.

Musa Abu Marzuk, plaatsvervangend hoofd van het Hamas ‘politieke bureau’, zegt dat de hoge commandant die overliep nadat was onthuld dat hij voor Israël had gespioneerd – een verrader is en daarom is gevlucht. Hij beweert dat de man niet over belangrijke informatie beschikt die Hamas in gevaar zou kunnen brengen.

“De Israëli’s verwelkomden hem, hij vluchtte omdat hij een verrader was”, vertelde Abu Marzouk aan het Libanese Al-Mayadeen-netwerk. “We hebben verschillende medewerkers met Israël gearresteerd, maar er is geen verband tussen de mensen die we hebben gearresteerd en er is geen verband tussen hen en elkaar.”

Volgens een rapport over het Al-Arabiya-netwerk ontsnapte de hoge functionaris, die het bevel voerde over de marine-commando-eenheid van de organisatie, aan boord van een marineboot uit de Gazastrook, nadat hij ervan verdacht werd voor Israël te spioneren. Volgens het rapport had de hoge commandant een laptop meegenomen met geheime materialen en afluisterapparatuur.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Hamas denies arresting senior members of the organization” en een artikelHamas admits: Senior Hamas official defected to Israel” van 16 juli 2020 en een artikel van Elad Benari “Hamas blocks two Saudi networks from operating in Gaza” van 17 juli 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.