Antisemitisme in de Kaukasische republiek Georgië [deel 1]

Plaatje hierboven: De Georgisch-Joodse familie Hananshvili op de Sederavond aan de vooravond van het Joodse Paasfeest (Pesach) in Tbilissi 1924 [beeldbron: © Beit Hatfutsot]

Georgische joden vormen een van de oudste gemeenschappen in Georgië, die hun migratie naar het land traceren tijdens de Babylonische ballingschap anno 597 v.Chr. Voorafgaand aan de annexatie van Georgië door Rusland, werd de 2600-jarige geschiedenis van de Georgische joden gekenmerkt door een vrijwel totale afwezigheid van antisemitisme en een zichtbare assimilatie in de Georgische taal en cultuur.

De Georgische joden werden beschouwd als etnisch en cultureel verschillend van de naburige bergjoden. Ze waren traditioneel ook een sterk gescheiden groep van de Asjkenazische joden in Georgië, die arriveerden na de Russische annexatie van Georgië. Als gevolg van een grote emigratiegolf in de jaren negentig woont de overgrote meerderheid van de Georgische joden nu in Israël, met de grootste gemeenschap ter wereld in de stad Ashdod.

Video: The Jews of Georgia: A legacy of 26 centuries

De traditie van de relatie tussen joden en andere Georgiërs wordt weinig of niet getekend door antisemitische excessen, met uitzondering dan onder Tsaristisch bestuur. Eeuwenlang heeft de kerk in Georgië niet tegen de Joden aangezet en de Georgische joden waren zichtbaar geassimileerd in het landelijke leven en de cultuur van het land.

In de tweede helft van de 19e eeuw waren er enkele uitbraken van antisemitische daden, misschien als gevolg van de invloed van de Russisch-orthodoxe kerk. Antisemitisme werd aangevuld door het einde van de lijfeigenschap en de verstedelijking van de Joodse bevolking.

Bloedfabel
Toen Joden handelaars werden in plaats van het land te bewerken, begonnen Georgische arbeiders hen te zien als concurrenten en economische bedreigingen. Antisemitisme was al eeuwen actief in Rusland en begon, onder de annexatie, niet-joden in Georgië te beïnvloeden.

De joden die aanvankelijk het nieuwe regime verwelkomden, ontdekten al snel de duistere kant, de antisemitische indicaties. De geest van jodenhaat, door tsaristische functionarissen en door de Russisch-orthodoxe kerk naar Georgië gebracht om de plaatselijke kerk te vervangen, vond een echo in bepaalde lokale kringen.

Dit klimaat moedigde dergelijke manifestaties van een verzacht fanatisme aan als bloedkwakkels. Hoewel de meeste bloedkwakkels niet werden gepubliceerd buiten de landelijke gebieden waarin ze zich voordeden, werden twee gevallen bekend in heel Georgië en daarbuiten.

Plaatje hierboven: Rituele moord op 5 februari 1840 in Damaskus (Syrië). Het Middeleeuwse bloedsprookje maakt zijn entree in het Midden-Oosten. Joden tappen het bloed af van de jonge moslim Ibrahim Amāra. De titel op het boek luidt ‘De Talmoed’. Vanuit Damaskus bereikt de fabel tien jaar later Istanboel en ook Georgië beeldbron: Ha Sephardi]

Surami juni 1850
Van zes bloedkwakkels is vastgesteld dat ze in Georgië hebben plaatsgevonden. De eerste bloedsmaad was in Surami in juni 1850. Een jongetje uit Gori verdween tijdens een bezoek aan zijn ouders. Het kind werd na vier dagen dood gevonden en de joden kregen de schuld van zijn dood. De arts vanhet Goevernaat onderzocht het dode kind en concludeerde dat de jongen verdronken was. De mensen gaven de joden de schuld en begonnen rellen tegen de joden.

De zaak werd onder de aandacht gebracht van Moses Montefiore, die zich wendde tot de Russische graaf Michael Vorontsov, onderkoning en gouverneur van de Kaukasus, om zijn tussenkomst te vragen. Hoewel Vorontsov bekend stond als een verlicht gouverneur dat veel bijdroeg aan de ontwikkeling van Georgië, beperkte hij zich tot ontwijkende woorden en pogingen om de Russische gerechtelijke autoriteiten te vrijwaren van de beschuldiging van onrechtmatige verdraaiing.

Sachkhere april 1878
Het ergste en meest beruchte geval was in het dorp Sachkhere in april 1878, toen negen joden ervan werden beschuldigd deel te nemen aan de rituele moord op een christelijk kind om het bloed te gebruiken om matses te maken voor de het Joodse Paasfeest (Pesach).

Prominente joodse figuren, onder leiding van baron Horace O. Guenzburg in St. Petersburg, werden door Aharon Eligoulashvili ingeschakeld om in deze zaak op te treden. Twee bekende advocaten, Krupnik, een Jood, en Aleksandrov, een Rus, werden opgeroepen om de verdachte te verdedigen. Het proces vond onder veel publiciteit plaats in Kutaisi en heette het Kutaisiproces.

Zij slaagden erin de beschuldigingen van de Aanklager te weerleggen en de beklaagden vrij te spreken. In Georgië zelf veroorzaakten de bloedfabels een golf van anti-joodse uitingen en daden van fysiek geweld.

Deze affaire, die een intensivering van het antisemitische beleid van het Russische regime leek te signaleren, wekte veel belangstelling bij het wereldjodendom, van wie velen zich niet bewust waren van het bestaan ​​van de Georgisch-joodse gemeenschap.

Plaatje hierboven: Armoede stabij in het Joodse Kwartier van Tskhinvali (Zuid-Ossetië) anno 1929. De Joodse wijk ligt sinds de Russisch-Georgische oorlog van 2008 helemaal in puin en de Joden zijn verdwenen … [beeldbron: Bezalel Nakiss]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gershon Ben Oren “The history of the Jews of Georgia” op de site van Georgian Jews.org

♦ naar een artikel van Yochai Ben-Ghedalia “The Damascus Affair: From one woman to another” van 25 mei 2020 op de site van Ha Sephardi

♦ naar een artikelHistory of the Jews in Georgia” From Wikipedia, the free encyclopedia

Een gedachte over “Antisemitisme in de Kaukasische republiek Georgië [deel 1]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.