Duitsland: 50 grafzerken in Joodse begraafplaats van Worms besmeurd met groene verf

De oudste nog bestaande Joodse begraafplaats in Europa werd door vandalen beschadigd. Ten minste 50 grafstenen op de middeleeuwse joodse begraafplaats in de Duitse stad Worms werden besmeurd met een groenachtige verf, zei de stad in een verklaring.

Het incident vond donderdag plaats. De begraafplaats werd op bevel voor een week gesloten. Een mogelijk in de war zijnde 47-jarige vrouw heeft om onbekende redenen ongeveer 50 historische grafstenen met groene verf besmeurd. De vrouw werd gearresteerd door stadsfunctionarissen.

De politie sluit een antisemitische of politieke achtergrond uit op basis van initiële kennis. Over de achtergrond valt niet veel te zeggen. De vrouw uit Baden-Württemberg is mogelijk ‘religieus overgemotiveerd‘, meldt Angela Zimmermann, persvoorlichter van de stad.

Er zijn ongeveer 2500 graven op de begraafplaats, die Jüdischer Friedhof Heiliger Sand wordt genoemd, sommige dateren uit het midden van de 11e eeuw. Onder de vernielde graven was het graf van Rabbi Meir van Rothenburg, bekend als de Maharam, een prominente rabbijn die stierf in 1293. De stadswebsite zei niet te geloven dat het vandalisme werd veroorzaakt door antisemitisme of politiek.

Ondertussen zijn experts naar verluidt bezig om erachter te komen hoe de grafstenen moeten worden schoongemaakt en hersteld. Burgemeester Hans-Joachim Kosubek van de stad Worms zei in een verklaring:

We weten nog niet van welk materiaal de verf is gemaakt en hoe we de grafitti kunnen verwijderen zonder de waardevolle grafstenen te beschadigen. Volgens de eerste bevindingen werden de belangrijkste grafstenen in het middeleeuwse deel van de begraafplaats aangetast, waarvan de grafstenen door hun leeftijd bijzonder gevoelig zijn.

De verklaring noemde het incident ook een ‘klap in het gezicht’ voor de stad. De begraafplaats heeft een centrale rol gespeeld in een poging om de steden Worms, Speyer en Mainz op de lijst van UNESCO-werelderfgoedlocaties te plaatsen. De stad merkte op dat de begraafplaats jaarlijks duizenden Joodse bezoekers trekt.

Bloedbad in Worms (1096)
Het christen en moslimgeloof gaat dikwijls vergezeld van een behoorlijke dosis onverdraagzaamheid en kwezelarij, aka dat nimmer falend patent op de waarheid, die fundamentalistische levenshouding die zo gemakkelijk op een catastrofe uitloopt.

Een diep gekoesterd geloof heeft helaas meermaals in de geschiedenis hele stammen, volkeren, dorpen en zelfs hele landen verwoest. Vraag het maar aan de Joden, de kanarie in de koolmijn en gedoodverfde pineut van al wat misloopt in de wereld.

In mei 1096 vond een vreselijk bloedbad plaats in Worms dat toen het toneel werd van aanvallen op Joodse gemeenschappen tijdens de Eerste Kruistocht (1096– 1099). Volgelingen van graaf Emicho arriveerden op 18 mei 1096 in Worms.

In 1096 was Emicho de leider van de bloedbaden in het Rijnland (ook wel de ‘Duitse kruistocht van 1096’ genoemd), een reeks massamoorden op joden in het Rijnland die plaatsvonden tijdens de volkstocht.

Al snel na zijn aankomst verspreidde zich een gerucht dat de joden een christen levend hadden gekookt en zijn lijk hadden gebruikt om water te besmetten om de putten van de stad te vergiftigen.

De lokale bevolking sloot zich later aan bij Emicho en lanceerde een woeste aanval op de joden van de stad, die een toevluchtsoord hadden gekregen in het paleis van bisschop Adalbert, hoewel anderen ervoor kozen buiten de muren te blijven. Zij waren de eersten die werden afgeslacht.

Na acht dagen brak het leger van Emicho, bijgestaan ​​door lokale burgers, het paleis binnen en slachtte daar asielzoekers af. De joden waren bezig met het reciteren van het Hallel-gebed voor Rosh Chodesh Sivan. In totaal werden 800 tot 1.000 Joden gedood, met uitzondering van sommigen die zelfmoord pleegden en enkelen die met geweld werden gedoopt.

Een daarvan, Simchah ben Yitzchak ha-Cohen, stak de neef van de bisschop neer tijdens zijn doop en werd als gevolg daarvan gedood. Een van de bekendste slachtoffers was de Joodse martelares Minna of Worms voor het weigeren van bekering tot het christendom. Sigebert van Gembloux schreef dat de meeste van die joden die zich vóór de kruisvaardersdreiging bekeerden, later terugkeerden naar het jodendom.

Plaatje hierboven; Oude gravure met Peter de Kluizenaar die de eerste kruistocht predikt. Peter de Kluizenaar (overleden op 8 juli 1115) was een priester van Amiens en een sleutelfiguur tijdens de Eerste Kruistocht. Veel van de kruisvaarders marcheerden richting Jeruzalem en namen het op zich om Joden tot het christendom te bekeren. Ze vermoordden iedereen op hun weg in Worms, Speyer en Mainz die zich verzetten tegen gedwongen bekering [beeldbron: Listverse]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Dozens of gravestones vandalized in Europe’s oldest surviving Jewish cemetery” van 15 juli 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelJüdischer Friedhof: Frau beschmiert historische Grabsteine mit Farbe” van 10 juli 2020 op de site van Die Rheinpfalz