Nederlandse regering dreigt met boetes voor verkoop van wijn uit Hebron gelabeld Made in Israel

Inspecteurs van de Nederlandse regering zeiden dat ze boetes zouden opleggen aan een winkel in Nijkerk die wijn verkoopt uit de stad Hebron in Judea & Samaria aka de Westelijke Jordaanoever, die wordt bestempeld als Made in Israel.

De waarschuwing kwam tijdens een inspectie op 10 juli van het Israël Producten Centrum, een importeur en detailhandel die gerund wordt door de pro-Israëlische groep Christenen voor Israël. Het Israël Producten Centrum is geschokt dat de NVWA opnieuw eenzijdig de Joodse staat Israël wil benadelen.

De NVWA staat onder druk door onder meer een lastercampagne van de BDS-beweging (= Boycot, Desinvestering en Sancties tegen Israël). Een beweging die in enkele landen (waaronder Duitsland) verboden is vanwege de antisemitische grondslag ervan.

In een verklaring zei het centrum dat twee agenten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen producten in beslag hebben genomen, maar waarschuwden dat het centrum boetes kan krijgen wegens het overtreden van de etiketteringsvoorschriften. Het centrum zei dat het hieraan niet zal voldoen.

In 2015 keurde de Europese Commissie verordeningen goed die de etikettering van producten verbieden uit gebieden die volgens haar door Israël worden bezet zoals die in Israël zijn gemaakt, een besluit dat volgens haar werd gedreven door de wens om klanten nauwkeurige informatie te geven over de herkomst van het product.

De regels zijn bindend, maar de Europese Commissie heeft een beperkt verhaal tegen overtreders. De Nederlandse regering heeft tot nu toe niemand beboet voor het labelen van overtredingen. Sinds begin 2020 heeft het Israël Producten Centrum de etiketten van de Hebron-wijn aangepast, conform de uitspraak van het Europese Hof op 12 november 2019. Sindsdien staat op het label van de Hebron-wijn: ‘Product uit een Israëlisch dorp in Judea & Samaria’.

De Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs beschuldigde het ministerie van het nastreven van een dubbele standaard. “Waarom Israëlische producten inspecteren, maar geen uit China, dat Tibet bezet, of goederen uit Marokko, dat de Westelijke Sahara bezet, of Turkije (Noord-Cyprus), Rusland (de Krim)?” zei Jacobs in een verklaring.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Dutch government threatens to fine store selling wine from Hebron labeled as made in Israel” van 15 juli 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agenvy (JTA)

♦ naar een artikel van opperrabbijn Binyomin Jacobs “Onverwachte inval van Handhavers” van 15 juli 2020 en een artikelNVWA dreigt opnieuw met boetes IPC” van 13 juli 2020 op de site van Christenen voor Israel

♦ naar een artikelOpnieuw dreigt de NVWA met boetes voor het Israël Producten Centrum van Christenen voor Israël” van 14 juli 2020 op de site van Joods.nl

5 gedachtes over “Nederlandse regering dreigt met boetes voor verkoop van wijn uit Hebron gelabeld Made in Israel

  1. Nederlandse autoriteiten die razzia’s uitvoeren op Joods gerelateerde producten & mensen.

    Dát kennen we.

    Ook toen was het excuus “”We handhaven alléén de wet”.

    Niets nieuws onder de zon.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.