Europese ministers zoeken naar manieren om de soevereiniteit van Judea & Samaria te blokkeren

Elf Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben de 27 landen van Europese Unie naar verluidt gevraagd een lijst op te stellen van mogelijke acties die kunnen worden ondernomen als de Israëlische regering doorgaat met plannen om zijn soevereiniteit te verklaren in delen van Judea & Samaria aka de Westelijke Jordaanoever.

Volgens The Guardian schreven de ministers in een brief aan de chef van het buitenlands beleid van de EU, Josep Borrell, waarin ze vroegen naar mogelijke ‘juridische gevolgen’ als Israël eenzijdig ongeveer 30 procent van Judea & Samaria zou ‘annexeren’, evenals mogelijke gevolgen voor overeenkomsten tussen Jeruzalem en de 27 leden Blok.

De brief, die werd ondertekend door de ministers van Buitenlandse Zaken van België, Ierland, Italië, Frankrijk, Malta, Portugal, Zweden, Denemarken, Luxemburg, Nederland en Finland, stelt onder meer:

De mogelijke annexatie door Israël van delen van het bezette Palestijnse grondgebied blijft een grote zorg voor de EU en haar lidstaten. Waarschuwen met acties kan bijdragen tot onze inspanningen om annexatie af te schrikken. We begrijpen dat dit een gevoelig onderwerp is en dat de timing belangrijk is, maar de tijd is ook kort. We zijn bezorgd dat het raam om annexatie af te schrikken snel sluit.

De ministers verwezen naar een ontmoeting met Borrell op 15 mei en zeiden dat ze een toen ingediend verzoek om te tekenen herhaalden. Een ‘optiedocument’ opstellen van mogelijke reacties op annexatie.

Het was de laatste zet van Europese leiders die bij Netanyahu aandrongen om plannen te schrappen om Israël’s soevereiniteit te implementeren in de Joodse gemeenten en gemeenschappen in Judea & Samaria en in de strategische Jordaanvallei, zo’n 30 procent van het grondgebied.

Er was geen commentaar van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken op de brief. Netanyahu had gezworen om begin juli met het proces te beginnen, maar de inspanningen zijn blijkbaar tot stilstand gekomen te midden van interne ruzies en een gebrek aan groen licht uit Washington. Er is hevige internationale kritiek geweest op de voorgestelde zet, die grotendeels uit Europa komt, samen met Jordanië en andere Arabische staten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mordechai Sones “European ministers seek ways to block Judea/Samaria sovereignty” van 14 juli 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelEU ministers said seeking list of deterrents to warn Israel off annexation” van 15 juli 2020 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Europese ministers zoeken naar manieren om de soevereiniteit van Judea & Samaria te blokkeren

 1. Wanhopig zoekend om Israel te stoppen haar legitiem Internationaal recht uit te oefenen en haar eigen gebieden terug te vorderen, grijpen de EU hypocrieten naar alle mogelijkheden (hoe klein ook) om haar daarin te stoppen en de leugen van “de palestijnse gebieden & de 2-staten oplossing” overeind te houden.

  Aan die gebieden is niets palestijns en de 2-staten oplossing ligt voor het grijpen (Israel & Palestina/Jordanie) en legitieme wettelijke handvaten hebben ze ook niet.

  Maar…….daar gaat het onze EU vrienden helemaal niet om.

  Hen gaat het om Israel (de visgraat in de Europeese keel) de luchtpijp verder dicht te knijpen en in haar plaats nóg een Arabische staat op te richten……zodat al die vredevolle palestijnen niet richtig Europa gaan komen.

  Jordanie met de luxe koning/dictator (zonder hem gebeurt er niets) aan het roer mag in dit ‘vredes proces’ niet van zijn troon gestoten worden, zijnde een vriend van alle Europeese koningshuizen……iets wat zeker gaat gebeuren als Palestina daar word heropgericht.

  En zo draait de Westerse molen van falsificaties, leugens & heropvoering van bekende oude Europeese gebruiken voort.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.