Het voorgestelde akkoord tussen China en Iran is slecht nieuws voor Israël

Nu Iran en China werken aan een economische en veiligheidsovereenkomst van 25 miljard dollar die vele miljarden dollars waard is, heeft Israël veel redenen om bezorgd en zelfs verontrust te zijn.

De voorgestelde overeenkomst, gelekt naar The New York Times, die er zaterdag over berichtte, zou leiden tot een nauwere militaire relatie tussen Teheran en Peking, inclusief gezamenlijke militaire oefeningen, onderzoek en wapenontwikkeling en het delen van inlichtingen.

Het zou ook de Chinese investeringen in Iraans bankwezen, telecommunicatie en transport, zoals luchthavens en spoorwegen, doen toenemen. China zou in ruil daarvoor een korting op de levering van Iraanse olie krijgen.

Het document beschrijft de landen als ‘twee oude Aziatische landen … met een vergelijkbare kijk‘ die ‘elkaar als strategische partners zullen beschouwen‘. Geen van beide partijen heeft publiekelijk bevestigd dat het document echt is, dat ze het hebben ondertekend of dat er een dergelijke overeenkomst bestaat.

Gevraagd naar een deal met Iran vorige week zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian: “China en Iran genieten van traditionele vriendschap, en de twee partijen hebben gecommuniceerd over de ontwikkeling van bilaterale betrekkingen. We staan ​​klaar om met Iran samen te werken om de praktische samenwerking gestaag te bevorderen.

Ondertussen is er in Iran een openbaar debat over de vraag of de overeenkomst een schuldenval kan zijn, waarbij de voormalige president Mahmoud Ahmadinejad zich ertegen uitsprak. De overeenkomst is al lang in de maak – de Chinese leider Xi Jinping stelde hem voor tijdens een bezoek aan Teheran in 2016 – en de timing voor de recente vooruitgang heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Iran tegenwoordig economisch bijzonder zwak is.

Carice Witte, uitvoerend directeur van SIGNAL, een denktank die zich richt op de betrekkingen tussen China en Israël: ‘Dit is een indicatie van de Chinese aanpak, [om] te identificeren waar een kwetsbaarheid ligt en vervolgens geduldig te zoeken naar manieren om hiervan te profiteren.’

China heeft veel te winnen bij de deal, behalve een korting op gas wanneer de energieprijzen toch dalen. De overeenkomst past in het Chinese Belt and Road Initiative om infrastructuur over de hele wereld te bouwen en Iran in zijn baan van invloed te brengen.

Het zou ook China’s nieuwe digitale valuta e-RMB versterken als een manier om Amerikaanse systemen te omzeilen en de macht van de dollar te verminderen – een andere manier waarop de deal Israël zou kunnen schaden als het tot bloei komt. Bovendien zou China macht en invloed verwerven in Iran, een diplomatieke kaart die het ten opzichte van de VS kan spelen en meer invloed krijgen in de Golf.

Zoals WITTE zei: ‘Elke dollar die het Iraanse systeem binnengaat, is er een die waarschijnlijk tegen Israël kan worden uitgegeven.’ Dit is vooral duidelijk als het gaat om de versterking van het Iraanse leger door samenwerking met China. Alle nieuwe middelen die voor het leger van de Islamitische Republiek zijn bestemd, kunnen potentieel – en zullen waarschijnlijk – tegen Israël worden ingezet.

Een ander onderdeel van de deal kan een massale verkoop van wapens aan Iran zijn. Een recent Pentagon-rapport zei dat China ernaar streeft Iran-aanvalshelikopters, straaljagers, tanks en meer te verkopen zodra het VN-wapenembargo in oktober afloopt.

Hoewel Israëli’s en aanhangers van Israël misschien moeilijk te geloven zijn, denkt de Chinese regering echt niet dat Iran een gevaar is voor Israël, zei Witte. ‘De perceptie van China is dat Iran niet meent wat het zegt over het vernietigen van Israël‘, zei ze. ‘China ziet Iran niet als een existentiële bedreiging voor Israël en dat Iran alleen zegt [het wil Israël vernietigen] om serieus genomen te worden door de machtscentra van de wereld.’

Israël en de VS hebben leden van de VN-Veiligheidsraad ertoe aangespoord het wapenembargo tegen Iran te verlengen dat is begonnen in het kader van het gezamenlijk alomvattend actieplan (JCPOA), de nucleaire overeenkomst van 2015 tussen Iran en de wereldmachten. Israël en de VS hebben de schendingen van die deal door Teheran aangehaald en de pogingen voortgezet om zijn nucleaire programma op te bouwen, waarvoor het Internationaal Atoomenergieagentschap de afgelopen weken herhaaldelijk Iran heeft geblameerd, evenals zijn sponsoring van terrorisme en oorlogsvoering via proxies rond het Midden Oosten.

Maar de Chinese ambassadeur bij de VN, Zhang Jun, zei vorige week dat zijn land gekant is tegen Amerikaanse pogingen om het ‘snapback sanctions’ -mechanisme van de JCPOA te activeren. De terugkeer van Amerikaanse sancties in 2018 heeft geleid tot een grote economische crisis in Iran en vervolgens tot politieke instabiliteit.

Dit stelde hardliners in staat om te zeggen dat Iran in de eerste plaats nooit een deal met de VS had moeten sluiten. Ze hebben dit jaar bij een verkiezing een beslissende meerderheid van het Iraanse parlement gewonnen. Maar het heeft er ook toe geleid dat demonstranten dit jaar de straat op zijn gegaan, omdat ze protesteerden tegen een regering die haar geld gebruikt om oorlogen in andere landen te betalen in plaats van haar eigen volk te helpen.

Experts zeggen dat het regime net zo impopulair is als sinds de islamitische revolutie. De Amerikaanse campagne voor ‘maximale druk’ heeft duidelijk een grote impact op Iran gehad, maar een massale toestroom van Chinese investeringen zal een grote bijdrage leveren aan het ongedaan maken ervan, waardoor de druk effectief wordt verlicht.

Een andere zorg is de betrokkenheid van Chinese bedrijven bij infrastructuurprojecten in Israël en Iran. Dit gebeurt al, maar de 25-jarige overeenkomst zou die banden versterken. Uit een onderzoek van Jerusalem Post vorige maand bleek dat drie van de zes internationale groepen die op de aanbesteding aanboden om twee lijnen van de lightrail van Tel Aviv te bouwen, Chinese bedrijven omvatten die ook aan spoorwegprojecten in Iran hebben gewerkt.

Deze staatsbedrijven zijn onder meer China Railway Engineering Corporation, China Harbor Engineering Company, China Communications Construction Company en haar China Railway Construction Corporation. Een rapport van het onderzoeksinstituut RAND dit jaar waarschuwde dat vanwege de nauwe banden van China met Iran, de Chinese regering bedrijven inzichten over Israël met Teheran kan laten delen om gunst en invloed te verwerven.

Bovendien zou China de bedrijven die in Israël en Iran actief zijn, kunnen gebruiken voor politieke invloed op Israël, zoals in 2013, toen het een bezoek aan Peking van premier Benjamin Netanyahu bepaalde op zijn stoppen met het verdedigen van verdedigingsfunctionarissen in een federale rechtszaak in New York tegen de Bank of China voor het witwassen van Iraans geld voor Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad.

De VS wachten af ​​om te zien welke overeenkomst er tot stand komt en zullen doorgaan met het nemen van maatregelen tegen het overtreden van sancties door een Chinees bedrijf, aldus een bron van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Verenigde Staten vervolgen bijvoorbeeld strafrechtelijke vervolging tegen de Chinese telecombedrijf Huawei’s CFO Meng Wanzhou, omdat ze hebben geprobeerd de Amerikaanse sancties te omzeilen door investeringen in Iran te verbergen.

Het kabinet van de premier weigerde commentaar te geven op deze kwestie, maar kijkt waarschijnlijk bezorgd naar de overeenkomst tussen China en Iran.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “Proposed China-Iran deal is bad news for Israel” van 14 juli 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Ben Ariel “Report: Iran and China agree to trade and military partnership” van 13 juli 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Het voorgestelde akkoord tussen China en Iran is slecht nieuws voor Israël

  1. China die haar invloed in Iran gaat gebruiken is beter dan dat het slappe Europa dat doet en bovendien is China meer pro Israel dan het Jodenfobische Europa.

    Chinesen kennen geen pardon wanneer het staatspad niet gevolgd word.

    Zie Hong Kong.
    Vrijheid, protesten etc………tot China er genoeg van had en ingreep.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.