Israëls nieuwe spionagesatelliet straalt zijn eerste foto’s door …

Een week nadat Israël de Ofek 16 verkenningssatelliet in de ruimte had gelanceerd, zijn de eerste foto’s van hoge kwaliteit ontvangen op een controlestation van Israel Aerospace Industries ‘(IAI) in Yehud, kondigde het Israëlische ministerie van Defensie dinsdag aan.

Sinds de lancering van de satelliet op maandagochtend vroeg vanaf de vliegbasis Palmahim in centraal Israël, hebben teams van IAI en het ministerie van Defensie een reeks tests uitgevoerd op de satellietsystemen en subsystemen die geleidelijk en met succes zijn geactiveerd. Na voltooiing van het proces werd de camera van de satelliet ook met succes geactiveerd.

In de komende weken zullen technische teams ‘het rigoureuze testproces’ voltooien en de satelliet voorbereiden voor operationeel gebruik, aldus het ministerie. Amnon Harari, hoofd van de Space and Satellite Administration van het Israëlische ministerie van Defensie, zei dat dit “de belangrijkste mijlpalen sinds de lancering waren. De beelden die we van de satelliet hebben ontvangen, zijn van uitstekende kwaliteit.

Video: Ofek 16 Satellite Launch
maandag, 6 juli 2020

De Ofek 16 heeft Elbit’s elektro-optische camera met hoge resolutie die 15 vierkante kilometer kan fotograferen. Bij elke opname met een resolutie van 50 cm vanaf een hoogte van 600 km. Harari voegde eraan toe dat ingenieurs het proces van de overdracht van de satelliet voor operationeel gebruik zullen voortzetten, “anticiperend dat het systeem in de loop der jaren een grote intelligentie zal verschaffen aan de defensie-instelling.

De Space Administration van het Israëlische Ministerie van Defensie leidde de ontwikkeling en productie van de satelliet en de draagraket. IAI is de hoofdaannemer en heeft het programma toegewezen aan zijn Systems, Missiles and Space Group, samen met de MLM-divisie, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de launcher.

Het laadvermogen van de satelliet is ontwikkeld door Elbit Systems. De lanceermotoren zijn ontwikkeld door Rafael Advanced Systems en Tomer, een defensiebedrijf dat eigendom is van de overheid. Extra bedrijven hebben aan dit programma deelgenomen, waaronder Rokar en Cielo, en verschillende IDF-functionarissen van het Inlichtingencorps en de Luchtmacht zijn ook nauw betrokken geweest bij het ontwikkelingsproces van de satelliet.

Eenmaal operationeel, zal de IDF 9900 Intelligence Unit verantwoordelijk zijn voor de Ofek 16-satelliet, en net als andere door Israël gelanceerde verkenningssatellieten, zal deze worden gebruikt om bedreigingen voor de staat Israël te volgen.

Boaz Levy, General Manager en Executive VP van IAI’s Missiles & Space Group, zei dat de eerste beelden een ‘mijlpaalprestatie’ waren – het resultaat van een complex technologisch en operationeel proces dat de capaciteiten van IAI op het gebied van ruimte weerspiegelt, en benadrukt ook onze samenwerking met andere defensie-industrieën.

Onder leiding van het Ministerie van Defensie zal IAI het ruimtevaartprogramma van Israël blijven bevorderen in de richting van verdere operationele verwezenlijkingen. De staat Israël was het zevende land ter wereld dat volledige ruimtecapaciteiten bereikte en is een van de 13 landen ter wereld die in staat zijn satellieten lanceren, naast de Verenigde Staten, Italië, Frankrijk, Japan, India, het VK, Oekraïne, China, Rusland, Iran, evenals Noord- en Zuid-Korea.


Bronnen:

♦ naar een artikel‘Major milestone’: First images received from Ofek 16 satellite” van 14 juli 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “Israel’s Defense Ministry receives first images from Ofek 16 satellite” van 14 juli 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Judah Ari-Gross “Israel’s new spy satellite beams back its first photos…” van 14 juli 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.