Joods hard labeur en inventiviteit maakte de Jordaanvallei tot de ‘graanschuur van het gebied’

Israël overweegt in de nabije toekomst de Jordaanvallei te annexeren om een ​​veilige en natuurlijke grens met Jordanië in het oosten te vestigen. De pro-Palestijnse pers heeft niet verrassend hard gekeken naar de overwogen actie.

Het is grappig om te lezen hoe de media het fysieke land zelf omschrijven. Neem bijvoorbeeld Al Jazeera, een mediaconglomeraat in Qatar dat zijn pro-Arabische verhaal de wereld rond stuwt.

Er stond in dat “vruchtbare landbouwgrond een deel van Israël zou worden.” Het artikel beweerde dat “de Palestijnen hebben het land generaties lang bewerkt“. Het land wordt beschreven als rijk dat “veel inkomsten oplevert voor de Israëlische economie en dus goed werkt om de hulpbronnen en het land te exploiteren.

De BBC schreef dat “de Jordaanvallei een vruchtbare strook land is die langs de Jordaangrens loopt en bijna 30% van de Westelijke Jordaanoever beslaat. Het is dunbevolkt – het huisvest ongeveer 65.000 Palestijnen en 11.000 Joodse kolonisten. Als zodanig is het het grootste landreservaat dat de Palestijnen zouden hebben voor de toekomstige ontwikkeling van een onafhankelijke staat.”

CNN was van mening dat de Jordaanvallei de thuisbasis is van vele “landbouwsteden, die profiteren van het vruchtbare land nabij de Jordaan.” NBC News noemde het de “strategische en vruchtbare Jordaanvallei, de graanschuur van de regio, aan de grens met Jordanië.

Het lijkt bijna een paradijs … vandaag, onder Israëlische controle!

Maar in 1930, voordat de Joden massaal terugkeerden naar het heilige land, was de Jordaanvallei verre van een “vruchtbare landbouwgrond” en de “graanschuur van de regio“.

De Britten bestelden een rapport nadat de Arabieren in 1929 Joden in het hele land hadden afgeslacht om de spanning en het geweld dat te alledaags werd te overwegen.

De Shaw Commissie geleid door Sir Walter Shaw bracht in maart 1930 een rapport uit met een gedetailleerde achtergrond van het land en de geschiedenis eind jaren twintig om hun analyse en aanbevelingen een context te geven.

Over de Jordaanvallei schreef het:

[..] een groot deel van de Jordaanvallei is soms benauwend heet, er valt weinig regen en het lijkt twijfelachtig of de vruchtbare trajecten daarbinnen een grote landbouwbevolking kunnen ondersteunen.

Het beschreef delen van ‘de Jordaanvallei ten noorden van Jericho en ten zuiden van Nablus waar praktisch geen regen valt en geen teelt. Dit was helemaal geen graanschuur, maar een woeste woestijn met hier en daar oases.

Zelfs in dit Britse rapport dat kritisch is over het zionisme, dat voorstander was van het terugdringen van de Joodse immigratie, merkten de auteurs op dat “Joodse immigratie en ondernemerschap een groot voordeel waren voor Palestina”, toen het land al in 1930 begon te bloeien:

Jewish enterprise and Jewish immigration, when not in excess of the absorptive capacity of the country, have conferred material benefits upon Palestine in which the Arab people share.

Een Joodse plantage in de Vallei van de Jordaan ca. 1930

Maar uiteindelijk…

[..] toen handelsdepressie en werkloosheid volgden op de periode van zware immigratie, werden de indirecte voordelen die joodse activiteiten aan veel delen van Palestina hadden opgeleverd, vergeten en overal onder het Arabische volk werd de zionistische beweging beschouwd als de oorzaak van de economische problemen van het land.

De media schrijven verhalen dat de vruchtbare landbouwgrond van Palestijnen waaraan generaties lang is gewerkt uit hun handen wordt gerukt door Joodse ‘uitbuiters’ (een typische antisemitische canard), terwijl het in feite Israël is dat de Jordaanvallei heeft getransformeerd en blijft verbeteren in de “broodmand van de regio” die de pers vandaag beschrijft.


Bronnen:

♦ naar een artikelThe Jordan Valley in 1930 and 2020” van 8 juli 2020 op de site van First One Through

Een gedachte over “Joods hard labeur en inventiviteit maakte de Jordaanvallei tot de ‘graanschuur van het gebied’

  1. Israeli’s hebben de woestijn laten bloeien en de Jordaan vallei van dorre grond tot graanschuur van de regio gemaakt.

    Met palestijnen & hun geschiedenis heeft dit niets te maken.

    Een leugentje meer of minder, gepusht door een totaal infantiele media, maakt ook dan ook niets uit.

    Als Israelische wetenschappers de ultieme Kanker & Corona pil zullen uitvinden…..is dat ook volgens diezelfde media dankzij de palestijnen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.