Meerderheid van Israëliërs verkiest opnieuw Donald Trump boven Joe Biden

Uit een onderzoek van het Israel Democracy Institute bleek dat meer dan de helft (56%) van de Israëli’s denkt dat de Amerikaanse president Donald Trump de betere kandidaat is dan de vermoedelijke Democratische kandidaat Joe Biden om de toekomstige belangen van Israël te dienen.

Aan de deelnemers werd gevraagd: “Vanuit het oogpunt van de belangen van Israël, wie verdient volgens u de voorkeur van de twee kandidaten bij de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen?” Terwijl 26% van de geïnterviewden zei geen mening te hebben, koos meer dan de helft (56%) voor Trump en de resterende 16% koos voor Biden.

De resultaten weerspiegelden de verdeeldheid in de Israëlische politiek, waarbij de meerderheid van degenen die Trump kozen uit de rechtse en centrale partijen kwam, terwijl de meerderheid van de linkerzijde voor Biden koos. Van rechts koos 75% Trump als voorkeurskandidaat; 20% zei dat ze hierover geen mening hadden; en slechts 5% procent koos voor Biden.

Terwijl de meerderheid van links voor Biden koos, verbleekte het percentage in vergelijking met de steun van rechts voor Trump. Slechts 56% van de naar links leunende deelnemers koos voor Biden, terwijl 25% voor Trump koos en de overige 19% voor antwoord antwoordde dat ze het niet wisten.

In het midden zei 46% dat Trump de betere kandidaat was; 20% koos voor Biden; En 34% koos voor de optie ‘weet niet’. Hoewel in de enquête werd gevraagd welke presidentskandidaat het beste is voor de belangen van Israël, bevatte het geen vragen over wat deze belangen zijn en waarom elke kandidaat de voorkeur heeft.

In plaats van de respondenten te vragen waarom zij vinden dat een bepaalde kandidaat de voorkeur verdient, werd hen in plaats daarvan gevraagd naar hun mening over een hot topic in de Amerikaanse media-spotlight: de Black Lives Matter-protesten. De peiling vroeg de deelnemers of de protesten gerechtvaardigd waren en wat ze dachten over acties om historische standbeelden en gedenktekens te verwijderen.

Ongeveer tweederde (62%) van de joden antwoordde dat de protesten gerechtvaardigd zijn, terwijl 23% zei tegen te zijn en de rest (14%) antwoordde dat ze geen mening hadden of niet wisten. Van de ondervraagde Arabische bevolking zei 70% dat de protesten gerechtvaardigd waren, terwijl degenen die zeiden dat ze niet slechts 9% waren. Bovendien antwoordden meer Arabieren dan Joden dat ze het niet wisten (21%).

Vervolgens werd aan de respondenten gevraagd of “het juist is om gedenktekens voor historische gebeurtenissen en voor personen wier mening tegenwoordig als discriminerend of racistisch wordt beschouwd, te vernietigen; Of, alternatief: het is niet juist om gedenktekens voor historische gebeurtenissen en voor individuen te vernietigen, ook al zijn hun meningen tegenwoordig discriminerend of racistisch.”

De meerderheid gaf de voorkeur aan de tweede bewering, namelijk dat monumenten niet mogen worden vernietigd. Onder de Arabieren was een lager aantal echter tegen de vernietiging van problematische monumenten (45% vs. 59,5%).

De peiling werd gehouden tussen 28 en 30 juni. Er werden 609 mannen en vrouwen ouder dan 18 jaar ondervraagd in het Hebreeuws en 149 in het Arabisch, hetzij telefonisch of via internet. De uitsplitsing was bedoeld als een representatieve nationale steekproef van de gehele volwassen bevolking van Israël van 18 jaar en ouder.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Celia Jean “56% of Israelis prefer Trump over Biden as next US president” van 11 juli 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Prof. Tamar Hermann en Dr. Or Anabi “Israelis Uncertain Regarding Sovereignty in the West Bank” van 6 juli 2020 op de site van The Israel Democracy Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.