Duitsland: Wat islamisten & links- en rechtsextremisten allen gemeen hebben: Jodenhaat

Een kantoor van de Duitse regering heeft in 2019 32.080 rechtsextremisten en 33.500 linksextremisten in Duitsland geïdentificeerd. Zowat het enige dat beide extremistische bewegingen gemeen hebben is … u raadt het al: virulente Jodenhaat!

In het hele politieke spectrum neemt het politieke extremisme in Duitsland toe, waardoor de dreiging van racisme en antisemitisme in het land toeneemt, zo blijkt uit een nieuw regeringsrapport.

Het aantal door linkse extremisme gemotiveerde strafbare feiten is tussen 2018 en 2019 met bijna 40% gestegen, aldus een rapport van het Duitse Bureau voor de Bescherming van de Grondwet (BfV), aldus Deutsche Welle.

Aan de rechterkant is het aantal door het bureau geregistreerde rechtsextremisten in dezelfde periode sterk gestegen, grotendeels als gevolg van de classificatie van de 7000 leden van de ‘Flügel’ -vleugel van de Alternative for Germany (AfD) -partij en de jeugd van de partij Vleugel als rechtsextremisten, bijna 20% van het partijlidmaatschap.

Volgens het rapport van het bureau identificeerde de BfV in 2019 32.080 rechtsextremisten en 33.500 linkse extremisten in Duitsland. De stijging was veel groter bij rechts, tegen 24.100 in 2018, terwijl het cijfer voor linkse extremisten dat jaar was 32.000.

Tijdens een persconferentie voor het rapport zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer dat de toename van rechts-extremisme een toename van racisme en antisemitisme veroorzaakt. “Racisme en antisemitisme komen in grote mate voort uit rechtsextremisme“, beweerde Seehofer en voegde toe: “Meer dan 90% van de antisemitische incidenten is te herleiden tot rechtsextremisme. En daarom is het niet overdreven om te zeggen dat dit de grootste bezorgdheid is over het veiligheidsbeleid in ons land.

De golf van extreemrechtse steun, zei Seehofer, was een ‘schande’ voor Duitsland, wat hem ertoe bracht meer dan tien minuten van de conferentie door te brengen met de dreiging van rechts. Hij sprak daarentegen slechts drie minuten over links en islamitisch extremisme, de twee bedreigingen die al jaren het belangrijkste aandachtspunt zijn van de Duitse veiligheidsdiensten.

De spil komt als Hans-Georg Maassen, beschreven door Deutsche Welle als een voormalige Seehofer-bondgenoot met banden met de AfD-partij, afgetreden als hoofd van de BfV en de teugels had overgedragen aan Thomas Haldenwang. Haldenwang zei tijdens de conferentie ook dat extremisten steeds meer bereid waren tot geweld over te gaan.

Duitsland is het afgelopen jaar getuige geweest van een aantal extremistische gewelddadigheden, waaronder de moord op de conservatieve politicus Walter Lübcke door een neonazi, de Yom Kippur-aanval op een synagoge in Halle waarbij twee omstanders werden gedood en negen mensen werden neergeschoten, mensen van buitenlandse afkomst in twee hookah bars in Hanau eind februari 2020 door een 43-jarige Duitse man.

“Ik heb het over extreemrechtse extremisten, die politici executeren of een bloedbad in een synagoge willen veroorzaken”, zei Haldenwang. “Ik heb het over nieuw rechts, dat bepaalde groepen hun menselijke waardigheid ontkent en geweld tegen hen legitimeert.” Hij vervolgde: “Ik heb het ook over linkse extremisten die bijna een politieagent die op de grond lag doodschopte.”

De Flugel (vleugel) -groep van de AfD werd in de gaten gehouden na de Hanau-aanval door Haldenwang, die destijds zei: “De Flugel heeft kennelijk extremistische bedoelingen.” De groep en de jeugdafdeling van de AfD werden al gecontroleerd door de BfV in januari 2020 als ‘verdacht’ te zijn geïdentificeerd.

De partij sloeg terug, met Jörg Meuthen, woordvoerder van de AfD, die zei: “Dit is een ingewikkeld, politiek gemotiveerd, anti -AfD act.” Na de aanval op Hanau bleek uit een peiling van het Kantar Institute dat 60% van de respondenten het ermee eens was dat de AfD-partij, die 89 zetels in de Bondsdag heeft en vertegenwoordigers heeft in alle 16 wetgevende staten van de staat, gedeeltelijk verantwoordelijk was voor dergelijke gewelddaden.

Slechts 26% was van mening dat de partij niet gedeeltelijk verantwoordelijk was en de rest was onzeker. In dezelfde peiling zei 49% van de respondenten dat rechtsextremisme momenteel de grootste terreurdreiging in Duitsland is. 27% beschouwde islamitische extremisten als de grootste bedreiging en slechts 6% noemde linkse extremisten als de grootste bedreiging.

46% was van mening dat de Duitse veiligheidstroepen onvoldoende aandacht besteden aan de bedreigingen van extreemrechts. Volgens het BfV-rapport werden in 2019 6.449 misdaden gemotiveerd door linksextremisme geregistreerd, tegenover 4.622 het jaar ervoor. Iets meer dan 900 van de misdaden waren gewelddadig van aard. Uit het rapport bleek ook dat in 2019 bijna 650 gevallen van islamitische terreur werden geïdentificeerd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Donna Rachel Edmunds “Extremism on the rise in Germany, increasing threat of antisemitism” van 12 juli 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Jens Thurau “Seehofer nennt Rechtsextremismus “eine Schande für Deutschland!”” van 9 juli 2020 en een artikel van Ralf Bosen “Seehofer: Streit um abgesagte Rassismus-Studie” van 7 juli 2020 op de site van Die Deutsche Welle

Een gedachte over “Duitsland: Wat islamisten & links- en rechtsextremisten allen gemeen hebben: Jodenhaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.