Iran en China gaan akkoord met handels- en militair partnerschap

Plaatje hierboven: Teheran, 23 januari 2016. De Iraanse opperste leider Ayatollah Ali Khamenei (rechts), ontvangt de Chinese president Xi Jinping (links) in zijn kantoor in Teheran, Iran [beeldbron: via AP]

Iran en China hebben stilletjes een ingrijpend economisch en veiligheidspartnerschap opgesteld dat de weg vrij zou maken voor miljarden dollars aan Chinese investeringen in energie en andere sectoren, meldde The New York Times op zondag.

Het partnerschap, beschreven in een door de krant voorgestelde overeenkomst van 18 pagina’s, zou de Chinese aanwezigheid in banken, telecommunicatie, havens, spoorwegen en tientallen andere projecten enorm uitbreiden. In ruil daarvoor zou China de komende 25 jaar regelmatig – en volgens een Iraanse functionaris en een oliehandelaar met een hoge korting – Iraanse olie ontvangen.

Het document beschrijft ook het verdiepen van de militaire samenwerking, waardoor China mogelijk voet aan de grond krijgt in een regio die al tientallen jaren een strategische bezigheid is van de Verenigde Staten. Het roept op tot gezamenlijke training en oefeningen, gezamenlijk onderzoek en wapenontwikkeling en het delen van inlichtingen – allemaal om “de scheve strijd tegen terrorisme, drugshandel en mensenhandel en grensoverschrijdende misdaden” te bestrijden, aldus The New York Times.

Het partnerschap – voor het eerst voorgesteld door de Chinese leider, Xi Jinping, tijdens een bezoek aan Iran in 2016 (plaatje bovenaan) – werd in juni goedgekeurd door het kabinet van president Hassan Rouhani, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, vorige week.

Iraanse functionarissen hebben publiekelijk verklaard dat er een overeenkomst in behandeling is met China, en een Iraanse functionaris, evenals verschillende mensen die hierover met de Iraanse regering hebben gesproken, bevestigden dat dit het document is dat is verkregen door The Times, dat de ‘definitieve versie’ wordt genoemd en gedateerd in juni 2020. Het is nog niet ter goedkeuring voorgelegd aan het Iraanse parlement of openbaar gemaakt, wat argwaan wekt in Iran over hoeveel de regering bereidt is weg te geven aan China.

De actie ondermijnt de inspanningen van de Trump-regering om de Iraanse regering te isoleren vanwege haar nucleaire en militaire ambities. Sinds de VS zich hebben teruggetrokken uit de nucleaire deal tussen Iran en de wereldmachten van 2015, hebben de sancties tegen Iran die als onderdeel van die deal zijn opgeheven, opnieuw opgelegd.

De volgende uitdaging voor de VS is het vernieuwen van een VN-wapenembargo tegen Iran, dat in oktober afloopt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft onlangs beloofd alle middelen te zullen gebruiken om het VN-wapenembargo tegen Iran te verlengen. De Verenigde Staten hebben een resolutie ingediend om het embargo te verlengen, maar ondervinden tegenstand van vetorechtelijk Rusland en China.

De New York Times merkte op dat het partnerschap tussen Iran en China, als het zo gedetailleerd zou worden uitgevoerd, nieuwe en potentieel gevaarlijke brandpunten zou creëren in de verslechterende relatie tussen China en de Verenigde Staten. De Chinese investeringen in Iran, waarvan twee mensen die van de deal op de hoogte zijn gesteld, zeiden dat ze in 25 jaar 400 miljard dollar zouden bedragen, en nog meer Amerikaanse sancties zouden kunnen uitlokken tegen Chinese bedrijven, waar de regering de afgelopen maanden al het doelwit van was.

“De Verenigde Staten zullen doorgaan met het opleggen van kosten aan Chinese bedrijven die Iran helpen, ’s werelds grootste staatssponsor van terrorisme”, schreef een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in antwoord op vragen over de ontwerpovereenkomst. “Door Chinese bedrijven toe te staan ​​of aan te moedigen om sanctionele activiteiten met het Iraanse regime uit te voeren, ondermijnt de Chinese regering haar eigen verklaarde doel om stabiliteit en vrede te bevorderen.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “Report: Iran and China agree to trade and military partnership” van 13 juli 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Iran en China gaan akkoord met handels- en militair partnerschap

  1. China & Iran.
    2 totalitaire regimes hebben mekaar gevonden.

    Probleem voor China is dat Iran (door verminderde olieprijs & slechte economie) niet veel te consumeren heeft…..zelfs niet voor de Chinese rommel.

    Probleem voor Iran is dat China geen Europa is korte metten maakt met dictators & vijanden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.