Zet je schrap voor een nieuw type Israëlische oorlog

Een reeks geloofwaardige rapporten suggereert dat Israël onlangs de Iraanse strijdkrachten en infrastructuur in Syrië heeft aangevallen. Verslaggevers beschrijven deze aanvallen in grote lijnen als een voortzetting van de ‘War Between Wars’, een campagne waarbij Israël de mogelijkheden van zijn vijanden uithaalt om het volgende grote conflict te voorkomen.

In een interview in december, kort voordat hij met pensioen ging, onthulde de stafchef van de Israëlische strijdkrachten, Gadi Eizenkot, dat Israël duizenden militaire doelen in Syrië had vernietigd en de eer voor slechts weinigen opeist. Open-source rapporten suggereren dat de Israëlische aanvallen sindsdien snel zijn doorgegaan.

Een hooggeplaatste Israëlische functionaris antwoordde, toen hem om het exacte aantal werd gevraagd: Wie telt er? De focus lag tot nu toe op wanneer en waar Israël toeslaat, en niet op wat wordt vernietigd. Maar dat verandert nu.

De aangevallen locaties zijn niet moeilijk te bepalen. De meerderheid bevindt zich in Syrië, dat in chaos verkeert na jaren van burgeroorlog en nu de coronaviruscrisis. Iran blijft deze chaos uitbuiten door personeel en wapens in het land in te zetten, in een poging zich voor te bereiden op een conflict met Israël. Dit omvat Iraanse militaire troepen en sjiitische milities, maar ook geavanceerde, dodelijke wapens.

Volgens de huidige stafchef van Israel Defense Forces, Aviv Kochavi, is de grootste zorg (de tweede alleen voor de nucleaire dreiging van Iran, die de afgelopen dagen het doelwit lijkt te zijn) de levering van Precisie-Geleide Missiles (PGM’s) door Iran.

Plaatje hierboven: Teheran, 6 augustus 2019. Yassin en Balaban Precisie-Geleide Missiles (PGM’s) en een nieuwe generatie Qaem elektro-optische geleide bom werden onthuld tijdens een ceremonie in Teheran waar minister van Defensie Brigadegeneraal Amir Hatami aanwezig was [beeldbron: SalamPix/Abacapress]

Hele raketten, maar soms alleen de componenten en technologie om ‘domme raketten’ te vervaardigen of om te zetten in ‘slimme raketten’, gaan via een ‘landbrug’ van Syrië naar Libanon, waar Hezbollah een formidabel PGM-arsenaal probeert te bouwen. De leider van de terroristische groepering, Hassan Nasrallah, is hierover openhartig.

De militaire aanvallen van Israël zijn een poging om te voorkomen dat dit arsenaal groeit. Zowel Hezbollah als Israël hebben ervoor gezorgd dat er geen nieuw conflict ontstond, op hun hoede voor een escalatie die verwoestende gevolgen zou kunnen hebben. Maar zoals Israël heeft gewaarschuwd, als Hezbollah genoeg PGM’s verwerft om een ​​strategische bedreiging te vormen vanuit Libanese bodem, of de capaciteiten verwerft om ze te produceren, zal er een vernietigend conflict ontstaan.

Het Iraanse raketprogramma begon tijdens de oorlog tussen Irak en Iran (1980–1988), toen Iraanse troepen en burgers onder vuur kwamen te liggen van Iraakse raketsalvo’s. Op zoek naar vergelijkbare capaciteiten leidde de toenmalige spreker van de Iraanse Majlis Ali Akbar Hashemi Rafsanjani pogingen om raketten te verkrijgen uit Libië, Syrië en Noord-Korea.

In 1985 schafte Iran zijn eerste Scud-Bs aan van Libië’s Muammar el-Qaddafi Muammar. Iran heeft met hulp van schurkenstaten zoals China, Rusland, Noord-Korea en Pakistan aanvullende mogelijkheden ontwikkeld. China en Rusland speelden een te grote rol bij het helpen van Iran bij het verkrijgen van raketmotoren, terwijl Noord-Korea Iran van hele ballistische raketsystemen voorzag.

Toen Iran greep kreeg op technologie en productie, begon het de knowhow, onderdelen en soms de raketten zelf te exporteren naar bondgenoten in het hele Midden-Oosten. Met name bewapende het proxy’s zoals Hamas en Hezbollah met een reeks projectielen met verschillende capaciteiten, maar nog niet met PGM’s. Het doel was om Israël te bedreigen met overweldigende en mogelijk verlammende golven van raketaanvallen. Israël ontwikkelde echter opmerkelijke raketafweersystemen om die dreiging te neutraliseren.

Gefrustreerd door de technologie van Israël, begon Iran rond 2013 precisie-geleide munitie naar zijn proxies te exporteren. Sommigen hebben mogelijk ontwijkende capaciteiten om de bestaande raketafweersystemen van Israël te slim af te zijn. Ze hebben allemaal de mogelijkheid om binnen tien meter van hun beoogde doelwit toe te slaan. Dit is dodelijke nauwkeurigheid en vertegenwoordigt wat Israëlische functionarissen een ‘game-changer’ noemen die ze beloven te voorkomen.

De Iraanse leiders begrepen dat PGM’s een ‘game-changer’ zouden kunnen zijn omdat ze terroristische niet-statelijke actoren, zoals Hezbollah, de middelen bieden om luchtoverwicht te bereiken zonder luchtbases of gevechtsvliegtuigen. Het overbrengen van deze technologie naar proxy’s is echter een aanzienlijke schending van de bestaande normen. Geen enkele niet-statelijke actor had de doctrine, het beleid en de technologie van PGM’s overgenomen, inclusief de bijbehorende intelligentie en navigatiemogelijkheden. Israëlische functionarissen maken zich ook zorgen dat de introductie van een PGM-strategie in de regio een gevaarlijk nieuw tijdperk van conflict kan veroorzaken.

Het PGM-programma heeft hoge prioriteit voor Iran. In een interview in Tasnim News in 2018 vertelde de Iraanse IRGC Aerospace Force-commandant, generaal Amir-Ali Hajizadeh, hoe hij in 2009 de Iraanse leiders een plan voorlegde om het raketprogramma van het land te moderniseren. Opperste leider Ali Khamenei negeerde zijn hele plan en beval hem zich te concentreren op de ontwikkeling van nauwkeurig geleide raketten.

Video: Is the Israel-Iran Shadow War Entering a New Phase?
i24News – 8 juli 2020

Israël vat de gevaren op en onderschept en vernietigt PGM-materialen waar en wanneer mogelijk. Dit verklaart het besluit van Iran in 2016 om zijn modus operandi te wijzigen. Het stopte meestal de overdracht van volledige raketten, en koos in plaats daarvan ervoor om bestaande ongeleide raketten om te zetten in nauwkeurige.

Het regime draagt ​​nu de kleinere delen (navigatie, vleugels, bevel en controle en meer) via Syrië over aan Hezbollah. De terreurgroep exploiteert een breed scala aan smokkelroutes van Syrië naar Libanon (lucht, grond en zee) om het Israëlische verbod te omzeilen.

Al vroeg waren de Israëli’s opzettelijk vaag over wat ze wilden bereiken. Maar Israël heeft onlangs een nieuwe strategie aangenomen, waarbij het PGM-programma van Hezbollah aan de kaak wordt gesteld en Iran expliciet wordt opgeroepen voor de verspreiding van PGM’s in de Levant. Vorig jaar heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een Hezbollah PGM-faciliteit in Libanon blootgelegd. Die was gesloten. De Israëlische inlichtingendiensten gaan er echter van uit dat Iran met succes nieuwe faciliteiten heeft opgericht.

Tot januari werd de inspanning geleid door majoor-generaal Qassim Suleimani, commandant van de Islamitische Revolutionaire Garde en de Quds-troepenmacht, die in januari door een Amerikaanse drone-aanval werd gedood. Maar de PGM-smokkeloperaties gaan door zonder hem, en dus ook de Israëlische aanvallen. Bij elke aanval groeit het potentieel voor een bredere vuurzee.

Israël heeft momenteel geen geloofwaardige partners om te onderhandelen over de verwijdering van Iraanse troepen en PGM’s uit Syrië en Libanon. Israël deed een poging om de Russen ervan te overtuigen de Iraniërs Syrië uit te leiden en legde uit dat het in het belang van Moskou zou zijn.

Inderdaad, Israël heeft de Russische sterke man Vladimir Poetin en zijn binnenste cirkel duidelijk gemaakt dat, zolang de PGM-dreiging voortduurt en zolang Iran de ‘rode lijnen’ van Israël in Syrië en Libanon schendt, de aanvallen zullen doorgaan. Er zal geen stabiliteit zijn in Syrië en de Russische investering daar loopt gevaar. Dit is een aanhoudende spanningsbron tussen Teheran en Moskou.

Ook in Libanon lopen de spanningen op. Het land staat op de rand van een financiële ineenstorting nadat het land in gebreke is gebleven op meer dan $ 4 miljard in euro-obligaties, en hyperinflatie dreigt. Het land zou in chaos kunnen storten. De leiders van het land, hoe corrupt ook, begrijpen dat het laatste wat Libanon nodig heeft, een nieuwe oorlog is.

Nu de Israëlische waarschuwingen luider worden, zal de PGM-dreiging waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in het komende debat bij de Verenigde Naties over het opheffen van het Iraanse wapenembargo. Het kan ook een rol spelen in het debat over een financiële reddingsoperatie voor Libanon. Maar het is niet ondenkbaar dat Israël besluit om dit grote probleem te neutraliseren voordat er over een van beide wordt onderhandeld. De PGM-crisis nadert een beslissingspunt.

Video: Iran’s military capability 2019:
Iran Unveils Three Advanced Smart Bombs
6 augustus 2019


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jacob Nagel en Jonathan Schanzer “Get Ready for a New Type of Israeli War” van 11 juli 2020 op de site van The National Interest

Een gedachte over “Zet je schrap voor een nieuw type Israëlische oorlog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.