Waarom plegen in de Gazastrook zoveel Palestijnen zelfmoord?

Tussen 1 januari 2017 en 1 juni 2020 hebben volgens het Belgische CGVS 6.566 Palestijnen, voornamelijk afkomstig uit de Gazastrook, politiek asiel aangevraagd én gekregen in de Belgische staat.

Echter de Palestijnse terreurgroep Hamas doet serieus haar best om te voorkomen dat journalisten berichten over de toename van de vlucht vooruit van Palestijnen naar het buitenland, overwegend jonge mannen en studenten, en in het bijzonder een algemene stijging van de zelfmoordcijfers in de Gazastrook.

Hamas wil niet dat de wereld weet dat jonge mannen en vrouwen die onder haar heerschappij in de Gazastrook leven, als gevolg van economische tegenspoed en onderdrukking zelfmoord hebben gepleegd.

Alleen al de afgelopen week pleegden vier Palestijnen uit de Gazastrook naar verluidt zelfmoord bij afzonderlijke incidenten – door geweerschoten, pillen, zelfverbranding en het springen uit een hoog gebouw. De zelfmoorden hebben Hamas in verlegenheid gebracht, wiens leiders besloten strikte maatregelen te nemen om te voorkomen dat het nieuws naar de media lekt.

Plaatje hierboven: Zeldzame beelden van Palestijnen in Ramallah die op 20 juni 2018 demonsteerden tegen de economische en financiële maatregelen die PA-president Mahmoud Abbas afkondigde tegen de Palestijnen in de Gazastrook gericht die gebukt gaat onder het repressieve regime en het wanbeleid van Hamas [beeldbron: J-Post]

Dertien jaar na de gewelddadige overname van de Gazastrook probeert Hamas nog steeds een rooskleurig beeld te geven van de situatie daar. Hamas wil de wereld laten zien dat het leven van veel Palestijnen onder haar islamitische heerschappij en repressieve maatregelen geweldig is. De realiteit is echter een beetje anders.

Onder controle van Hamas heeft de Gazastrook te lijden gehad onder stijgende werkloosheid, verhoogde armoedecijfers en een scherpe inkrimping van de particuliere sector.

Sinds 2017 heeft de regering van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever de betalingen voor door Israël aan de Gazastrook geleverde elektriciteit verlaagd en de salarissen voor haar werknemers verlaagd, wat de lokale economische crisis verergert. Sinds 2014 heeft het harde optreden van Egypte tegen het uitgebreide tunnel smokkelnetwerk van de Gazastrook de tekorten aan brandstof, bouwmateriaal en consumentengoederen verergerd.

Vorig jaar trokken Palestijnse activisten de straten van de Gazastrook op om te protesteren tegen economische tegenspoed en eisten dat Hamas oplossingen zou bieden voor de stijgende werkloosheid en armoedecijfers. De protesten onder de vlag ‘We willen leven!’ werden op brute wijze onderdrukt door de veiligheidstroepen en milities van Hamas.

Honderden activisten werden vastgehouden door Hamas, die de economische protesten zag als onderdeel van een ‘samenzwering’ om ‘instabiliteit en anarchie te creëren’ en het dictatoriale regime in de Gazastrook te ondermijnen.

Een van de organisatoren van de protesten was Sleman Alajoury, een 24-jarige activist en werkloze universiteitsstudent uit de noordelijke Gazastrook. Alajoury werd verschillende keren door Hamas vastgehouden vanwege zijn rol in de wijdverbreide protesten, die als de ergste werden omschreven sinds Hamas de controle over de Gazastrook met geweld veroverde nadat het de regering van PA-president Mahmoud Abbas in 2007 had omvergeworpen.

Op 4 juli, een jaar nadat de protesten waren neergeslagen door Hamas werd Alajoury’s lichaam ontdekt in zijn huis in de buitenwijk Sheikh Zayed in de noordelijke Gazastrook. Zijn vrienden en familieleden zeiden dat de jongeman met één schot op het hoofd zelfmoord had gepleegd.

In zijn laatste bericht op Facebook, een paar uur voordat hij zijn leven kostte, schreef Alajoury dat zijn zelfmoord erop gericht was ‘redding’ te zoeken. Hij schreef ook dat ‘klagen bij iedereen behalve God een daad van vernedering was’. Alajoury’s woorden worden door veel Palestijnen gezien als impliciete kritiek op Hamas vanwege het feit dat ze de levensomstandigheden in de Gazastrook niet hebben verbeterd en het voortdurende hardhandig optreden tegen jonge activisten die campagne voeren voor een beter leven, democratie en vrijheid van meningsuiting.

Ramzi Mahmoud Suleiman, een vriend van Alajoury, zei dat Alajoury zwaar had geleden onder de onderdrukkende maatregelen van Hamas. Suleiman zei dat Alajoury was vastgehouden door de veiligheidstroepen van Hamas, die bij herhaling zijn huis hadden overvallen. Een andere vriend, Shaher al-Habbash, onthulde dat Alajoury vaak het doelwit was van Hamas vanwege zijn politieke en sociale activiteiten in de Gazastrook.

‘De interne veiligheidstroepen van Hamas hebben hem verschillende keren gearresteerd’, zei al-Habbash. ‘Ze vielen zijn ouderlijk huis aan en vernederden hem tijdens zijn ondervraging in Hamas-gevangenissen. Ze vielen zelfs het huis binnen tijdens de bruiloft van zijn zus; dit zat hem erg dwars.’

Alajoury was de vierde Palestijn die vorige week zelfmoord pleegde in de Gazastrook. Daar zijn de afgelopen weken verschillende andere gevallen van zelfmoordpogingen geregistreerd. In plaats van het probleem aan te pakken, probeert Hamas nu de tragische dood van Alajoury onder het tapijt te vegen.

Sommige Palestijnen die zijn begrafenis bijwoonden of het familiehuis bezochten om condoleances aan te bieden, zijn aangehouden door veiligheidsagenten en milities van Hamas. Een Palestijn, Basim Othman, schreef op Facebook dat zijn broer, Fadi, en drie andere mannen werden ‘ontvoerd’ door leden van de militaire vleugel van Hamas, Ezaddin al-Qassem, na het bijwonen van de begrafenis.

‘Onze boodschap is duidelijk: Hamas is een terroristische organisatie’, schreef Othman. ‘We zullen de ontvoerders en hun families een lesje leren.’ Een andere Palestijn, Ramez Mahmoud, schreef op zijn Facebook-pagina dat hij na de begrafenis van Alajoury was ontsnapt aan een ontvoeringspoging van de Hamas-milities.

‘Ik heb zojuist een poging tot ontvoering overleefd door veiligheidstroepen van Hamas en zijn militaire vleugel’, zei Mahmoud. ‘Ze hebben mijn vriend, journalist Yusef Hassan en anderen die de familie Alajoury kwamen condoleren, ontvoerd.’ Een Palestijnse mensenrechtengroep veroordeelde het harde optreden van Hamas tegen Alajoury’s vrienden en anderen.

Hamas wijst, na 13 jaar criminele nalatigheid, de verantwoordelijkheid voor het welzijn van haar mensen af. Verbazingwekkend genoeg slaagt het er nog steeds in de wereld ervan te overtuigen dat Israël verantwoordelijk is voor de ellende van zijn eigen volk.

Deze handige en giftige leugen stelt het in staat geld en wapens van zijn vrienden in Iran en Hezbollah te blijven ontvangen om de greep op de Gazastrook te verstevigen. Voor Hamas is jihad (heilige oorlog), niet een fatsoenlijk leven voor zijn mensen, waar het om gaat. Tragisch genoeg lijkt het erop dat jonge Palestijnen in Gaza de boodschap luid en duidelijk krijgen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Why are Palestinians Committing Suicide?” van 9 juli 2020 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikel van Oliver Holmes “Hamas violently suppresses Gaza economic protests” van 21 maart 2019 op de site van The Guardian

♦ naar een artikel van Adam Rasgon “7 reporters held, ‘brutally beaten’ by Hamas for covering Gaza protests” van 17 maart 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelRare Gaza Strip protest against Hamas ends in familiar way: violence” van 21 juni 2018 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Waarom plegen in de Gazastrook zoveel Palestijnen zelfmoord?

 1. Waarom plegen zoveel palestijnen in Gaza zelfmoord?

  Deze gehersenspoelde kinderen van de ‘arme sloeber palestijnen (natuurlijk niet die van de regeringsleider, functionarissen & vrienden) plegen zelfmoord omdat hen sinds geboorte word voortgehouden dat het leven zonder de terugkeer naar Israel geen zin heeft.

  Hen word geleerd (in samenwerking & gefinancierd door ‘mensenrechten’ NGO’s, EU, Iran & Qatar) dat het leven na de dood hen in het paradijs brengt en na een terreuractie zelfs een speciale status daar.

  Verder zien zij dat hun leiders in luxe & weelde leven terwijl zij zich mogen opofferen voor de ”heilige zaak’.

  Hoe jammer is het dan dat al deze nieuwe Belgen hun ‘heilige zaak’ verder vanuit hier zullen voeren gesteund door een begripvolle Belgische regering.

  Het daarom niet voor niets dat de Belgische regering zo obsessief anti Israel is. Er bestaat geen vacuum en alles heeft een reden.

  I.p.v. deze mensen te helpen/steunen van deze terreur regering af te komen en hun eigen gebied op te bouwen en te leren dat het beter is om in vrede met de buren te leven…..steunt/financiert de Belgische Staat & EU dit foute narratief.

  Mijn vraag is nu….

  Dat in Gaza deze desperate mensen zonder enig toekomstperspectief dit doen is nog uit te leggen

  Toch benieuwd wat Belgie, als luxe land met de meeste zelfmoorden in de EU, voor excuus heeft.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.