Online eerbetoon voor ‘Spaanse Schindler’, die ca. 5.200 Hongaarse joden redde tijdens WO II

Ángel Sanz Briz (1910-1980), een Spaanse diplomaat die naar verluidt meer dan 5.000 Joden redde van de nazi-vervolging in Hongarije, kreeg 40 jaar na zijn dood een online eerbetoon.

Sanz Briz werd in 1944 op een diplomatieke post in Hongarije benoemd. Toen de Holocaust daar verergerde, bood hij aan om Joden van Spaanse afkomst te beschermen en hen Spaanse paspoorten te brengen.

Hij kreeg de toestemming van de Hongaarse autoriteiten om 200 Spaanse joden in staat te stellen ze te ontvangen, maar hij veranderde dat in 200 families en bleef het aantal verhogen, volgens Yad Vashem, het Israëlische Holocaust-museum dat hem in 1966 erkende als Rechtvaardige onder de Naties

Er wordt aangenomen dat Briz in de laatste zeven maanden van 1944 vervalste Spaanse documenten heeft afgegeven aan 5.200 joden.

Het eerbetoon van donderdag, dat werd georganiseerd door de opperste sefardische rabbijn van Buenos Aires, Isaac Sacca, werd georganiseerd door Menora, een Argentijnse sefardische instelling, met de steun van het Centre Sefarad Israel in Spanje, de Argentijns-joodse politieke overkoepelende groep DAIA en de Federatie van Joodse gemeenschappen in Spanje of FCJE.

Onder de aanwezige waren Sanz Briz’s dochter Angela; een overlevende van de Holocaust, Eva Bohrer; en de Spaanse ambassadeur in Argentinië, Javier Sandomingo. Zijn dochter Angela Sanz Briz zei na de gebeurtenis:

Mijn vader dacht dat wat hij in Boedapest had gedaan het belangrijkste en meest lonende was in zijn leven. Hij vond ook dat hij gewoon zijn plicht had gedaan, dat hij niet de andere kant op kon kijken. En hij gebruikte daarvoor alle middelen waarover hij beschikt. Hij had nooit erkenning verwacht of gedacht dat hij die moest hebben.

Sanz Briz stierf op 11 juni 1980 in Rome. In 1991 werd hij erkend door het Holocaust Museum Yad Vashem van de staat Israël, die zijn familie de titel van Rechtvaardige Onder de Naties gaf. In 1994 schonk de regering van Hongarije hem het Kruis van de Orde van Verdienste van de Republiek Hongarije. In 2015 werd een straat in Boedapest ter ere van hem hernoemd tot Angel Sanz Briz Avenue

Video: La lista de Ángel Sanz Briz,
el Oskar Schindler español


Bronnen:

♦ naar een artikel “‘Spanish Schindler,’ who reportedly saved over 5,000 Jews during WWII, given online tribute” van 10 juli 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.