Hamascommandant van de Gazaanse ‘zeemacht’ ontvlucht Gaza naar Israël

Plaatje hierboven: Een eenheid van gewapende kikvorsmannen van de Al Qassam Brigades (Hamas) op onderwater training [beeldbron: Qassam Brigades/Hamas]

De Palestijnse terreurgroep Hamas zei zaterdag dat een hoge marinecommandant in haar gewapende vleugel, de Izz ad-Din al-Qassam Brigades, de Gazastrook naar Israël was ontvlucht nadat vermoedens waren gerezen dat hij voor Israël werkte als een zogenaamde ‘collaborateur’. Die term wordt gewoonlijk gebruikt om een ​​persoon aan te duiden waarvan wordt vermoed dat hij informatie of inlichtingen deelt met Israël.

De functionaris, Mohammed Omar Abu Ajwa, die naar verluidt toezicht had gehouden op de duikerseenheid van de groep, ontvluchtte de door Hamas geregeerde Gazastrook op een Israëlische militaire boot in het bezit van een laptop, contant geld, bewakingsapparatuur en ‘geheime, gevaarlijke documenten’, volgens een mediabericht dat ‘bronnen’ noemt op de Palestijnse nieuwssite Amad media, een organisatie die naar verluidt dicht bij de verbannen Fatah-commandant Mohammad Dahlan staat.

Het rapport werd opgepikt door Israëls nieuws op Channel 12 en Channel 13. In het rapport stond dat de ontdekking senior Hamas-leiders in een ‘staat van hysterie’ bracht toen de groep een onderzoek startte en tientallen arrestaties verrichtte op zoek naar meer verdachten in het vermeende spionagenetwerk. Ongeveer een half miljoen dollar en uitgebreide uitrusting werden in beslag genomen bij een niet-gespecificeerde inval, aldus het rapport.

Dit was de tweede hoge Hamas-commandant die onlangs werd verdacht van het helpen van de Joodse staat, aldus het rapport. Een eerdere verdachte, genaamd ‘Mahmoud’, zou de leiding hebben gehad over de communicatienetwerken voor de wijk Gaza City in Shejaiya, een bolwerk van Hamas, en zou sinds 2009 voor Israël werken.

Volgens het rapport werd de 32-jarige ‘Mahmoud’ gearresteerd door Hamas en beschuldigd van spionage voor Israël. Hamas kondigt routinematig arrestaties aan van vermoedelijke ‘collaborateurs’ met de Joodse staat in de Palestijnse enclave, van wie velen ter dood zijn veroordeeld.


Bronnen:

♦ naar een artikelSenior Hamas commander flees Gaza aboard an IDF boat” van 11 juli 2020 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelHamas naval commander, suspected ‘collaborator,’ flees Gaza to Israel – report” van 11 juli 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelReport: Israel succeeded in infiltrating Hamas leadership” van 11 juli 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.