Seksindustrie in Israël aan banden gelegd: ‘naar de hoeren gaan’ is voortaan illegaal en strafbaar

Over de bezwaren van sommige overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties is een nieuwe Israëlische wet van kracht geworden die het illegaal maakt om de diensten van een prostituee te zoeken. Met deze wet worden niét de prostituees worden gestraft maar wel hun ‘klanten’.

Onder de voorwaarden van de wet die vrijdag van kracht werd, zullen overtreders voor het eerst een boete krijgen van ongeveer $ 530, meldde The Times of Israel. Als de dader de misdaad binnen twee jaar opnieuw herhaalt, wordt het bedrag van de boete verdubbeld.

LGBTQ en vrouwenrechtenorganisaties hadden getracht de uitvoering van de wet uit te stellen, evenals de minister van Empowerment en Vooruitgang Orly Levy-Abekasis en het ministerie van Openbare Veiligheid.

Vrouwen en mannen die de prostitutiecyclus binnengaan om de kost te verdienen, kunnen er niet uit wegkomen als de autoriteiten geen helpende hand uitsteken“, zegt Hila Peer, voorzitter van Aguda-The Association for LGBTQ Equality in Israel, een van de verschillende groepen die een petitie hebben ingediend Israëlisch Hooggerechtshof om de implementatie uit te stellen.

Maar minister van Justitie Avi Nissenkorn weigerde de wetgeving nog laner op te schorten. “Vrouwen zijn geen eigendom en hun lichaam is niet te huur voor om het even welke prijs“, twitterde Nissenkorn vrijdag en hij voegde eraan toe:

Ondanks druk was ik het er niet mee eens om de toepassing van de wet die het gebruik van prostitutie verbiedt uit te stellen en deze is vandaag in werking getreden. Voor het eerst hebben we een algemeen strafrechtelijk verbod en handhavingsmaatregelen opgelegd die geleidelijk zullen worden genomen tegen consumenten van prostitutiediensten. Tegelijkertijd zullen er verschillende rehabilitatieoplossingen worden geboden om de vrouwen dit uit prostitutie cirkel willen stappen, te helpen. 

De nieuwe wet maakt deel uit van een bredere overheidsinspanning om seksdiensten in Israël te verbieden. Vorig jaar publiceerde de toenmalige advocaat Shai Nitzan een richtlijn over de handhaving van prostitutiewetten, waarbij lapdances als prostitutie worden beschouwd als er intiem contact is tussen de danser en de cliënt.

De politie begon toen een breed optreden tegen stripclubs en vaardigde in februari bevel uit tot sluiting van de laatste drie gewrichten van Tel Aviv. De stripclub Pussycat in Tel Aviv, werd gesloten in een afzonderlijke juridische en gemeentelijke financieringsstrijd te midden van beschuldigingen dat het illegaal een bordeel te leiden en is tegenwoordig een Joods waardencentrum en centrum voor sociaal activisme.

Prostitutie in Israël
Prostitutie, het oudste beroep in de wereld, wordt tot op heden in Israël gedoogd, dwz. er is (nog) geen wet in Israël die prostitutie verbiedt, maar dat kan dus wel veranderen conform de wensen van het huidige conservatieve kabinet.

Volgens een onderzoek naar 100 landen door ProCon.org is prostitutie illegaal en strafbaar (door opsluiting, foltering en zelfs executie) in de landen van islam zoals Afghanistan, Egypte, Iran, Irak, Jordanië, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Enkel in Indonesië (ca. 87 % islam) waar een ‘moderne’ vorm van de Soennitische islam wordt beleden wordt prostitutie gedoogd. Ook in de Arabische gebieden in Gaza, Judea & Samaria is prostitutie verboden.

Volgens een vorig jaar vrijgegeven rapport van het Ministerie van Sociale Zaken, het eerste in zijn soort, zijn er tussen de 11.420 en 12.730 sekswerkers aan de slag in Israël, in een sector waar ongeveer 1,2 miljard sjekels circuleert. 95% van de prostituees zijn vrouwen en 89% is ouder dan 18 jaar. Tussen 970 en 1260 personen (11%) zijn minderjarig.

Ongeveer 97% van de vrouwelijk prostitueés zijn Israëlische staatsburgers en 86% van hen is Joods. De meesten zijn ouder dan 30 jaar (70%) en hebben minstens één kind (62%). De meerderheid ging de prostitutie in als gevolg van financiële moeilijkheden (66%) en 7% vanwege drugsverslaving. Een vijfde van hen is afgestudeerd aan een universiteit.

De prostitutie industrie in Israel


Bronnen:

♦ naar een artikelProstitution is now a crime amid coronavirus unemployment wave” van 12 juli 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelSeeking prostitution services is now illegal in Israel” van 10 juli 2020 en een artikelHow Tel Aviv’s Pussycat strip club became a Jewish values center” van 18 oktober 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIsrael outlaws solicitation of prostitution” van 10 juli 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelThe sex industry….a lucrative economy, but for who?” van 1 mei 2012 op de site van Israel Today

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.