Israël’s soevereiniteitsplan is niet in strijd met het internationaal recht, zeggen juristen

Plaatje hierboven: Antisemitische cartoon van de Braziliaans-Libanese tekenaar Carlos Latuff over het soevereiniteitsplan van de VS en Israël dat het zgn. ‘Recht op Terukeer” van 13,5 miljoen nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen naar Israël zou uithollen [beeldbron: Al-Awda]

Ongeveer 100 juridische experts uit Israël en de rest van de wereld hebben deze week een brief gestuurd aan premier Benjamin Netanyahu, waarin zij stellen dat het negeren van de aanspraken van Israël met betrekking tot het plan om de soevereiniteit uit te breiden tot grote delen van Judea en Samaria en de Jordaanvallei, “verkeerd is en intellectueel oneerlijk.”

Die beslissing, zo schreven ze, is niet in strijd met het internationaal recht. Het controversiële bod op soevereiniteit werd ingediend als onderdeel van het Amerikaanse vredesplan voor het Midden-Oosten, dat in januari werd uitgerold, en voorziet in de toepassing van de Israëlische wet op ongeveer 30% van Judea en Samaria.

Het plan botste op felle bezwaren van de Palestijnse Autoriteit, dat ervoor waarschuwde dat het doorzetten van dit plan de Oslo-akkoorden van 1993 – de basis voor het Israëlisch-Palestijnse vredesproces – in wezen ongeldig zou maken.

De Verenigde Naties en de Europese Unie hebben de Israëliërs ook gewaarschuwd om niet verder te gaan met hun plan, door te zeggen dat het in strijd is met het internationaal recht en het toch al stervende regionale vredesproces zo goed als teniet zou doen.

In de brief, geschreven door leden van het International Legal Forum, stond dat

[..] de soevereine status van de Westelijke Jordaanoever al lang controversieel is. Naast de denkrichting die beweert dat de Palestijnse staat de soevereiniteit over de Westelijke Jordaanoever heeft, is er ook een denkrichting die beweert dat Israël feitelijk wettelijke territoriale soevereiniteit heeft op de Westelijke Jordaanoever.

“De vraag wie soeverein is over Judea en Samaria is eerder een politieke dan een juridische kwestie,” vervolgt de brief en ook:

De beweringen dat de toepassing van de Israëlische wet, jurisdictie en bestuur over de gebieden verwant is aan ‘eenzijdige annexatie’ die zal resulteren in ‘internationaal onrecht’ zijn bedrieglijk en vooringenomen. Het beslissen over de wettigheid van een dergelijk beleid, terwijl de claims van één partij worden genegeerd [ Israël], is ‘verkeerd en intellectueel oneerlijk’.

Het International Legal Forum is “een proactief juridisch centrum zonder winstoogmerk voor meer dan 3.000 advocaten, organisaties en activisten van over de hele wereld, die deelnemen aan de juridische strijd tegen terreur, antisemitisme en de BDS-beweging”, aldus de website.

Oprichter en directeur Adv. Yifa Segal van de ILF vertelde aan Israel Hayom dat

[..] het tijd is om voor eens en altijd het verschil te maken tussen politiek discours en juridisch discours. Israël schendt het internationaal recht niet door het soevereiniteitsplan na te streven.

Mahmoud Abbas en Saeb Erekat onthullen
het annexatieplan van de Palestijnse Autoriteit en de PLO:
Israël vervangen door ‘Palestina’


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ariel Kahana “Sovereignty not contrary to international law, jurists say” van 10 juli 2020 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Israël’s soevereiniteitsplan is niet in strijd met het internationaal recht, zeggen juristen

 1. Israel is niet in strijd met het Internationale Recht door de soevereiniteit te reclaimen van Judea & Samaria!

  Wisten we al lang!

  Het is de Internationale gemeenschap die daar maar stoïcijns op blijft hameren, ondanks alle getekende documenten die het tegendeel bewijzen.

  Het is de Internationale Gemeenschap die via flagrante leugens Israel haar Internationaal & Moreel recht probeert te ontzeggen.

  Dit ruikt verdacht veel naar bias tegen die énige Joodse staat, temeer daar dezelfde regels niet worden gebruikt tegen landen die inderdaad andere gebieden bezet houden.

  Het is niet omdat je dezelfde leugens blijft herhalen, dat ze opééns waarheid worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.