Rabbi Daniel Zion en de redding van de Bulgaarse Joden

Er waren veel helden onder het Joodse volk die er alles aan deden om hun volk te redden tijdens de Holocaust. Het waren echter de nazi’s die vrijwel alles met betrekking tot de joden beheersten en zij bepaalden het lot van miljoenen. Het tragische resultaat hiervan was de dood van 6 miljoen Joden in de vernietigingskampen.

Een duidelijk en lichtend voorbeeld van hoe Joden elkaar hielpen was Rabbi Daniel Zion, een van de opperrabbijnen van Bulgarije tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rabbi Zion was uitgesproken in de verdediging van zijn volk en was vaak het doelwit van vervolging.

Na de Balkanoorlog van 1912 immigreerden duizenden Joden in Bulgarije. De gemeenschap groeide en er waren meer rabbi’s nodig. In 1918 deed men vanuit Sofia aan Thessaloniki een oproep om rabbi’s te sturen. Het hoofd van de jesjiva in Thessaloniki zond in 1918 de toen 35-jarige Daniel Zion (1883-1979) om de gemeenschap in Sofia te dienen.

De donkere wolken boven de Bulgaarse Joden bleven zich verzamelen. De Bulgaarse koning had vaak getoond dat hij bereid was mee te gaan met alles wat de Duitsers hem vroegen te doen. Alle wetten en besluiten betreffende de jodenvervolging in Bulgarije, Thracië en Macedonië werden door de koning ondertekend.

Een bijna ramp werd begin maart 1943 afgewend toen Dimitar Peshev een geheim bevel kreeg om 20.000 Joden uit Bulgarije, Thracië en Macedonië te deporteren. Peshev, de vice-voorzitter van het parlement, werd geïnformeerd over de geplande deportaties en hij dwong de regering om het uit te stellen. Dit redde echter niet de 11.383 Joden die vanuit de gebieden Thracië en Macedonië naar Treblinka werden gestuurd.

Toen Nazi-Duitsland Bulgarije bezette, werd Rabbi Zion, als opperrabbijn en spiritueel leider van de Joodse gemeenschap in Bulgarije, het voorwerp van vervolging en spot. Bij een bepaalde gelegenheid werd hij meegenomen en in het openbaar gegeseld voor de Grote Synagoge van Sofia.

Rabbi Zion had een sterke vriendschap opgebouwd met Metropolitan Stephen, het hoofd van de kerk in Bulgarije. Als gevolg van hun relatie bleef Metropolitan Stephen een groot voorstander van de Joodse gemeenschap. Toen er heftige discussies ontstonden over het verschepen van Bulgaarse Joden naar Duitsland, schreven Rabbi Zion en zijn secretaris, A. A. Anski, een brief aan de koning van Bulgarije.

In de brief smeekte Rabbi Zion de koning om niet toe te staan ​​dat de Joodse gemeenschap uit Bulgarije zou worden verdreven. Rav Zion schreef in deze brief dat hij Yeshua in een visioen had gezien, en Yeshua zei hem de koning te waarschuwen het Joodse volk niet aan de nazi’s te leveren.

De volgende dag ging de koning naar Duitsland voor een ontmoeting met de nazi-regering en Hitler zelf. Koning Boris van Bulgarije hield stand en onderwierp zich niet aan de nazi-druk om Bulgaarse joden naar de vernietigingskampen van Polen en Duitsland te brengen. Rabbi Daniel Zion kon tijdens de oorlog veel Bulgaarse joden blijven redden.

En hoewel de regering van Bulgarije in september 1944 tot de Russen viel, bleef Rav Zion de leider en opperrabbijn van Bulgarije tot 1949, toen hij en het grootste deel van de Bulgaars-Joodse gemeenschap naar Israël emigreerden. In Israël bleef Rabbi Zion de Bulgaarse joden dienen en werd hij de opperrabbijn van Jaffa. In 1954 nodigde de opperrabbijn van Israël, Samuel Toledano, Rabbi Daniel uit als rechter in het rabbijnse hof van Jeruzalem.

Toen Rabbi Daniel Zion (geb. 1883) in 1979 op 96-jarige leeftijd overleed, gaf de Bulgaars-Joodse gemeenschap in Israël hem een ​​volledige begrafenis met militaire en staatsprijzen. Zijn kist stond in het centrum van Jaffa met een militaire bewaker en werd ’s middags door mannen de hele weg naar de begraafplaats van Holon gedragen.

Twee leiders van de onafhankelijke orthodoxe kerk (de grootste kerk van Bulgarije), die joden hebben gered tijdens de holocaust,werden in 2002 door in Yad Vashem bgenoemd als rechtvaardige onder de naties. Bisschop Metropolitan Stephan, het hoofd van de Sofian-kerk, die tijdens de Holocaust de hoogste Bulgaarse kerkfunctionaris was en Metropolitan Kiril, het hoofd van de kerk in de Bulgaarse stad Plovdiv.

Zij streden krachtig tegen het anti-joodse beleid van het Bulgaarse regime en namen samen met Rabbi Daniel Zion actief maatregelen tegen het beleid om de Joden van Bulgarije te deporteren en over te dragen aan de Duitsers.

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog woonden er 48.565 Joden in Bulgarije. Die gemeenschap was tegen 1941 aangegroeid tot ca. 60.000 door vluchtende Joden uit omringende gebieden. Na de oorlog vertrok het grootste deel van de joodse bevolking naar Israël, waardoor er vandaag slechts ongeveer duizend joden in Bulgarije woonden (1162 volgens de telling van 2011).

Volgens de statistieken van de Israëlische regering zijn tussen 1948 en 2006 43.961 mensen uit Bulgarije naar Israël geëmigreerd, waarmee de Bulgaarse joden na de Sovjet-Unie, Roemenië en Polen de op drie na grootste groep uit een Europees land zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Russ en Dora Draper “Saving Bulgarian Jews: Rabbi Daniel Zion on the 75th anniversary of the date originally set for the first deportation of Jews from Bulgaria” van 10 maart 2018 op de site van Saving Bulgarian Jews

♦ naar een artikel van Joseph Shulam “Rabbi Daniel Zion en de redding van de Bulgaarse Joden” van 7 juni 2020 op de site van Hadderech.nl

♦ naar een artikel van David Lazarus “The Rabbi Saves His People; Rabbi Daniel Zion, the late Chief Rabbi of Bulgaria, is one of Messianic Judaism’s greatest heroes” van 1 oktober 2017 op de site van Israel Today

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.