Erdogan islamiseert Turkije: christen Hagia Sophia wordt na 86 jaar opnieuw een moskee

De eerste gebeden zullen worden gehouden in de Turkse Hagia Sophia op 24 juli a.s. zei president Tayyip Erdogan vrijdag, nadat hij had verklaard dat het oude monument opnieuw een moskee was na een rechterlijke uitspraak waarbij de status van museum werd ingetrokken.

De Hagia Sophia is de voormalige Grieks-orthodox-christelijke patriarchale kathedraal, later een Ottomaanse Keizerlijke moskee en is sinds 1453 een museum (Ayasofya Müzesi) in Istanboel, Turkije en staat bekend om zijn grote koepel.

Erdogan zei dat de Hagia Sophia open zou blijven voor moslims, christenen en buitenlanders, maar voegde eraan toe dat Turkije zijn soevereine recht had uitgeoefend door het om te bouwen tot een moskee en kritiek op de beweging zou interpreteren als een aanval op zijn onafhankelijkheid.

Hij ondertekende het decreet dat de Hagia Sophia in Istanbul opende als een moskee op vrijdag nadat een Turkse rechtbank een regeringsdecreet van 1934 dat het in een museum had veranderd, nietig verklaarde, en oordeelde dat het onwettig was en de weg vrijmaakte voor de conversie van het gebouw tot moskee, ondanks internationale waarschuwingen tegen een dergelijk besluit.

Erdogan deelde op zijn Twitter-feed een kopie van het decreet dat hij had ondertekend, waarin stond dat het besluit was genomen om de controle over de Ayasofya-moskee, zoals deze in het Turks bekend is, over te dragen aan het religieuze directoraat van het land en het opnieuw te openen voor aanbidding.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat het ‘teleurgesteld’ was door het besluit van de Turkse regering om de status van de Hagia Sophia te wijzigen. Morgan Ortagus, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei in een verklaring:

We begrijpen dat de Turkse regering zich blijft inzetten om de toegang tot de Hagia Sophia voor alle bezoekers toegankelijk te houden, en we kijken uit naar haar plannen om de Hagia Sophia te blijven beheren om ervoor te zorgen dat deze toegankelijk blijft zonder belemmering voor iedereen.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis veroordeelde de beslissing ook ‘op de meest intense manier en zei in een schriftelijke verklaring’:

Dit is een keuze die iedereen beledigt die het monument ook als werelderfgoed erkent. En het heeft natuurlijk niet alleen gevolgen voor de betrekkingen tussen Turkije en Griekenland, maar ook voor de betrekkingen met de Europese Unie.

De Hagia Sophia is bijna 1500 jaar oud en diende als een van de meest verheven zetels van de christelijke en vervolgens de islamitische eredienst in de wereld, wat betekent dat elke verandering in haar status een diepgaande impact zal hebben op volgelingen van beide religies. Het staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hier zijn de belangrijkste feiten van de geschiedenis van Hagia Sophia, de campagne om haar status te veranderen en verklaringen van religieuze en politieke leiders over haar lot.

Twee geloven
De Hagia Sophia, of ‘goddelijke wijsheid’ in het Grieks, werd in 537 voltooid door de Byzantijnse keizer Justinianus. De enorme koepelvormige structuur keek uit over de haven van de Gouden Hoorn en de toegang tot de Bosporus vanuit het hart van Constantinopel. Het was het centrum van het orthodoxe christendom en bleef eeuwenlang de grootste kerk ter wereld.

De Hagia Sophia bleef onder Byzantijnse controle – behalve voor een korte bezetting door kruisvaarders in de 13e eeuw – totdat de stad werd veroverd door de islamitische troepen van de Ottomaanse sultan Mehmet de Veroveraar, die haar in een moskee veranderde.

De Ottomanen bouwden vier minaretten, bedekten de christelijke iconen van Hagia Sophia en lichtgevende gouden mozaïeken, en installeerden enorme zwarte panelen versierd met de namen van God, de profeet Mohammed en islamitische kaliefen in Arabische kalligrafie.

In 1934 veranderde de eerste president van Turkije, Mustafa Kemal Ataturk, die een seculiere republiek uit het verslagen Ottomaanse rijk smeedde, de Hagia Sophia tot een museum dat nu jaarlijks door miljoenen toeristen wordt bezocht. Sommige mensen willen dat nu veranderen.

Een vervalsing?
Een Turkse vereniging die zich inzet om van de Hagia Sophia opnieuw een moskee te maken, heeft de afgelopen 15 jaar verschillende keren op Turkse rechtbanken gedrukt om het decreet van Ataturk nietig te verklaren.

In de laatste campagne vertelde het de Turkse hoogste rechtbank dat de regering van Ataturk niet het recht had om de wensen van Sultan Mehmet terzijde te schuiven – en suggereerde zelfs dat de handtekening van de president op het document was vervalst.

Dat argument was gebaseerd op een discrepantie in de handtekening van Ataturk op het edict, rond dezelfde tijd dat hij zijn achternaam aannam, van zijn handtekening op volgende documenten. Erdogan, die voorstander was van de islam en religieuze naleving tijdens zijn 17-jarige bewind, steunde de Hagia Sophia-campagne en zei dat moslims daar opnieuw moeten kunnen bidden en de kwestie – die populair is bij veel vrome AKP-stemmende Turken – ter sprake brengt tijdens lokale verkiezingen van vorig jaar.

De Turkse enquêteur Metropoll ontdekte dat 44% van de respondenten van mening is dat de Hagia Sophia op de agenda is gezet om de aandacht van de kiezers af te leiden van de economische ellende in Turkije. De pro-regering krant Hurriyet meldde vorige maand dat Erdogan al had bevolen dat de status moest worden gewijzigd, maar dat toeristen nog steeds de Hagia Sophia als moskee zouden kunnen bezoeken en dat de kwestie zorgvuldig zou worden behandeld.

Reacties
Buiten Turkije heeft het vooruitzicht op verandering een alarmbel doen rinkelen.

♦ De oecumenische patriarch Bartholomew, spiritueel hoofd van 300 miljoen orthodoxe christenen, zei dat het veranderen van de status van de Hagia Sophia de oosterse en westerse wereld zou breken. De Russisch-orthodoxe kerk zei dat het onaanvaardbaar was om er een moskee van te maken.

♦ De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei dat elke verandering haar vermogen zou verminderen ‘om de mensheid te dienen als een broodnodige brug tussen die van verschillende geloofstradities en culturen’.

♦ Buurland Griekenland, een overwegend orthodox land, zei dat Turkije het risico liep een ‘enorme emotionele kloof’ te openen met christelijke landen als het een gebouw ombouwde dat centraal stond in het Grieks sprekende Byzantijnse rijk en de orthodoxe kerk.

♦ Turkije heeft kritiek geuit op wat het zegt over buitenlandse inmenging. ‘Dit is een kwestie van nationale soevereiniteit’, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. ‘Wat belangrijk is, is wat het Turkse volk wil.’


Bronnen:

♦ naar een artikelErdogan says first prayers in Hagia Sophia on July 24” van 10 juli 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Burak Bekdil “Turkey’s Demographics Defy Erdoğan’s Designs” van 10 juli 2020 op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA)

♦ een artikel op deze blogHoe de Hagia Sophia op deze dag in 1453 een moskee werd” van 31 mei 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.