Andermaal explosies en stroomuitval gemeld nabij Teheran in Iran

Plaatje hierboven: Kerncentrale Natanz, Iran, 8 juli 2020. Een satellietbeeld toont een close-up van het beschadigde gebouw. Driekwart van de assemblagehal van centrifuges is vernietigd en wellicht onherstelbaar [beeldbron: Reuters/J-Post]

Een explosie veroorzaakte een schok in het westen van Teheran in de vroege uren van vrijdagochtend, wat leidde tot wijdverbreide stroomstoringen in twee woonwijken, meldden de media van de Islamitische Republiek.

De exacte locatie van de explosie, de derde in zoveel weken, was onduidelijk, maar er zijn verschillende bekende militaire en trainingsfaciliteiten in het gebied, waarvan westerse analisten zeiden dat ze het doelwit van sabotage zouden kunnen zijn.

De explosie is een andere in een reeks mysterieuze ‘incidenten’ die de afgelopen weken gevoelige Iraanse sites teisteren. Buitenlandse experts hebben al afgedekt dat de incidenten het gevolg kunnen zijn van een Israëlische campagne om het nucleaire programma van Teheran te ondermijnen.

Premier Benjamin Netanyahu heeft geen commentaar gegeven op de incidenten in Iran, maar minister van Defensie Benny Gantz verwierp op zondag tegen Army Radio deze speculaties en zei dat niet alles wat er in Iran gebeurt aan de Joodse staat kan worden toegeschreven:

Niet elk incident dat zich in Iran voordoet, heeft noodzakelijkerwijs iets met ons te maken. Al die systemen zijn complex, ze hebben zeer hoge veiligheidsbeperkingen en ik weet niet zeker of ze altijd weten hoe ze moeten worden onderhouden.

Op dinsdag heeft een explosie naar verluidt een fabriek ten zuiden van Teheran beschadigd. Volgens berichten in de Iraanse media zijn twee mensen gedood en drie gewond geraakt bij de explosie in de Sepahan Bresh-fabriek in het district Kahrizak. Op zaterdag beschadigde een explosie naar verluidt een energiecentrale in de Iraanse stad Ahvaz.

Een paar uur later zeiden Iraanse media dat een chloorgaslek in een petrochemisch centrum in het zuidoosten van Iran de schuld was. Op 2 juli beschadigde een explosie de nucleaire faciliteit in Natanz in Iran en een week eerder werd er een explosie gemeld in het militaire complex Parchin, waarvan defensieanalisten denken dat het een ondergronds tunnelsysteem en raketproductiefaciliteiten heeft.

Dinsdag beschuldigde Iran Israël van deze incidenten en riep het op om actie te ondernemen na de schade aan de Natanz-faciliteit.  Regeringswoordvoerder Ali Rabiei tijdens een persconferentie:

Deze methode die Israël gebruikt, is gevaarlijk en kan zich overal ter wereld verspreiden. De internationale gemeenschap moet reageren en grenzen stellen aan deze gevaarlijke acties van het zionistische regime.

De Iraanse opperste leider Ayatollah Ali Khamenei dreigde met vergelding tegen iedereen die zijn land op welke manier dan ook aanviel, en verklaarde dat het nucleaire programma van Iran ‘niet te stoppen’ was. Israëlische media meldden vorige week dat het land zich schrap zette voor mogelijke vergelding door Teheran als het vaststelt dat Jeruzalem achter de explosies zat.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Neta Bar en Shahar Klaiman “Explosion heard in western Tehran, latest in series of blasts to shake Iran” van 10 juli 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Tzifre Joffre “Explosions, power outages reported near Tehran” van 10 juli 2020 en een artikel van Yonah Jeremy Bob “Three-quarters of Natanz centrifuge assembly hall destroyed – nuke experts” van 9 juli 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Andermaal explosies en stroomuitval gemeld nabij Teheran in Iran

  1. Ik zou zeggen, laat daar alles maar de lucht invliegen!
    Iran moet maar eens een toontje lager gaan zingen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.