Israël lanceert met succes nieuwe spionagesatelliet Horizon 16 in de ruimte

Israël heeft begin op maandag 6 juli 2020 met succes zijn Ofek 16 (Horizon 16) verkenningssatelliet gelanceerd, waarmee dit de zevende is in zijn groeiende ruimtemacht.

Met nieuwe satellietfoto’s die uitgebreide schade onthullen die op de Natanz-uraniumverrijkingssite in Iran is toegebracht door een mysterieuze explosie, en met een aantal Iraanse functionarissen die de vinger wijzen naar de westerse tegenstanders van het land, is de militaire aanwezigheid van Israël in de ruimte de afgelopen dagen steeds belangrijker geworden.

Premier Binyamin Netanyahu reageerde bijzonder tevreden op de lancering en twitterde:

We laten onze beveiligingsinspanningen geen moment los. Het succes van de Horizon 16-satelliet vergroot enorm onze mogelijkheden om te werken tegen Israëlische vijanden, vijanden in de buurt en vijanden in de verte. Het vergroot enorm onze mogelijkheden om te opereren op zee, land, lucht en in de ruimte.

De Media Line sprak met huidige en voormalige functionarissen van het ruimteprogramma van de Joodse staat, evenals met beveiligingsexperts, over wat de lancering van maandag voor de regio zou kunnen betekenen.

Itzchak Ben-Israel, voorzitter van de Israeli Space Agency zei:

Voor de duidelijkheid: Israëls investeringen in de civiele ruimtevaartindustrie zijn extreem laag. Militair doen we het iets beter, maar nog steeds niet erg goed in vergelijking met andere landen. Toch moeten we niet vergeten dat in een land als het onze, eventuele vorderingen in de militaire sector uiteindelijk in de civiele sector zullen worden gebruikt.

Sinds de lancering van zijn eerste satelliet in 1988 – en pas het achtste land dat de prestatie heeft geleverd – heeft Israël meer dan 20 civiele en militaire satellieten de ruimte in gelanceerd. Volgens defensieambtenaren zijn er al enkele signalen ontvangen van de satelliet die maandagochtend is gelanceerd en deze lijkt naar behoren te werken.

Ofek (Horizon) 16 is een elektro-optische verkenningssatelliet met ‘geavanceerde mogelijkheden’, aldus een verklaring van het Ministerie van Defensie. Gevraagd naar de hoofdverantwoordelijkheden van de nieuwe satelliet, bleef Ben-Israel op de vlakte, behalve om te zeggen dat het er is ‘om afgelegen gebieden te bewaken waarin we geïnteresseerd zijn. Iran is een voorbeeld.’

Wat betreft de speciale uitrusting die Ofek 16 zou kunnen hebben, geeft Ben-Israel – die beweert aanwezig te zijn geweest bij elke Israëlische satellietlancering – toe dat “terwijl het zijn belangrijkste missie is om foto’s te maken, er voortdurend verbeteringen en aanvullingen worden aangebracht. Elk is anders en geavanceerder. Geen enkele satelliet is een directe kopie van zijn voorganger.”

Terwijl het project werd geleid door en onder toezicht stond van de overheid, waren een handvol particuliere en civiele bedrijven betrokken bij het ontwerp, de engineering en de montage van de satelliet en zijn componenten. “Het voordeel van Israël in vergelijking met de rest van de wereld is de kosten-batenverhouding die het bereikt,’ vertelde een voormalige hoge functionaris van Israel Aerospace Industries aan The Media Line:

Wat we met onze satellieten kunnen bereiken – in verhouding tot hun grootte en kosten – is veel. Dat is wereldwijd een enorm voordeel. Het voordeel van Israël in vergelijking met de rest van de wereld is de kosten-batenverhouding die het bereikt. Wat we met onze satellieten kunnen bereiken – in verhouding tot hun grootte en kosten – is veel. Dat is wereldwijd een enorm voordeel dat de lancering van maandag zinvol is omdat het Israël in staat stelt zijn verkenningsvermogen te vermenigvuldigen. Het feit dat we een aanzienlijk aantal satellieten hebben, stelt ons in staat om dezelfde locatie met een hogere frequentie te bewaken. In plaats van bijvoorbeeld een keer per week of een keer per dag, kunnen we nu meerdere keren per dag foto’s maken van dezelfde plek. Dat is krachtig. Als je een van deze hebt, heb je geen spionagevliegtuig van de luchtmacht nodig dat levens zou riskeren, dat wordt beperkt door brandstof en andere dingen, die er misschien niet eens komen.

Er wordt algemeen aangenomen dat de nieuwe toevoeging aan de Israëlische ruimtevloot het land in staat zal stellen de bewaking en monitoring van alle vorderingen in het Iraanse nucleaire programma te verbeteren. De voormalige IAI-functionaris identificeerde enkele van de mogelijke toekomstige missies van de satelliet.

Iran is tegenwoordig op veel plaatsen betrokken – Syrië, Libanon, Jemen, Irak, Afrika, de Perzische Golf. Het is niet meer beperkt tot alleen Iran“, zei Ephraim Kam, een senior onderzoeker bij het Israëlische Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv. Desalniettemin ziet hij een relatief kleine inlichtingenrol in Iran voor de Israëlische ruimtemacht.

Aan The Media Line vertelde hij dat hij toch gelooft dat de Iraniërs zich zorgen maken:

De meeste dingen daar worden ondergronds gedaan. Dat is een van de redenen waarom ze begonnen zijn met het ontwikkelen van hun eigen satellieten. Ze gaan de hele tijd vooruit. Ze beseffen het belang ervan – zowel voor verkenningsdoeleinden als om hun raketlanceermogelijkheden te verbeteren.

In 2009 werd Iran het negende land dat met een eigen lanceerplatform een ​​in eigen land gebouwde satelliet in een baan om de aarde plaatste. Sindsdien heeft het met succes drie andere satellieten de ruimte in gelanceerd, de laatste in april van dit jaar.

Toch ziet Kam binnenkort geen vlak speelveld. “Ze vorderen al decennia constant,” zei hij over de Iraniërs. “In het begin kregen ze wat hulp van buitenaf, maar nu zijn ze redelijk onafhankelijk. We hebben echter nog steeds de overhand.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Uri Cohen “Israel Launches New Spy Satellite” van 6 juli 2020 op de site van The Media Line