Israël’s Philharmonisch ‘wereld gala’ bevat de beste muzikanten ter wereld

Plaatje hierboven: Het Israel Philharmonic Orchestra, onder leiding van Maestro Zubin Mehta, treedt op in zijn naam op het gala [beeldbron: Yeugene/Ynet News]

Een ‘global gala’-inzamelingsactie, geproduceerd door de IPO Foundation in samenwerking met de American Friends of the IPO en georganiseerd door Academy Award-winnende Hollywoodactrice Dame Helen Mirren, lanceerde deze week het huidige concertseizoen.

De videopresentatie, die een cyberaanval moest overwinnen, werd gelanceerd op 28 juni en loopt momenteel tot eind juli op de IPO-website en YouTube. Tijdens het concert spraken muzikanten van de IPO over het belang van ondersteuning door de IPO Friends-organisatie.

Dame Helen introduceerde zowel het programma als de onlangs ingehuldigd muziekdirecteur van de IPO, Maestro Lahav Shani, die de legendarische Zubin Mehta heeft vervangen – De eerste en langst zittende (sinds 1968) muziekdirecteur van de IPO. Later, tijdens een korte pauze van de muziek, droeg Mirren een gedicht voor van de Perzische dichter Rumi.

Het concert zelf begon met een eigentijds stuk dat nauwelijks een hoofdbestanddeel is van het klassieke muziekrepertoire – het nummer ‘Ladies in Lavender’, gespeeld door de Israëlische pianist Pinhas Zuckerman en zijn vrouw, Celliste Amanda Forsyth, begeleid door piano. De melodie is gecomponeerd door Nigel Hess en is eigenlijk de soundtrack van de gelijknamige film uit 2004.

De Israëlische violist Itzhak Perlman, die niet optrad, sprak kort met het publiek in het Hebreeuws. Net als Zuckerman gaf hij aan dat hij naar Israël zou komen als de reisbeperkingen worden versoepeld. Perlman werd gevolgd door de Georgische pianiste Khatia Buniatishvili, die de bekende Clair de Lune van Debussy ten gehore bracht, en pianist Yefim Bronfman die een nocturne van Chopin speelde.

Violisten Gil Shaham en Adèle Anthony voerden vervolgens een meditatie uit van de opera Thais van Jules Massennet. Het concert werd hervat na Mirren’s poëtische declamatie met Maestro Shani aan de piano, begeleid door een strijkkwartet, met een pianokwintet van Dvorak.

Een ander kwartet, het Oostenrijkse strijkkwartet, voegde zich vervolgens bij de Israëlische sopraan Chen Reiss in het nummer ‘Life is Beautiful’. Daarna volgde pianist Sir Andras Schiff met een rondo van Mozart, klarinettist Martin Fröst met het Zweedse kamerorkest met een klezmer-stuk en pianist Evgeny Kissin die de preludes voor de piano van Gershwin speelde.

Het concert werd afgesloten met een eerbetoon van Maestro Zubin Mehta en de hele IPO, onder leiding van Maestro Shani, met een beweging uit Prokofjevs symfonie nr. 5 en een laatste, opwindende vertolking van HaTikvah, Israëls volkslied.

Video: The Israel Philharmonic Global Gala 2020
hosted by Dame Helen Mirren


Bronnen:

♦ naar een artikel van Buzzy Gordon “Israel Philharmonic ‘global gala’ features world’s best musicians” van 3 juli 2020 op de site van Ynet News

Een gedachte over “Israël’s Philharmonisch ‘wereld gala’ bevat de beste muzikanten ter wereld

  1. Cultuur & klasse die zich steeds moet verdedigen tegen de doorgesnoven massa.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.