De derde golf van antisemitisme is onderweg

Plaatje hierboven: Arabische antisemitische cartoon waarin Israël [de Joodse natiestaat] wordt voorsteld als de bedenker en verspreider van het coronavirus COVID-19 over de wereld, meer bepaald de Arabieren en het door hen uitgevonden volk, aka de Palestijnen [beeldbron: JCPA]

Stel je voor dat een prestigieus internationaal onderzoeksinstituut tot de conclusie komt dat de nieuwe golf van antisemitisme voornamelijk wordt gevoed en in stand wordt gehouden door de fysieke kenmerken van de joden – bijvoorbeeld hun neus – of door hun insulariteit in relatie tot de algemene samenleving.

Het zou je zeker verbazen als, in dit geval, de media en politici de conclusie zouden aannemen en voortdurend zouden verwijzen naar de neuzen van de Joden van hun land of de Joodse familiegewoonten, die met name heel hecht zijn, de schuld geven van de verspreiding van het Coronavirus.

Zou dat legitiem zijn? Misschien, maar ik zou het als nalatig of kwaadaardig beschouwen, vooral als het afkomstig is van de mediabronnen en instellingen die beweren antisemitisme te bestrijden en te veroordelen. Omdat nalatigheid en boosaardigheid gericht tegen de staat Israël, of onwetendheid en obsessie over haar vermeende fouten, precies zijn wat de hedendaagse exponentiële groei van het wereldwijde antisemitisme veroorzaakt.

De afgelopen dagen hebben we uitstekende en serieuze discussies gehoord van goedbedoelende ambassadeurs, academici en adviseurs over antisemitisme in de Europese Unie, de Verenigde Staten en internationale organisaties. De meest vooraanstaande academische centra die zich bezighouden met antisemitisme hebben webinarconferenties gehouden omdat ze terecht verstoord zijn door de opleving ervan tijdens de pandemie van het Coronavirus.

De coronavirus pandemie heeft het klassieke middeleeuwse antisemitisme dat lang geleden tijdens de Zwarte Pest werd gezien, opnieuw opgestart. Tegenwoordig, in de tijd van een soevereine Joodse staat, is het antisemitisme opnieuw gericht op het demoniseren van Israël. Het delegeert Israël als een racistische, genocidale, apartheidsstaat.

Schokkende Palestijnse cartoons overspoelden sociale media met karikaturen van Israëlische soldaten die met COVID-19-kogels op Palestijnen schoten, of arme en bang gemaakte Palestijnen opgesloten in kooien omringd door tanks en Corona-monsters met de Davidster.

De beelden voegden zich bij de refreinen van met haat vervulde bendes die in Parijs, Brussel, New York en Washington D.C. zongen dat Israël vernietigd moest worden. ‘Israëlofoob’ antisemitisme weergalmde tijdens de massaprotesten in de Verenigde Staten, toen woedende menigten marcheerden om te protesteren tegen de moord op George Floyd door toedoen van een rechercheur.

We hoorden dat Israël en de joden verantwoordelijk waren voor de moord omdat ze Amerikaanse politieagenten opleiden. ‘Het is de bezetting, broeder, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje’ raasde de linkse politieke activist en de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) supporter, Linda Sarsour, die Israël ging beschouwen als de gemeenschappelijke vijand. In Washington, D.C., marcheerden demonstranten naar het Capitool terwijl ze reciteerden: ‘Black Lives Matter, Palestinian Lives Matter’ en ‘From the River to the Sea, Palestine is free!’

De derde golf
Nu zijn we de derde golf van het meest recente antisemitisme binnengegaan. ‘Slachting van de Joden’ [Israël] als ‘Mohammed slachtte de Yahud in Khaybar af’, was de slogan die op 28 juni 2020 in de Belgische hoofdstad werd gezongen, en de dreiging werd herhaald op pleinen over de hele wereld.

De internationale kritiek op Israël is blind voor de kwestie van de zogenaamde ‘annexatie’; De critici beschuldigen Israël er abstract van dat het tegen vrede is, terwijl het tegendeel waar is. En toch worden sancties bedreigd door de VN, de Europese Unie en al haar instellingen.

Brieven van honderden Europese intellectuelen en parlementariërs van over de hele wereld beloven de betrekkingen te verbreken en Israël te straffen als het zijn soevereiniteit durft toe te passen op 30 procent van de betwiste gebieden. Betwiste gebieden, niet ‘illegaal’ en niet ‘bezet’.

Ondertussen is 70 procent van het grondgebied voorbehouden aan de Palestijnen. De herhaalde en voortdurende dreigementen en veroordelingen van de Verenigde Naties, de Europese Unie en veel Europese staten hebben de toon en het boze timbre van een antisemitische obsessie; al die tijd doen ze alsof ze serieus vechten tegen de obsessies van de oudste haat, antisemitisme.

De basis voor de dreigementen tegen Israël is de steun van de Joodse staat aan het Amerikaanse vredesplan van president Donald Trump. Genegeerd is het cruciale onderdeel dat ‘twee staten voor twee volkeren’ biedt. Alle vredelievende instellingen moeten zich inspannen om de Palestijnen, die weigeren met Israël te onderhandelen, uit te nodigen om aan tafel te komen om een ​​oplossing te vinden.

De internationale afwijzing van een plan komt met de bewering dat het onderdeel van Israël dat 30 procent van het grondgebied beheert, een poging was om apartheid op te leggen, wat niet waar is. De implicatie van hun beschuldiging is kwaadaardig – dat Israël kwaadwillende koloniale ambities heeft om het Palestijnse volk te bezetten.

Dit is een demoniserende en delegitimerende beschuldiging, waarbij de term ‘bezetting’ wordt gebruikt als een vloek om de anti-Israëlhaat te bevorderen. De omvang van de protesten zou logisch zijn als de Palestijnen bereid waren aan de onderhandelingstafel te komen terwijl Israël doorging met een arrogant, eenzijdig gebaar.

Maar iedereen die iets weet over de geschiedenis van de Israëlisch-Palestijnse vredesonderhandelingen weet dat dit niet het geval is, noch gisteren, noch vandaag. Wat momenteel door de internationale gemeenschap wordt gepromoot, is geen discours van kritiek, dat legitiem zou zijn, maar eerder een storm van vooroordelen.

Onderzoek en opiniepeilingen in tientallen landen getuigen dat virus-geïnspireerd antisemitisme viraal is gegaan op sociale media, en het is de voortzetting van de oude samenzweringstheorieën van bloedlibellen die de joden altijd als de bron van ziekten en verspreiders stigmatiseerde.

De publieke opinie zal opnieuw surfen op deze dodelijke antisemitische golf. De premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh, promootte persoonlijk de smaad op het coronavirus door te stellen dat Israëlische soldaten en kolonisten het coronavirus bewust onder de Palestijnen hebben verspreid. Zijn woordvoerder beweerde zelfs dat de bezetting zelf het virus was en dat de joden de Palestijnen een pandemie hadden toegebracht.

Het fenomeen van de antisemitisme-plaag kwam samen met het coronavirus, dat vervolgens verweven was met opeenvolgende golven. Verantwoordelijke nationale en internationale leiders die in deze periode een standpunt hebben ingenomen in de strijd tegen antisemitisme, zijn gemobiliseerd om het idee te bestrijden dat de joden verantwoordelijk zijn voor COVID-19.

Bovendien proberen sommige leiders de samenzweringstheorieën te vernietigen dat imperialistische joden en hun rijkdom de wereld proberen te domineren. Sommigen bestrijden degenen die het geheugen van de Shoah willen vernietigen. Anderen worden geconfronteerd met neonazistische haat. En anderen richten zich op de vooroordelen van hun samenleving tegen de joden vanwege hun haat, vooroordelen en onwetendheid over het jodendom.

De politieke, diplomatieke en academische woordvoerders die veel om de adoptie en de promotie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) geven, hebben tijdens een webinarconferentie in juni 2020 de connectie tussen haat voor Israël en antisemitische haat gehandhaafd.

Katharina Von Schnurbein, de coördinator van de Europese Commissie voor de bestrijding van antisemitisme, zinspeelde op een enquête uit 2019 waarin 85 procent van de joden verklaarde dat ze door de Israëlische lens werden waargenomen. dat Joden synoniem zijn met Israël.

De vraag die rijst, is de volgende: als, zoals de IHRA suggereert, anti-Israëlhaat de motor is van het antisemitisme, haar tweelingbroer, waarom zijn er dan geen maatregelen om deze dubbele dreiging aan te pakken? Waarom zou u niet behoedzamer zijn bij het behandelen van kwesties met betrekking tot Israël? Waarom zou u niet beide haat bestrijden door dieper in de geschiedenis van Israël, zijn democratische karakter, menselijke inspiratie en het heroïsche verhaal van het land zelf te duiken?

Instellingen en staten die maatregelen hebben genomen tegen antisemitisme en de IHRA hebben aangenomen, moeten toezicht houden op de manier waarop zij en hun instellingen de publieke opinie en de verspreiding van vooroordelen tegen Israël beïnvloeden. Politieke actoren moeten voorzichtiger zijn voordat ze labels op Israëlisch-joodse consumentenproducten plakken, of over de apartheid praten of BDS legitimeren.

De voorbeelden zijn eindeloos en de vele veroordelingen en institutionele bedreigingen van vandaag duwen antisemitische menigten de straat op met een ‘morele mantel’. Deze politieke actoren en instellingen zetten zich in voor de strijd tegen antisemitisme, maar ze zijn ook verantwoordelijk voor het creëren ervan. Dit is het geval sinds VN-resolutie 3379 uit 1975, waarin het zionisme met racisme werd gelijkgesteld.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Fiamma Nirenstein “The Third Wave of Anti-Semitism is on the Way” van 6 juli 2020 op de site van The Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA)

Een gedachte over “De derde golf van antisemitisme is onderweg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.