Na WOII bleven er nog 100 Joden over in Frankfurt, maar thans bloeit Joodse gemeenschap weer op

Plaatje hierboven: Een Joods voetbalteam in een DP-kamp (Displaced Persons voor overlevenden van de Holocaust); Hirsch Schwartzberg (2de van rechts) was de voorzitter van het Centraal Comité van de DP Kampen van Berlijn (1945-1952) [beeldbron: Wikipedia]

Er waren ongeveer 30.000 Joden in de stad Frankfurt vóór de Tweede Wereldoorlog, waarmee het de grootste gemeenschap in Duitsland was. Tegen de tijd dat het Amerikaanse leger de stad in 1945 bezette, waren er nog maar ongeveer 100 over.

“Het joodse leven werd vernietigd”, zei Tobias Freimuller, auteur van het onlangs gepubliceerde ‘Frankfurt en de Joden’, een geschiedenis van de gemeenschap van 1945-1990. Flits vooruit naar 2020 en de Joodse gemeenschap van Frankfurt is opnieuw een machtige kracht in de stad, een van de grootste en belangrijkste zakencentra van Duitsland.

Er zijn slechts ongeveer 6.600 Joden in de stad van 753.000, maar ze hebben een politieke invloed die andere minderheden niet hebben. Antisemitisme bestrijden is een prioriteit van de stad. Joodse leiders hebben regelmatig contact met stadsleiders. Bij een tragische of anderszins nieuwswaardige gebeurtenis is altijd een vertegenwoordiger van de joodse gemeenschap betrokken bij de reactie van de stad.

“Als we onze mond openen, luistert iedereen”, zegt Leo Latasch, hoogleraar geneeskunde die onder meer toezicht houdt op sociale zaken en veiligheid voor de organisatie van de Joodse Gemeenschap in Frankfurt. “We hebben een uitstekende relatie met de democratische partijen.”

Freimuller, adjunct-directeur van het Fritz Bauer Instituut – een holocaustonderzoekscentrum dat verbonden is aan de Goethe Universiteit in de stad – beschrijft de Joodse heropleving in zijn boek, dat op 15 april werd gepubliceerd. Het is een complex verhaal, zeggen leden van de Joodse gemeenschap en de nabestaanden.

Omdat de vernietiging van de nazi’s zo compleet was; een joodse aanwezigheid moest met hulp van buitenaf worden opgebouwd. “Wedergeboorte klinkt als een heropleving van de gemeenschap”, zegt Esther Schapira, een journalist en filmmaker die opgroeide in Frankfurt. “Dat is niet het geval.”

De originelen en de DP’s
Na de oorlog waren er nog twee soorten joden in Frankfurt. Er waren de weinige overlevenden die in 1947 de huidige organisatie van de Joodse Gemeenschap in Frankfurt oprichtten en voor ogen hadden terug te keren naar de wortels van de gemeenschap die vóór de oorlog bestond.

Die groep bestond voornamelijk uit geassimileerde joden die zichzelf als Duits zagen en vaak getrouwd waren met niet-joden. Die joden werden de Alteingesessene genoemd, of de al lang bestaande, zei de 30-jarige Laura Cazes, een werknemer van de Frankfurtse Zentralwohlfahrtsstelleder Juden in Deutschland, of ZWST, een Joodse sociale welzijnsorganisatie.

“Ze waren essentieel, maar er waren er maar heel weinig”, zei Cazes. Dan waren er de ontheemden, of DP’s, die uit heel Oost-Europa kwamen. Velen kwamen in Frankfurt terecht als pitstop op weg naar de Verenigde Staten of het toenmalige Palestina, maar immigratie was aanvankelijk niet mogelijk.

In plaats daarvan brachten tienduizenden Joodse DP’s jaren door in DP-kampen, zoals Frankfurt-Zeilsheim. De situatie veranderde in 1948, toen het Britse mandaat in Palestina plaats maakte voor de oprichting van de staat Israël en de Verenigde Staten de ontheemdenwet aannamen, waardoor de grenzen werden geopend.

De meeste DP’s verlieten Duitsland, maar niet iedereen kon de reis maken. “Sommigen bleven om verschillende redenen”, legde Freimuller uit. “Omdat ze te oud, te ziek waren, omdat ze geen Engels of Hebreeuws spraken, of misschien omdat ze uiteindelijk een klein bedrijf begonnen of een andere manier vonden om geld te verdienen.”

In 1949 werd de gemeenschapsorganisatie gecombineerd met het Comité van ontheemden. Er waren in totaal ongeveer 2.000 joden tussen de twee groepen.

Een nieuwe start
‘Wat interessant is, is dat bijna niemand in de Joodse gemeenschap destijds uit de stad kwam”, zei Freimuller. “Het aantal alt-Frankfurter [of ‘originele Frankfurters’ ] was vrij laag. Dat betekent dat maar weinigen in de naoorlogse joodse gemeenschap Frankfurt zagen tijdens de nazi-heerschappij. Het was een compleet nieuwe start en iets wat de oprichters zich niet hadden kunnen voorstellen. ‘

Na de oprichting van de Bundesrepublik in 1949 keurde West-Duitsland wetgeving goed om het proces van compensatie voor overlevenden van de Holocaust te starten. Freimuller noemde het ‘een signaal voor de Duitse elite, de pers en het volk dat het joodse leven beschermd zou worden’.

Met die hulp begon de gemeenschap in Frankfurt met bouwen en uitbreiden. “De meesten van hen waren overlevenden of kinderen van overlevenden uit Polen, Hongarije, Tsjechoslowakije, Roemenië”, zei Cazes. “De joodse gemeenschap die na de oorlog in Frankfurt is gebouwd, heeft een heel andere identiteit.”

Volgens de meeste berichten hebben Joden in Frankfurt de eerste decennia na de oorlog de schijnwerpers vermeden. Freimuller zei dat Joodse instellingen de lijn zorgvuldig aanbrachten en zich in het openbare leven terugtrokken. Ze bespraken niet wat er met hun families gebeurde.

Maar dat veranderde in 1985, tijdens wat Freimuller noemt als een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van de joden in het naoorlogse Duitsland. In de jaren zestig herontwerpen stadsplanners de voorheen burgerlijke wijk Westend, die tot de jaren dertig erg Joods was.

De buurt werd tijdens de oorlog slechts licht beschadigd en veel van de 19e-eeuwse huizen uit de hogere klasse stonden er nog. Maar in de jaren 60 wilde de stad commerciële hoogbouw bouwen langs de centrale gangen van Westend omdat het naburige stadscentrum overvol was.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Joe Bauer “After World War II, there were 100 Jews left in Frankfurt, Germany. Today the community has a potent voice” van 6 juli 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)