Israël ontvouwt plan om de toekomst van het Joodse volk in de Diaspora te verzekeren

Parlementslid Omer Yankelevich (links) van Benny Gantz’ Blauw & Wit partij, is de eerste ultraorthodoxe vrouw die op 17 mei 2020 in een ministeriële functie werd  beëdigd als minister voor Diaspora en is aldus de eerste ultraorthodoxe vrouw die ooit in het kabinet kwam.

Haar taak is het om een brug te slaan met de Joden in de Diaspora. Tijdens de Knesset-bijeenkomst vandaag (zondag) heeft de Israëlische regering een eerste, allesomvattend plan aangenomen met als doel “de toekomst van het Joodse volk in de Diaspora te verzekeren.”

Diaspora Minister Omer Yankelevich diende de schets voor het plan in, in overeenstemming met de bevindingen van een speciale openbare commissie die belast is met het onderzoeken van mogelijkheden voor toekomstige scenario’s van het Joodse leven in de diaspora.

De commissie die ongeveer anderhalf jaar geleden werd opgericht, heeft verschillende manieren onderzocht om de verbinding tussen Israël en joodse gemeenschappen over de hele wereld te versterken, met als doel de zionistische visie aan te passen aan een nieuwe realiteit.

De commissie werd voorgezeten door Maxine Presberg, voormalig CEO van Intel Israel en Vice-president van Intel, naast prof. Eugene Kendall, CEO van Startup Nation, en voormalig voorzitter van de National Council of Economics bij het kantoor van de premier.

De commissie onderzocht verschillende ontwikkelingen in de afgelopen jaren en kwam, na te hebben gehoord van een selectie van deskundigen in het veld, tot de conclusie dat de staat Israël een alomvattende strategie moet presenteren om de toekomst van het Joodse volk te waarborgen.

Volgens de commissie moet dit plan gericht zijn op het versterken van de relatie met joodse gemeenschappen ten aanzien van een gezamenlijke aanpak, het investeren in formeel en informeel onderwijs en het versterken van de joodse identiteit en verbinding met Israël via verschillende kanalen.

Dit alles moet worden uitgevoerd in volledige samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Staat Israël, het Ministerie van Opname, het Joods Agentschap, door de staat gerunde instellingen, filantropische organisaties en Joodse gemeenschappen wereldwijd.

Na publicatie van het rapport en bijgestaan ​​door de minister van Diaspora, hebben experts op het terrein een uitgebreide strategie opgesteld, met daarin belangrijke onderwerpen om de toekomst van het Joodse volk in de diaspora te verzekeren.

Het rapport bracht de bevindingen van de commissie over, met een grote verscheidenheid aan creatieve ideeën, waaronder systemisch denken dat het hele spectrum van het dagelijkse leven in de diaspora omvat. Het plan vraagt ​​om de oprichting van wereldwijde actieplatforms, ondersteund door fondsenwervende campagnes.

De commissie adviseerde Israël zich te concentreren op zes specifieke domeinen: formeel en informeel onderwijs, reizen naar Israël, hulp aan andere landen, innovatie en technologie, individuele en groepsevaluatie, en bevordering van gemeenschappelijke belangen.

Minister Omer Yankelevich zei:

We bevinden ons op een historisch moment als het gaat om onze verbinding met het diaspora-jodendom. Dit plan zet ons aan tot afzonderlijke activiteiten tot een globale strategie. Ik dank premier Binyamin Netanyahu, plaatsvervangend premier Benny Gantz en kabinetsministers voor hun goedkeuring van deze historische beslissing De Israëlische regering verklaarde vandaag dat het Joodse volk wordt vertegenwoordigd door een 15 miljoen wereldwijde gemeenschap – niet alleen de zeven miljoen Joden die in Israël wonen. Het sprak de bereidheid uit om de verantwoordelijkheid voor de gehele Joodse gemeenschap te aanvaarden, zoals vereist door Israëls Onafhankelijkheidsverklaring en nationaal recht. De goedgekeurde schets maakt het mogelijk een stabiele langetermijnstrategie op te stellen, onafhankelijk van deze of welke toekomstige regering dan ook. De uitbraak van het coronavirus heeft de staat Israël op de toekomst van de diaspora-joden gezet. Implementatie van de Presberg-Kendall Commissie zal het mogelijk maken dat strategische en wereldwijde projecten de toekomst van onze natie een jaar lang beïnvloeden S te komen.

Prof. Kendall merkte op:

Om van richting te veranderen, is het noodzakelijk tijdens een strategische ondersteuning op lange termijn van middelen door de Israëlische regering in samenwerking met alle gemeenschappen in de wereld. Alleen zo hebben we een kans om de ineenstorting van Joodse gemeenschappen binnen de huidige generatie te stoppen en om te voorkomen dat een groot deel van de jongeren de banden met hun [Jodendom] verbreekt.

Maxine Presberg voegde eraan toe:

Als grote delen van ons volk [in de Diaspora] bedreigd zouden worden met fysieke vernietiging,  zou de staat Israël niet aarzelen om voor hen op te komen. [Als de situatie jarenlang voortduurt], verliezen we grote delen van het internationale Jodendom – die uiteindelijk voor eeuwig van hun natie worden afgesneden. Hoe kunnen we wankelen als we eenmaal worden opgeroepen om hun verdediging?


Bronnen:

♦ naar een artikelNew plan to ensure the future of the Diaspora” en een artikel van Eitan Divinsky “Diaspora Ministry: Switching to a ‘global Jewish Strategy’; For the first time: The Israeli government has approved a strategic outline for securing the future of the Jewish Diaspora” van 5 juli 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Judy Maltz “This ultra-Orthodox Lawyer Is Tasked With Saving Israel’s Diaspora Ties” van 21 mei 2020 op de site van Haaretz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.