Amerikaanse krant plaatste wansmakelijke cartoon die coronavirusrichtlijn vergeleek met de Holocaust

Binnen vier maanden vinden in de VS presidentsverkiezingen plaats en de verkiezingskoorts tussen Democraten (Joe Biden) en Republikeinen (Donald Trump) stijgt zienderogen. Dat politici soms over lijken gaan om hun opponent de loef af te steken, is algemeen bekend, maar in Kansas gebeurde dat haast letterlijk … andermaal ten koste van de Joden.

Het afgelopen weekeinde brak een controverse uit nadat een krant in Kansas een cartoon plaatste waarin een richtlijn om mondmaskers te dragen als gevolg van de pandemie van het coronavirus, werd vergeleken met de deportatie van Joden naar de nazi-gaskamers tijdens de Holocaust.

De wekelijkse Anderson County Review, waarvan uitgever Dane Hicks een Republikeinse provincievoorzitter is, plaatste de cartoon vrijdag op zijn Facebook-pagina. Het toont de democratische gouverneur van Kansas, Laura Kelly, die vorige week een richtlijn uitgaf om mondmaskers te dragen.

Op de cartoon werd Kelly afgebeeld met een mondmasker versierd met een Davidster. Achter haar staat een afbeelding van Joden die worden geladen op treinen die op weg zijn naar een concentratiekamp. Het bijschrift bij de cartoon luidt: “Lockdown Laura zegt: zet je masker op … en stap op de veewagen“:

Rabbi Moti Rieber, uitvoerend directeur van Kansas Interfaith Action, zei dat de Holocaust-vergelijking ‘verfoeilijk’ is en dat het beeld antisemitisch was. ‘Dit ding lijkt op de trifecta van afval’, zei hij, en voegde eraan toe dat de Republikeinse leiders het zouden moeten veroordelen en Hicks.

Hicks bleef echter onvermurwbaar en antwoordde dat redactionele cartoons “brutale karikaturen zijn die bedoeld zijn om debat en reactie uit te lokken” en dat hij zich niet zou verontschuldigen, aldus The New York Times. “Excuses: aan wie precies?” zei Hicks. “Aan de critici op de Facebook-pagina? Facebook is een beerput en ik doe alleen mee om het lezerspubliek te ontwikkelen.”

Gouverneur Kelly van haar kant zei: “Mr. Hicks beslissing om antisemitische afbeeldingen te publiceren, is zeer beledigend en hij moet deze onmiddellijk verwijderen. Hoewel het teleurstellend is om te zien op de 4th of July, weet ik zeker dat de mening van meneer Hicks niet wordt gedeeld door de mensen van Anderson County of Kansas als geheel“, voegde ze eraan toe.

In reactie op de afbeelding tweette het American Jewish Committee: “Deze verachtelijke cartoon die de maskervolgorde van @ GovLauraKelly vergelijkt met de moord op zes miljoen Joden is zeer aanstootgevend en bagatelliseert de gruwelen van de Holocaust. Het moet onmiddellijk worden verwijderd.”

Jonathan Greenblatt, CEO van de Anti-Defamation League, zei: “Het vergelijken van COVID-19-regels met het afslachten van miljoenen in de Holocaust is walgelijk, verkeerd en heeft geen plaats in onze samenleving. We roepen de Anderson County Review op om deze post onmiddellijk te annuleren en onze excuses aan te bieden“, voegde hij eraan toe.

De bekende Holocaust-geleerde Deborah Lipstadt tweette simpelweg: “Ongelofelijk. Of toch niet…” en Amanda Berman, de uitvoerend directeur van de progressieve zionistische groep Zioness zei: “Dit is een van de meest buitensporige dingen die ik ooit heb gezien.

Uiteindelijk capituleerde Dane Hicks, verwijderde tot zijn grote spijt en schaamte de cartoon en verontschuldigde zich:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Kansas Newspaper Publisher Apologizes for Posting Cartoon Comparing Coronavirus Regulations to Holocaust” van 6 juli 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelControversy Erupts After Kansas Newspaper Publishes Cartoon Comparing Order to Wear Masks to the Holocaust” van 6 juli 2020 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

Een gedachte over “Amerikaanse krant plaatste wansmakelijke cartoon die coronavirusrichtlijn vergeleek met de Holocaust

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.