Duits parlement verwerpt het soevereiniteitsplan van Israël en zegt ‘zwijgen is geen optie’

Plaatje hierboven: Marcel Goldhammer, een journalist met zowel het Duitse als het Israëlische staatsburgerschap, houdt een demonstratie tegen Duitse parlementsleden voor het veroordelen van Israël [beeldbron: Orit Arfa/JNS]

In een reeks toespraken op de Bondsdag stemde elke Duitse partij, behalve de rechtse AfD, om de Israëlische plannen te veroordelen om de soevereiniteit over door Israël gecontroleerde gebieden toe te passen, in naam van het internationaal recht, regionale stabiliteit – en vriendschap.

Het was een regenachtige 1 juli in Berlijn en er werd een protest verwacht buiten de Reichstag, het historische parlementsgebouw van Duitsland (Bundestag) met zijn beroemde naoorlogse transparante koepel boven het parlement, dat toeristen kunnen uitstappen voor een uitzicht op de hoofdstad en van de moderne Duitse democratie in actie.

Voor het handjevol demonstranten op de natte steen bij het neo-barokke gebouw was het een dag van schaamte voor de Duitse democratie. Een uur later zou de ‘grote coalitie’, bestaande uit de Christen-democratische Unie / Christelijke Sociale Unie (CDU / CSU) en de Sociaal-Democraten (SDP), samen met de Vrije Democraten (FdP) van de oppositie stemmen over een niet-bindende resolutie om Israël te veroordelen over plannen om de soevereiniteit uit te breiden over door Israël gecontroleerde gebieden op de Westelijke Jordaanoever / Judea en Samaria, een beweging die vaak ‘annexatie’ wordt genoemd.

Het debat was symbolisch getimed op de dag waarop Israël de zet kon uitvoeren (maar nog niet) en waarin Duitsland het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op zich nam. Het protest, dat in wezen een eenmansshow werd, speelde de initiatiefnemer, Marcel Goldhammer, een journalist met zowel het Duitse als het Israëlische staatsburgerschap:

Duitsland doodde 6 miljoen Joden in de Tweede Wereldoorlog, in de Holocaust, en nu wil Duitsland Israël vertellen hoe het zijn veiligheid moet verdedigen“, vertelde Goldhammer aan JNS, met een Israëlische vlag in de hand die hij trots naar voorbijgangers zwaaide, en Israëls volkslied ‘Hatikvah’ zong. Hij sloeg ook de vermeende financiering door Duitsland van NGO’s die het Palestijnse terrorisme steunen of verontschuldigen, en zei: “Schaam u!

De enige politieke oppositie kwam van het rechtse Alternatief voor Duitsland (AfD), dat zich grotendeels van de motie onthield omdat Duitsland Israël niet mocht zeggen wat het moest doen. De populistische partij, die in controverse is verwikkeld over verklaringen waarvan wordt aangenomen dat ze de Holocaust minimaliseren, wordt grotendeels gemeden door de reguliere Duitse joodse gemeenschap.

Eén enkele pro-Israëlische activist, die vroeg anoniem te blijven, kwam naar het protest en vertrok toen ze AfD-partners zag; Toch uitte ze haar ongenoegen over het gebrek aan georganiseerde Joods-Duitse oppositie tegen wat zij beschouwde als een stem tegen Israël.

De Centrale Raad van Joden die het Duitse Jodendom officieel vertegenwoordigde en de Israëlische ambassade in Berlijn weigerden commentaar te geven op de motie. Goldhammer, die politiek onafhankelijk is, gelooft niet dat de AfD een antisemitische partij is, maar een legitieme oppositiemacht.

Tijdens het plenaire debat hebben alle partijen, afgezien van de AfD, in verschillende mate hun verzet tegen annexatie geuit, in naam van de handhaving van het internationaal recht, het diplomatieke proces, regionale stabiliteit, de ‘tweestatenstaat’ Oplossing ”- en de vriendschap van Duitsland met Israël.

In tegenstelling tot de andere partijen die de motie ondertekenden, heeft de FdP kritiek geuit op de Palestijnen. “Hierbij moet worden opgemerkt dat het zogenaamde Palestijnse leiderschap de afgelopen jaren geen enkele bereidheid tot compromis heeft getoond. De permanente ‘nee’-houding van het Palestijnse leiderschap is geen beleid“, zegt Bijan Djir-Sarai van FdP.

Na het debat vertelde de FdP aan JNS dat het niettemin tracht nieuwe Israëlisch-Palestijnse gesprekken binnen de Europese Unie af te dwingen. “We zullen de speciale relaties en contacten blijven gebruiken om onze bestaande zorgen te uiten en ons dringende verzoek aan de Israëlische regering om af te zien van het annexeren van delen van de Westelijke Jordaanoever en het verder uitbreiden van de nederzettingen“, zei Benjamin Strasser van FdP.

AfD’s Dr. Anton Friesen koopt het argument van ‘vriendschap’ niet. “Het aanroepen van de speciale relatie van Duitsland met Israël is een oude retorische zin. Het wordt vaak gebruikt om een ​​in wezen anti-Israëlisch beleid te rechtvaardigen dat erachter schuilgaat,” vertelde hij aan JNS.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Orit Arfa “German lawmakers denounce Israel’s sovereignty plan, say ‘silence is not an option’” van 3 juli 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

2 gedachtes over “Duits parlement verwerpt het soevereiniteitsplan van Israël en zegt ‘zwijgen is geen optie’

 1. De reguliere Duitse partijen die de “populistische” AfD Antisemitisch noemen terwijl ze hun anti Israel slogans & resoluties rechtvaardigen.

  Zitten er Jodenhaters & racisten in de AfD? Absoluut!
  Net zoals in alle andere partijen & hun aanhang..

  De anti Israel politiek van de huidige Duitse coalitie is niets anders dan puur populisme, bang als ze zijn om ‘het Palestinisme’ zijnde het nieuwe geloof, af te kraken of te bekritiseren met……de waarheid!

  Dat kost stemmen!

  Like

 2. Europa volgt het bekende protocol.

  Het palestijnse narratief i.p.v. de waarheid, de Bijbel (waar de meesten van hen zeggen in te geloven) én onweerlegbare ondertekende documenten.

  Iets anders was dan ook niet van hen te verwachten want om tegen de nieuwste religie ‘het Palestinisme’ te agiteren met duizenden jaren Joods/Christelijke geschiedenis vergt moed.

  Maar als een witte Jezus de kerk niet meer in mag dan is er hoop.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.