Palestijnen gefrustreerd door gebrek aan hulp uit Arabische wereld voor hun strijd tegen Israël’s annexatieplan

Plaatje hierboven: Deze Palestijnse cartoon drukt het ongenoegen van de PA over de Arabische wereld uit en bekritiseert het gebrek aan hulp aan de Palestijnen door ‘de Arabieren’ te laten zien als een struisvogel die zijn kop in het zand steekt door een gat in een document waarin de Israëlische ‘annexatie van de Westelijke Jordaanoever’ wordt aangekondigd” [beeldbron: Officiële Facebookpagina van Fatah, 25 juni 2020]

Palestijnse frustratie en woede over de Arabische wereld vanwege de algemene onverschilligheid voor het plan van Israël om de soevereiniteit uit te breiden tot grote delen van Judea en Samaria en de Jordaanvallei groeien, meldde Palestinian Media Watch afgelopen weekend.

Diplomatieke bronnen vertelden Israël Hayom op zondag dat hoge functionarissen in Egypte, Saoedi-Arabië en verschillende Perzische Golfstaten hun Israëlische tegenhangers hebben verteld dat met betrekking tot de reactie van hun respectieve publiek op deze Israëlische intentie, hun regeringen niet van plan om actie te ondernemen tegen Israël, behalve dan declaratieve veroordelingen.

Tot nu toe was koning Abdullah van Jordanië de enige Arabische leider die zich regelrecht tegen Israëls plan verzette, die heeft uitgelegd dat het in het belang van Amman is om een ​​permanente Israëlische veiligheidsaanwezigheid langs de westgrens tussen de twee landen te hebben en dat een dergelijke beweging rellen zou kunnen veroorzaken die de stabiliteit van de Jordaanse regering in gevaar zouden brengen, en daarom moet hij proberen de beweging op regionaal en internationaal niveau tegen te gaan.

Deze vorm van voorzichtigheid in de Arabische wereld valt samen met de algemene beleidswijziging in veel Arabische landen, die niet langer het idee van normalisering van de betrekkingen met de joodse staat terzijde schuift.

Saoedi-Arabië ontkent al lang dat het achter de schermen diplomatieke en inlichtingensamenwerking met Israël onderhoudt, voornamelijk om wederzijdse doelstellingen na te streven met betrekking tot de gemeenschappelijke vijand van beide landen – Iran.

Vorige week ondertekenden bedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten een historische partnerschapsovereenkomst met Israëlische bedrijven als onderdeel van de strijd tegen het coronavirus in het algemeen.

Sinds de Arabische Lente in 2011 door het Midden-Oosten stormde, waardoor verschillende regimes werden omvergeworpen en het geopolitieke landschap voor altijd veranderde, zijn veel Arabische Leiders druk bezig hun regimes te stabiliseren en zich te concentreren op hun bestrijding van het (arabisch) terrorisme.

Deze verandering heeft de Palestijnse kwestie gemarginaliseerd met betrekking tot de agenda van de Arabische leiders. Deze leiders kunnen het zich niet langer veroorloven om het Palestijnse belang voorrang te geven boven het hunne, iets wat Ramallah moeilijk heeft kunnen tegengaan.

Volgens Palestinian Media Watch is PA-president Mahmoud Abbas verbaasd over het feit dat de solide steun die hij van de Arabische leiders verwachtte te ontvangen over het bod van Israël op soevereiniteit er gewoon niet is.

Geconfronteerd met deze onverwachte onverschilligheid dringt Abbas naar verluidt bij alle Palestijnse facties en ook bij de Arabische wereld aan op het starten van een ‘jihad’ – heilige oorlog – tegen de Joodse staat, zeggende dat ze ‘moeten handelen voordat het te laat is’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ariel Kahana “Palestinians vexed by Arab leaders’ apathy over Israeli sovereignty bid” van 6 juli 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Nan Jacques Zilberdik “PA anger at Arab world’s indifference to Israel’s possible applying civil law to parts of West Bank” van 3 juli 2020 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

Een gedachte over “Palestijnen gefrustreerd door gebrek aan hulp uit Arabische wereld voor hun strijd tegen Israël’s annexatieplan

  1. Uiteindelijk blijft dus alléén de EU over om samen met de terreur bewegingen PA/PLO & Hamas te vechten tegen de Israelische ”annexatie” van haar eigen historische grondgebied…..gevalideerd in de Balfour Declaratie, San Remo conferentie, Council League of Nations & artikel 80 van het VN charter.

    De EU delft haar eigen graf….net als haar vrienden in de palestijnse ‘vrijheids’ bewegingen wiens aanhangers door hun eigen obsessieve domheid hun vrijheden steeds beperkter zien worden.

    I.p.v. Jordania/Palestina met enkele grenscorrecties en waar 75% sowieso palestijnse Arabier is tot Palestina uit te roepen, dwingen deze fanatici een groep mensen zich samen te persen op een miniscuul gebied…..in de hoop later de Joodse staat te kunnen ‘oplossen en over te nemen.

    Europa zou er goed aan doen haar ‘geniale’ politiek te overdenken & veranderen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.