Archeologen vinden wapens en munitie terug van het Jordaanse leger uit 1967 onder de Klaagmuur

Israëlische archeologen hebben Jordaanse munitie ontdekt in de tunnels die lopen onder de Westelijke Muur, die daar waarschijnlijk werden opgeslagen tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 toen Amman tegen Israël vocht over de Oude Stad en 53 jaar onaangeroerd bleef onder de heilige plaats.

Onder de gevonden voorwerpen bevonden zich tijdens een opgraving van een waterreservoir onder de lobby van de Western Wall-tunnels “tien volle laders van een Brits Bren light machinegeweer, volledige clipladers en twee bajonetten van een Brits Lee Enfield-geweer“, aldus de Israel Antiquities Authority en Western Wall Heritage Foundation.

“Meestal vinden we bij opgravingen oude vondsten van een of tweeduizend jaar geleden, maar deze keer kregen we een glimp van de gebeurtenissen die 53 jaar geleden hebben plaatsgevonden, bevroren in de tijd in dit waterreservoir”, zei IAA-archeologen Dr. Barak Monnickendam-Givon en Tehila Sadiel in een gezamenlijke verklaring op woensdag.

“Blijkbaar is dit een munitiedepot dat met opzet verborgen was gehouden door soldaten van het Royal Jordanian Army tijdens de Zesdaagse Oorlog, misschien toen de IDF de oude stad bevrijdde”, voegde ze eraan toe. Assaf Peretz van de Israel Antiquities Authority zei dat de munitie in 1956 in Leeds was vervaardigd en later aan het Jordaanse leger was geleverd.

De Western Wall Heritage Foundation nam nota van de vondst en zei: “Naast andere glorieuze ontdekkingen van het verleden van ons land uit de Tweede Tempelperiode, zijn we ook blij met het ontdekken van bevindingen uit de oorlog van deze vorige generatie om het hart van de Joodse natie te herstellen en ons toe te staan zich vast te klampen aan de stenen van de westelijke muur.”

Israël veroverde het oude stadscentrum van Jeruzalem en Judea & Samaria aka de Westelijke Jordaanoever op de Jordaniërs tijdens de oorlog van juni 1967, naast de Golanhoogten op Syrië en het Sinaï-schiereiland en de Gazastrook op Egypte.

Plaatje hierboven: Opleiding van nieuwe recruten van het Koninklijke Jordaanse Leger (HKG) ten tijde van de Zesdaagse Oorlog van juni 1967. De soldaten werden in het geheim door Groot-Brittannië bewapend met Britse Lee Enfield -geweren, zoals op dit plaatje is te zien en waarvan thans onderdelen werden teruggevonden, om tegen Israël te vechten …


Bronnen:

♦ naar een artikelLocked, loaded and 53 years too late: Jordanian ammo found under Western Wall” van 24 juni 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.