Israël zat achter de aanslag op het nucleair complex in Natanz, Iran; aanzienlijke schade

Plaatje hierboven: Deze foto die op donderdag 2 juli 2020 werd vrijgegeven door de Atomic Energy Organization of Iran, toont een gebouw nadat het door een brand was beschadigd in de Natanz uraniumverrijkingsfaciliteit op 322 kilometer ten zuiden van Teheran, Iran [beeldbron: Atomic Energy Organization of Iran]

Een brand die een gebouw beschadigde dat wordt gebruikt voor het produceren van centrifuges op de Iraanse nucleaire site in Natanz, werd veroorzaakt door Israël, vertelde een inlichtingenfunctionaris uit het Midden-Oosten zondag aan de New York Times.

De niet-geïdentificeerde functionaris zei dat de ontploffing donderdag in het nucleaire complex van Natanz werd veroorzaakt door een krachtige bom. Een lid van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde vertelde de krant ook dat er een explosief was gebruikt, maar gaf niet aan wie verantwoordelijk was.

De inlichtingenfunctionaris van het Midden-Oosten zei dat Israël de afgelopen week niet was gelinkt aan verschillende andere mysterieuze branden in Iran. Het rapport kwam toen Iran toegaf dat Natanz vorige week ‘aanzienlijke’ schade opliep door de brand, aangezien satellietbeelden een wijdverbreide verwoesting leken te tonen bij de gevoelige faciliteit.

Iran had geprobeerd de schade als gevolg van de brand te bagatelliseren, hoewel analisten zeiden dat het waarschijnlijk een bovengronds laboratorium had vernietigd dat wordt gebruikt om geavanceerde centrifuges te maken voordat ze ondergronds waren geïnstalleerd.

“We hebben voor het eerst vernomen dat er gelukkig geen slachtoffers zijn gevallen als gevolg van het incident, maar dat de financiële schade aan de locatie als gevolg van het incident aanzienlijk is”, zei de woordvoerder van het atoombureau van Iran, Behrouz Kamalvandi. Hij bevestigde dat het beschadigde gebouw een verzamelcentrum voor centrifuges was en geen ‘industriële schuur’, zoals eerder werd beweerd.

“Het was de bedoeling dat daar meer geavanceerde centrifugemachines zouden worden gebouwd”, zei hij, eraan toevoegend dat de schade “op middellange termijn mogelijk een vertraging zou veroorzaken in de ontwikkeling en productie van geavanceerde centrifugemachines” en hij voegde eraan toe dat “de autoriteiten hebben de bron van de brand vastgesteld, maar houden de informatie om redenen van nationale veiligheid achter.”

Het gebouw werd voor het eerst gebouwd in 2013 voor de ontwikkeling van geavanceerde centrifuges, hoewel het werk daar in 2015 werd stopgezet onder de nucleaire deal met wereldmachten, voegde hij eraan toe. Toen de VS zich terugtrokken uit de nucleaire deal, werd het werk daar vernieuwd, zei Kamalvandi.

Hij zei dat de brand ‘precisie- en meetinstrumenten’ had beschadigd en dat het centrum niet op volle toeren draaide vanwege de beperkingen die werden opgelegd door de nucleaire deal van Teheran met wereldmachten uit 2015. Iran begon te experimenteren met geavanceerde centrifugemodellen nadat de VS zich twee jaar geleden eenzijdig terugtrokken uit de deal.

Satellietbeelden van de Natanz-site die zondag zijn gepubliceerd door de in Londen gevestigde Iraanse nieuwssite Iran International, leken te tonen dat de site vorige week aanzienlijk meer schade had opgelopen door een mysterieuze explosie dan wat Teheran aanvankelijk had onthuld.

Op de foto’s was het grootste deel van het gebouw afgeplat met puin verspreid over de omtrek, wat aangeeft dat het doelwit was van een explosie. Experts beoordelen dat de schade als gevolg van de schijnbare explosie het nucleaire programma van Iran met een jaar heeft vertraagd, volgens het Israëlische nieuws van Channel 13. Het netwerk zei zondag dat het laboratorium in Natanz, waar geavanceerde centrifuges worden geassembleerd, was vernietigd.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael was behind blast at Iran nuclear site, Mideast intel official tells NYT” van 6 juli 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “Report: Israel behind attack on Natanz nuclear complex” van 6 juli 2020 en een artikelReport: Natanz ‘accident’ was Israel’s fault” van 3 juli 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.